Hamidiye Su’da neler oluyor?
Hamidiye Su’da neler oluyor?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Kasım ayı birinci oturumu Yenikapı’da bulunan Avrasya Gösteri Merkezi’nde sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirildi.
Soru önergelerinin ardından gündem dışı konuşmaların yapıldığı oturumda Meclis’e sunulan teklifler oylanarak ilgili komisyonlara havale edildi.
Ancak İBB Meclisi gündemine gelen AKP’li Ahmet Hamdi Gürbüz’ün İddialarına karşın, CHP’li Tarık Balyalı’nın cevabında ki soru işaretleri cevap bekliyor.
Cevap bekleyen soruları kim yanıtlayacak.
Her iki İBB Meclis üyesi AKP’li Ahmet Hamdi Gürbüzün ve CHP’li Tarık Balyalı’nın dediği gibi İstanbul’un bir değeri markası olan ve aynı zamanda tarihi bir yeri de olan İBB iştiraki Hamidiye Su sürekli ayaklar altında geziyor.
Bu duruma neşter vuracak bir yetkili kurum ve kişiler yok mu?
16 Milyon İstanbullunun ve birçok şehrimizin günlük hayatta içme suyu olarak ve hatta ihracat olarak da bir katma değere sahip İstanbul’un bu güzide kuruluşun da sular bir türlü neden durulmuyor?
Gerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu gerekse Hamidiye Su yetkilileri Hamidiye Suyu gündelik hayatların da içme suyu olarak kullanan vatandaşlara ivedilikle bu soruların cevabını vermek durumundadır.
‘’AKP’li AHMET HAMDİ GÜRBÜZ’ÜN İDALARI DOĞRUMU BELGELERİ SABİT Mİ ?’’
Öncelikle yanıt bulması gereken konular Ahmet Hamdi Gürbüzün iddia ettiği konu başlıkları şöyle;
AK Parti İBB Meclis Üyesi Ahmet Hamdi Gürbüz konuya ilişkin “Hamidiye suyu tarihi ecdat yadigarı ve İBB’nin göz bebeği bir iştirak kurumudur. Yıllardır İstanbul halkına hizmet veren bu kuruluşun tesisleşmesinden dağıtım organizasyonuna kadar bugüne kadar övgüler almış ve İstanbul’un Kemerburgaz bölgesindeki pırıl, pırıl akan suyu sağlıklı bir şekilde İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur.
Ancak Sayın Ekrem İmamoğlu’nun Belediye Başkanı seçilmesinden sonra Hamidiye’de yönetim zafiyetinin olduğunu hepimiz görmekteyiz.
”Öyle ki burayı kimin yönettiği dahi belli değil. Özellikle Hamidiye iştirakinin Göktürk bölgesinde birkaç ailenin yönettiği herkes tarafından bilinmektedir.”
Buralara örnek verecek olursak 10 Ocak 2020 tarihinde kurulan şirketler yine aile ailelere ait çalışanlar ve aynı kişiler tarafından kurulduğu da resmi olarak bilinmektedir” dedi.
‘ANALİZ YAPILMADAN SATIŞA SUNULUYOR
Farklı su kaynaklarının hiçbir analiz yapılmadan Hamidiye Su şişelerine doldurularak İstanbul halkına dağıtıldığını belirten Gürbüz, “Hamidiye’nin kendi su kaynağı yeterli iken bu kaynaklara ilave olarak farklı su kaynaklarından hiçbir kontrol, laboratuvar çalışması ve analiz dahi yapılmadan suların şişelenerek İstanbul halkına satıldığı bilinmektedir. Hamidiye’de ciddi usulsüzlükler yapılıyor. 80 bin adet kayıtlı damacananın 25 bine düştü ifade ediliyor.
‘’Eyüpsultan’ı kazanamadık bari suyundan istifa edelim ve oradan kazanalım anlayışı ile koskoca bir çınar olan kurum yok edilmektedir.’’
Sözleşmesi olan dağıtım şirketleri hiçbir dayanak gösterilmeden sözleşmeleri usulsüzce feshedilip yeni şirketlerle çok fahiş fiyatlarla sözleşmeler imzalanmaktadır.
Yine dağıtım organizasyonda ciddi fahiş, yüksek fiyatların olduğu da resmi olarak tespit edilmiştir.
En önemlisi ise Sayın Ekrem İmamoğlu yönetimindeki Hamidiye A.Ş İstanbul’da bugün 12 liraya sattığı suyu Muğla’da 11 liraya, İzmir’de ise 10 liraya sattığı görülmektedir.
İstanbul ormanlarından çıkan bu suyun İstanbul halkına başka illerden çok daha fazlaya satmak üstelik taşıma ve nakliye giderleri olmadığı halde pahalıya kullandırmak CHP Belediyesinin İstanbul’a verdiği hizmet anlayışını bir kez daha ortaya koymaktadır. Hamidiye A.Ş. şu anda yandaşların ticarethanesine dönüşmüştür” diye konuştu.
