Demirtaş, Twitter takipçilerinin sorularını yanıtladı

Demirtaş, Twitter takipçilerinin sorularını yanıtladı

HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, #DemirtaşaSoruyorum etiketiyle twitter kullanıcılarının sorularını yanıtladı.


Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, twitter üzerinden #DemirtaşaSoruyorum etiketiyle twitter kullanıcılarını sorularını yanıtladı.

Twitter kullanıcıların sorduğu sorular ve Demirtaş’ın verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

Soru: Siz mücadeleyi bırakmaya düşündünüz mü ya da böyle düşünceniz hiç oldu mu?

Demirtaş: Mücadele sigara gibi bir şey değil ki bırakasınız. Su gibidir mücadele, isterseniz bırakın bakalım. Teşekkürler, selamlar…

Soru: şunu sormak istiyorum HDP de siyasete basladiginizdan beri baskilar, tutuklamalar, hakaretler, Herseyi hemen hemen yasadiniz hic siyaseti birakip sadece hayatimin geri kalanini ailemle mutlu bisekilde gecrmeyi dusundunuz mü?

Demirtaş: Seçilmiş olma açısından siyaseti bırakmayı çok düşündüm ama mücadeleyi bırakmayı asla. Teşekkürler, selamlar.

Soru: Erdoğan Diyarbakır konuşmasında ‘hamd olsun Kürt sorununu çözdük’ dedi. Sizin ve arkadaşlarınızın tutuklanması bu ‘çözümü’ ne kadar kolaylaştırdı!?

Demirtaş: Biliyorsunuz Erdoğan en çok da, Kürtler artık c.evinde kendi anadillerinde görüşme yapabiliyorlar diye övünürdü. Bütün Kürtleri c.evine atınca anadili sorunu da kendiliğinden hallolacak sanıyor. Mantıken doğru, ama ahlaken yanlış işte.

Soru: Erdoğan aynı konuşmasında, partinizin Diyarbakır’daki ‘saat kulesini’ bile yıktığını söyledi. Siz bu yanlışı neden yaptınız? Saat kulesinden ne istediniz?

Demirtaş: Hani cehalet mutluluktur ya, bu da farkında olmadan mutluluğunu dışa vuruyor. Çamur atayım derken çamurda debeleniyor.

Soru: Nasıl bir kültür politikası izleyeceksiniz? Seçim bildirisinde bu konuda bir bilgi yok.

Demirtaş: Devletin kültür alanına müdahalesine, sınırlayıcı, kısıtlayıcı düzenleme yapmasına engel olacağız. Dil, sanat, edebiyat, folklor, yaşam tarzı gibi alanlarda kültürün korunması, geliştirilmesi ve özgünlüğünü sağlaması için destek ve teşvik sunacağız. Devlet sanatçılığı kavramını kaldıracağız. Ayrım gözetmeksizin, ayrımcılık yapmaksızın bütün kültürel zenginliklere hak ettikleri özgürce gelişme zeminini yaratacağız. Kültür empoze etmekten vazgeçip kültürün korunması için tedbirler alacağız.

Soru: Cumhurbaşkanlığı seçiminin sizin dışınızda bir isimle ikinci tura kalması durumunda muhalefet adayına destek konusunda yaklaşımınız ne olur?

Demirtaş: Ülkenin ve toplumun geleceği açısından bizim savunduğumuz ilkelere nasıl yaklaştığına bakar, ona göre karar veririz. Teşekkürler, selamlar…

Soru: referandum öncesi idamı vaat ettiler Şimdi ise Affı vaat ediyorlar , sizce bizimle eyleniyorlar mı ? yoksa uzaya 4 şeritli yol yapacaklarına inanma ihtimalimiz olduğunu bildikleri için mi böyle yapıyorlar

Demirtaş: İdam ve affı birlikte çıkaracaklar sanırım 🙂 Mahpusları astıktan sonra affederler herhalde 🙂 Teşekkürler, selamlar…

Soru: dicleFırat kültür derneği gibi kurumu kapatılmış müzisyen olarak soruyorum kültürsanat politikaniz ne olacak ? Kapatılan kurumlarımız ile dağılan çocuklardan oluşan koromuz,öğrencilerimiz,mekanlarimiz, emegimiz ve en önemlisi kültürümüz?

Demirtaş: Dicle Fırat dahil, bütün kültür merkezleri yeniden açılacak. Hepsine bakanlık tarafından, yerel yönetimler aracılığıyla destek olunacak. Bir de bana nota öğretme sözün vardı Azad. Sen de onu yaparsın artık 🙂 Teşekkürler, selamlar…

Soru: ÖZEL SEKTÖR ile alakalı olarak; patronlarin tamamen işçi sınıfı(özellikle beden işçileri) üzerinden, haftada 45saat+fazla mesailerle iscileri sömürerek,bu düzene mahkum edip sendikasiz birakarak elde ettiği haksiz kazanç adaletsizligine karşı sözünüz ne olacak?

Demirtaş: Haftalık çalışma süresini düşüreceğiz. Sendikalaşmayı her yönüyle teşvik edeceğiz. Güvencesiz ve iş güvenliği olmadan çalıştırmayı sıkı tedbirlerle önleyeceğiz. Teşekkürler, selamlar.

Soru: Dışarıdayken farkına varmadığınız fakat cezaevine girdikten sonra farkettiğiniz ve bunu nasıl düşünemedim dediğiniz bir durum oldu mu ?

Demirtaş: Şu akıllı telefonlardan neden daha önce kendim kurtulmadım ki :))

Soru: Bu haksız dumunuzda bile ülke meselelerinde en doğru, en tatmin edici ve hakkaniyetli çözümlerinizin olduğuna yürekten inanıyorum. Biraz kişisel bi mesele ama benimde bi sorunum var sevdiğim kız bana inanmıyor #DemirtasaSoruyorum ne önenrirsiniz Başkanım?

Demirtaş: Onu sevdiğinize mi inanmıyor yoksa hiçbir şeyimize mi inanmıyor? Soru açık olmayınca cevap veremedim 🙂 Bence sevdiğinize açık davranın, size inanacaktır 🙂 Selamlar.

Soru: Çoğu röportajınızda “siyasete yeni bir dil getiriyoruz” derken kastettiğiniz dilin çerçevesini hangi ilke ve değerler oluşturuyor? Bu “yeni siyaset dili” toplumda ne gibi değişim ve oluşumlarda bulunur?

Demirtaş: Üsttenci, egemen, eril, otoriter, ötekileştirici, nobran, kaba bir dil yerine eşitlikçi, çözüm üreten, özgürlükçü, ayrımcılık yaratmayan, içten ve samimi bir dil toplumda da sosyolojik fay hatlarını ortadan kaldırır, sorunların çözümünde ortaklaşmayı kolaylaştırır. Teşekkürler.

Soru: serinlemen için barajları yıkacağız yüzme biliyormusun baskanim ?

Demirtaş: Her türlü. Siz yeter ki barajı yıkın 🙂 Teşekkürler, selamlar.

Soru: #DemirtasaSoruyorum Erdoğan sizden bahsedince ne his ediyorsunuz

Demirtaş: Erdoğan kim? Çıkaramadım. Teşekkürler, selamlar.

Soru: Sayın C.ba şkanı adayı, Cumhur İttifakı önce seçim yasalarını değiştirdi, sonra baskın seçim kararı aldı, şimdide seçimde Kadil’e operasyon yapacağım diyor, bundan sonrası için öngörüleriniz nelerdir?

Demirtaş: 24 Haziran’da görevleri ve işleri bitiyor merak etme. Selamlar…

Soru: #DemirtasaSoruyorum Hapishanede okuyup sizi en çok etkileyen kitap hangisi ?

Demirtaş: Sapiens.

Soru: #DemirtasaSoruyorum Mevcut iktidar seçimi kaybedip gitmezse ,gitmek istemezse tepkiniz ne olur ?

Demirtaş: Giderler, giderler merak etmeyin. Teşekkürler, selamlar.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum AKP basını son günlerde özellikle CHP ve HDP’ye dönük yalan haberleri peşpeşe yayınlamaya başladı. Bunun nedeni sizce ne? Korku demek yeterli mi? Dogrusu CHP de korkularını aşmış görünmüyor ama 2 partinin yakınlaşması iktidarı neden ve niçin bu kadar korkutur?