‘’CEVAPLANMASI İSTENEN VE İDDİA EDİLEN (5) SORU’’
AKP’li Ahmet Hamdi Gürbüz söz konusu skandallara ilişkin konuşmasının ardından başkanlık makamı tarafından yanıtlanmak üzere şu kritik soruları sordu:
*Hamidiye AŞ de 85 bin olan kayıp damacana sayısının 25 bine düştüğü söyleniyor. Bu doğru mudur? Bu durumla alakalı bir soruşturma başlatır?
* Hamidiye haricinde başka kaynaklardan alınan suyun analizleri hangi yöntemlerle nerelerde yapılmaktadır?
* Hamidiye’nin sözleşme yaptığı yeni kurulan firmaların aynı kişiler olduğu hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır?
*İstanbul halkına satışına sunulan suyun İzmir ve Muğla’dan daha pahalıya satılması konusunda bir gerekçe var mıdır? Varsa bu gerekçeler nelerdir?
*Eyüpsultan’da resmi hiçbir görevi olmayan kişilerin Hamidiye A.Ş. şirketini yapılandırdığı ve kurduğu şirketler ile alakalı bir soruşturma var mıdır?
‘’CHP’Lİ TARIK BALYALI HAMİDİYE SUDA YOLSUZLUK ARAYANLAR GÜVEN SU’YA BAKSIN’’
CHP’li Tarık Balyalı’nın AKP’li Ahmet Hamdi Gürbüz’e yanıtlarken oluşan karşı soru işaretleri araştırılmışmıdır.
Konunun akıbeti ne durumda bununla ilgilide kamuoyunu bilgilendirmek gerekmektedir.
CHP Grubunun iddiaları ise şu şekilde;
Hamidiye’de yolsuzluk arayanlar Güven Su AŞ’ye baksın
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kasım ayı birinci oturumunda Hamidiye AŞ’ye ait yolsuzluk iddialarına cevap veren İBB CHP Meclis Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “İddialar dedikodudan ibaret.
Hamidiye Su’de yolsuzluk arayanlar şu anda İBB iştirakimiz olan, senede 1 milyon TL kâr etmesine rağmen geçen dönem o günün parasıyla 26,8 milyon dolara Güven Su’nun nasıl ve kimden satın alındığına baksınlar” dedi
“HAMİDİYE SU’YUN ANALİZLERİNİN YAPILMADIĞI İDDİASI TUTARSIZDIR”
Soru önergeleri kısmında AK Parti Grubu’ndan gelen Hamidiye AŞ’ye yönelik iddialara İBB CHP Meclis Üyesi Nuri Aslan ve İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı cevap verdi.
CHP’li Aslan, “Hem suların hiçbir analizi yapılmadan İstanbul halkına satıldığı iddia ediliyor hem de su analizlerin hangi şekilde ve nerede test edildiği soruluyor.
Dolayısıyla soru kendi içinde çelişkilidir. ‘Sular analiz edilmeden İstanbul halkına veriliyor’ ifadesi çok yanlış bir cümledir. Bu asla doğru değildir. Siyasi gerekçelerle bu ithamları yapmak kimseye yakışmaz” dedi.
“KAMU KURUMLARI HAMİDİYE’Yİ BIRAKIP HANGİ YABANCI ŞİRKETTEN SU ALMAYA BAŞLADI?”
CHP’li Balyalı ise, “Hamidiye AŞ’ye borçlarını ödeyemediği için davalı olmuş birtakım şirketlerin verdiği belgelerle burada soru önergesi vermek dedikodudan başka bir şey değildir.
İlla Hamidiye AŞ’de bir yolsuzluk ya da yandaşlık arıyorlarsa geçen dönem şu anda Büyükşehir Belediyesi iştirakimiz olan Güven Su’nun nasıl alındığına baksınlar. Senede 1 milyon TL kar eden şirketin o günün parasıyla 26,8 milyon dolara nasıl satın alındığına ve o firmanın sahiplerinin kimler olduğuna baksınlar. O yandaş ticari arkadaşları orada çok rahat görürler” dedi.
İBB CHP Meclis Üyesi Umut Şenol da, konuyla ilgili olarak AK Parti Grubu’na “İBB seçimle el değiştirdikten sonra hangi kamu kurumları, hangi kamu bankaları ve hangi kamunun yönlendirdiği şirketler Hamidiye Su’dan su almayı bırakıp yabancı sermaye şirketlerinden su almaya başlamıştır?” diye sordu.
Kamuoyu oyu tüm iddialara yanıt beklerken iddia edilen konularla ilgili varsa belgelerin şeffaflık adına paylaşılmasını bekliyoruz.