Demirtaş: Sevgili Ümit Kıvanç’la aranıza girmiş gibi oldum Mamoste, ama Ümit Hoca’nın cevabı en hakikisi olmuş zaten. Üstüne ahkam kesmeyeyim artık. İkinize de, bütün dostlara da içten selamlar…

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Kasım 2016’dan beri tutuklusunuz. Hapishanede en çok neyi özlüyorsunuz?

Demirtaş: Babalar en çok kızlarını, kızlar da en çok babalarını özler Sevgili Ayşegül 🙁 Bunu en iyi bilenlerdensin maalesef… Selamlar.

Soru: Ben bir Atatükcü olarak size neden oy vermeliyim #askdemirtaş

Demirtaş: Cumhuriyetin ilerici değerlerinin bir tek adam tarafından ortadan kaldırılmaması, Cumhuriyetin ileri bir demokrasiyle taçlanması için oy verebilirsiniz. Teşekkürler, selamlar.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum siyasetin tekrar işlevsel hale gelmesi için gençlere ne gibi misyon ve vizyon düşüyor ?

Demirtaş: Özgüvenli olun. Hem partilerde hem de sivil bütün kurumlarda örgütlü mücadelenin parçası olun, iddialı olun. Teşekkürler, selamlar…

Soru: “Cezaevlerinde binlerce tutuklu öğrenci ve gençler için neler planlıyorsunuz?” #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: Hepsi özgür kalacak. Okullarına, eğitim hayatlarına dönecekler. Selamlar…

Soru: #DemirtaşaSoruyorum 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarıyla şımarıp zamanda 6-7 Ekim 2014 e nasıl gittiniz? Bunun için kullandığınız bir zaman makinesi oldu mu? Sadece soruyorum.

Demirtaş: Ketıl güzel kardeşim, ketıl. Zamanda geriye de götürüyor.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Erdogan’in ve destekleyicilerinin 6-8 ekim olaylarindaki manipülasyonlarina karsi HDP’nin yeteri kadar aciklayici ve inandirici politikalar gelistirebildigine inaniyor musunuz?

Demirtaş: Maalesef yetersizler.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Video aktivistler olarak sokakta en çok tanık olduğumuz şey hak arama eylemlerine yönelik polis şiddeti. Kadın, genç, yaşlı, çocuk demeden polis şiddeti her yerde. Polis şiddetini önlemeye yönelik ne gibi tedbirler düşünüyorsunuz?

Demirtaş: Şiddetin her türlüsünü hem eğitimle hem de caydırıcı tedbirlerle mutlaka önleyeceğiz. Her ne sebeple olursa olsun kamusal şiddete maruz kalan biri olursa da, Cumhurbaşkanı olarak kamuoyunun huzurunda ondan özür dileyip gereğini yapacağım.

Soru: 7-12 Ekim Kobani eylemlerinde İHD’ye göre 46 kişi öldü, 682 kişi yaralandı, 323 kişi tutuklandı. Eylemlerin sizin çağrınızla başladığı, sonuçtan sorumlu olduğunuz medyada sıklıkla dillendiriliyor. Konuyu, hukuki/ siyasi olarak nasıl yorumluyorsunuz?

Demirtaş: Benim veya HDP’nin çağrısıyla başlayan tek bir şiddet eylemi yoktur. Asıl şiddet eylemi, Erdoğan’ın , “Kobane düştü, düşüyor” açıklamasıyla 7 Ekim’de başlamıştır. Yaşananların siyasi sorumlusu AKP’dir, hukuki sorumluların ortaya çıkmasını engelleyen de AKP’dir. Gerisi, iftira ve çarpıtmadan başka bir şey değildir.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Merkel hükümeti bu seçim öncesi oldukça sessiz. Bunun nedenini neye bağlıyorsunuz? Avrupa Erdoğan’ı eleştirdikçe AKP oyları yurtdışında artıyor, katılıyor musunuz buna? @hdpdemirtas

Demirtaş: Merkel pek sessiz sayılmaz. 24 Haziran’dan sonra Erdoğan’ı Almanya’ya beklediği yönünde haberler duydum. Ama ona bir sürpriz yapıp, Cumhurbaşkanı olarak ben gideceğim.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Ketıl ironi ve mizah anlayışınız siyasi arenada çok iyi tuttu. Nerden geldi bu fikir? @hdpdemirtas

Demirtaş: Fikir benden, ketıl, c.evi kantininden.

Soru: Ankesörlü telefondan miting yapmak nasıl bir duyguydu, heyecanlandınız mı?

Demirtaş: Evet heyecanlı ve farklı bir deneyimdi.

Soru: Kürt meselesinde adil ve kalıcı çözümü nasıl sağlayacaksınız?

Demirtaş: Daha fazla demokrasi, herkes için demokrasi ile barışın kalıcı hale gelmesini sağlayacağız. Yeni ve özgürlükçü bir anayasa inşa sürecini destekleyeceğiz. Silahların nihai olarak devre dışı kalmasını müzakere ile başaracağız. Kürt halkının temel haklarının güvence altına alınması ile birlikte yaşam perspektifini eş zamanlı olarak güçlendirecek adımlar atacağız.

Soru: Parlamenter sisteme geçme konusunda izlemeyi düşündüğünüz ya da rakiplerinizin kazanması halinde izlenmesini önereceğiniz yöntem nedir? Takvim nasıl olmalıdır?

Demirtaş: Parlamentoda çoğunluk desteği sağlanmışsa 3-6 ay arası bir sürede demokratik yönü güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülebilir.

Soru: Ankesörlü telefondan miting yapmak nasıl bir duygu ? Yeni bir ketıl almayı düşünüyor musunuz? 🙂 #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: Üniversite yıllarımı hatırlattı. Ankesörlü tlf sırasında beklerdik. Hatta o zamanlar jetonluydu, şimdi kartlı olmuşlar. C.evindeki telefonlar akıllı ankesörlü. 10 dakikanız dolunca kendiliğinden kapanacak kadar akıllılar. Yeni bi ketıl almayı düşünmüyorum, bu ketıldan memnunuz.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Cumhurbaşkanı seçimi sizin dışınızda bir isimle 2. tura kalır, HDP ise %10 barajına takılıp Meclis’e giremezse; 8 Temmuz için seçmenlerinize nasıl bir mesaj vereceksiniz? @hdpdemirtas

Demirtaş: Seçmenlerimizin mutlaka sandığa gitmesini teşvik edeceğiz ve demokrasiden yana tavır göstermelerini isteyeceğiz.

Soru: Sosyal medya mitinginizde, “81 milyonu kucaklayacak yepyeni bir politikayı hayata geçireceğiz” ifadesini kullandınız. Bu politikanın temel ilkeleri neler olacak?

Demirtaş: Sağlıkta, eğitimde, istihdamda, yargıda, sosyal politikalarda ayrımcılığı kaldıracağız. Kadınların siyasal, sosyal, ekonomik yaşama katılımının önündeki zihinsel, yasal, idari engelleri kaldıracağız. Engellilerin yaşamın her alanında engelsiz var olmalarını sağlayacağız. Vergi politikalarında üretenden, yoksuldan, çalışandan yana bir adalet sağlayacağız. Kamuya personel alımında liyakat dışındaki bütün kriterleri kaldıracağız.

Soru: Başkanım seçim güvenliğiyle ilgili sorum. Diğer seçimde de gördük sandık başında sayım da izleyip itiraz edebiliyoruz ama asıl hile kısmı ysk da verilerin girişinde oluyor buna nasıl bir önlem alınabilir ya da bizim yapabileceğimiz bir şey varmı? #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: Sandık sonuçlarını gösteren ıslak imzalı sonuç tutanağı olduktan sonra hiçbir aşamada hile yapılamaz. Bu konuda bizim çok etkili tedbirlerimiz var. Siz yeter ki sandık başlarında görev alın ve oyları o aşamada koruyun. Başarılar, selamlar.

Soru: Başkanım seçim güvenliğiyle ilgili sorum. Diğer seçimde de gördük sandık başında sayım da izleyip itiraz edebiliyoruz ama asıl hile kısmı ysk da verilerin girişinde oluyor buna nasıl bir önlem alınabilir ya da bizim yapabileceğimiz bir şey varmı? #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: Sandık sonuçlarını gösteren ıslak imzalı sonuç tutanağı olduktan sonra hiçbir aşamada hile yapılamaz. Bu konuda bizim çok etkili tedbirlerimiz var. Siz yeter ki http://bizlerkazanacagiz.org ‘a tıklayın, sandık başlarında görev alın ve oyları o aşamada koruyun. Başarılar, selamlar.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum AKP seçimi kaybederse, bugüne kadar AKP’ye oy vermiş ve AKP’nin menfaati için suça bulaşmış kişilere karşı yaklaşımınız nasıl olacak? Onlara bugün için ne önerirsiniz?

Demirtaş: Suç işleyen varsa yargıyı ilgilendirir. Biz yargıyı vesayetten kurtaracağız, gerisi yargının bileceği iştir.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Üniversitelerin özerkliğini yeniden elde etmesi ile ilgili projeleriniz neler?

Demirtaş: YÖK’ü kaldıracağız. Rektörleri, üniversitelerin öğretim kadroları ve öğrenciler birlikte seçecekler. Üniversiteler, kendi bütçelerini yapma ve yönetme konusunda da özerk olacaklar. Selamlar, teşekkürler.

Soru: Bu seferlik Muharrem İnce’ye oy versek hakkınızı helal eder misiniz? #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: 🙂 Benim, sizlerin üzerinizde hiçbir hakkım olamaz. Asıl siz hakkınızı bana helal edin. Oy verme konusunda özgürsünüz. Ama bana ve HDP’ye oy vermeniz durumunda sevinirim elbette 🙂

Soru: Cumhurbaşkanı seçilir iseniz Avrupa Birliği’ne katılım süreci için düşüncelerinizi aktarabilir misiniz ? #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: AB ile tıkanan müzakere başlıklarını yeniden açacağız. Özellikle insan hakları ve demokrasi başlıklarında, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü gibi konularda hızla reform adımları atacağız.

Soru: Ülkedeki mağdur gazeteciler ile ilgili düşünceniz nedir? Eğer Cumhurbaşkanı olursanız mağdur gazeteciler ile ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak? #DemirtaşaSoruyorum

Demirtaş: Tutuklu, hükümlü ve işten haksız yere çıkarılan gazetecilerin mağduriyetlerini gidereceğiz. Medyada tekelleşmeyi, medya patronlarının devlet ve Hükümet ile ticari ilişkilerini yasaklayacağız. Basın emekçilerinin özlük hakları ile çalışma koşullarında iyileştirmelere gideceğiz.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum selocan kitabında geçen iki kuş hikayesi gerçekten cezaevinin bahçesindemi geçti tek merak etigim bu saygılarımda. Haa bu arada kıymetini bil bütün dünya seni seviyor kendini yanlız hisetme orda, heleki esenyurt meydanında her gün olan mitigingi görmen lazım

Demirtaş: Serçeler gerçektir, hikaye kurgudur tabii. Bu yıl tekrar geldiler ve yuvalarını yerleştirdiler. Hamza geçen yıla göre mesafe kat etmiş gibi duruyor: )

Soru: #DemirtasaSoruyorum Meclis üzerinden yapılacak müzakerelerle bir barış sürecinin yürütülebileceğine inanıyor musunuz? @hdpdemirtas

Demirtaş: Elbette evet. Barışı kesinlikle sağlayacağız.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum 1- AP’nin bu suçsuz tutuklamalara seslerinin güçlü bir biçimde çıkarmadığı aşina, peki ya AİHM neden halen sessizligini koruyor(siyasi) ? 2- Devletin yaptigi haksizliklara ciglik atip dağ tarafindakilere bagirmak haksizlik olmaz mi ? Onlara da ayni tepki lazim

Demirtaş: 1- AİHM son yıllarda Türkiye kararlarında politik davranıyor. Mülteci ve güvenlik konularında Avrupa-AKP ilişkilerini dikkate alarak karar veriyor. İnsan hakları mahkemesi olma niteliğini ve gücünü her geçen gün yitiriyor. 2- Şiddete karşı ilkeli bir duruş sergilemek lazım tabii.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum ders çalışmaktan helak olan gençler olarak bizi en güzel vakitlerimizde içeri hapseden bu sınav ve eğitim sisteminden kurtarabilecek misiniz?

Demirtaş: Sınav ve yarışmacı sistemler yerine, gençlerin ilgi ve yeteneklerine göre, yönlendirmeye dayalı sistemler geliştireceğiz. Ama ders çalışmak her halükarda olacak. Sizin yerinize dersleri çalışacak bir robot falan yapmayacağız yani 🙂

Soru: İktidara geldiğinizde işçiler için ne yapacaksınız?

Demirtaş: Taşeron, geçici, sözleşmeli, güvencesiz ve güvenliksiz çalıştırmaya son vereceğiz.

Soru: Asgari ücret nekadar olacak?

Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı net 3.000 TL olacak. Her yerde iş cinayetlerine karşı etkili tedbirler alacağız. Selamlar.

Soru: 8 Haziran’da, 2013’teki Newroz’da yaptığınız konuşmadan dolayı “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanıyorsunuz. Hüküm giyerseniz ne olacak? Bu, sizin adaylığınızı nasıl etkileyecek? HDP’li seçmenlerin bu duruma tepkisi ne olur?

Demirtaş: Davanın duruşması bugün ama bana tebligat yapılmadığı için, duruşmada hazır bulunmama karar verilmediği için katılamıyorum. Karar çıkacağını sanmıyorum. Çıksa da adaylık sürecimi etkilemez, kararın kesinleşmesi gerekir.

Soru: Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) birkaç güneydoğu ilindeki sandık taşıma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Erdoğan, polise sandık güvenliği için çağrı yaptı. Hükümet, seçim güvenliği için bunun gerekli olduğunu söyledi. Siz buna katılıyor musunuz?

Demirtaş: Hükümetin sandık birleştirme ve taşıma kararları güvenlik kaygısıyla değil, HDP’li seçmene engel yaratma amacıyla yapılmaktadır. Çünkü taşınan sandıkların önceki seçimlerde ağırlıklı olarak HDP’ye oy çıkan sandıklar olduğu görülüyor.

Soru: Seçimin serbest ve adil olmasını bekliyor musunuz? Sonucu ne olursa olsun, destekçilerinize sonuçlara saygı göstermelerini söyler misiniz? Neden muhalefet partilerinin sendikada istemediklerini düşünüyorsun?

Demirtaş: Seçimlerinizi hapishaneden aldığım gerçeğiyle bile haksızlık olduğu açıktır. Elbette, herkes sonuçlara saygı gösterecektir, fakat sahtekarlık veya hukuka aykırılık tespit edilirse, kesinlikle yasal işlem olacaktır.

Soru: Merhaba Demirtaş! Norveç gazetesinden Inge. Merak ediyorum: Bir hapishane hücresinde kilitlendiğinde nasıl başkan olacaksınız? Sizce iktidar başkanı adaylığınızı bir tehdit olarak görüyor mu? Teşekkürler!

Demirtaş: Yeterli oy alırsam hapishanede olsam bile Başkan olacağım. Ama burada rehin olduğum için kampanya yapamam. İşte sorun bu. Orada olsaydım çok daha güzel olurdu. Evet, AKP ve Erdoğan benden korkuyor ve bu yüzden buradayım.

Soru: Türkiye içinde ve uluslararası alanda hapis cezasına çarptırıldığınız ve özgürce kampanya yapamayacağınız konusunda ne düşünüyorsunuz?

Demirtaş: Benim hakkımda muhalefetin ifadeleri elbette demokrasi ve birlikte yaşamak için önemlidir. Uluslararası toplum bu konu hakkında çok fazla bir şey söylemedi.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum 24 Haziranda Cumhurbaşkanı Seçilirseniz eğitim sistemine yönelik politikalarınız ne olacak, Maddi imkânı olmayan öğrencilerin öğrenimine nasıl bir ekonomik katkı sunacaksınız

Demirtaş: Ana sınıfı dahil 13 yıllık zorunlu eğitim olacak. Bütün okullarda nitelik artırılacak, eğitim kalitesi her okulda standart olacak. Eğitimin her aşaması tamamen ücretsiz olacak. İlköğretimden üniversiteye kadar yoksul öğrencilere eğitim bursu verilecek. Ayrıca, bütün gençlere aylık 500 TL yüklenecek olan genç kart verilecek. Eğitimde, bilimsel, çağdaş, öğrenme odaklı müfredat esas alınacak. Ezberciliğe dayalı metoda son verilecek, herkesi özgür düşünme gücünü pekiştirecek tümüyle demokratik bir eğitim sistemine geçilecek.

Soru: #DemirtaşaSoruyorum Diyarbakır da başlayan ve birçok ile sıçrayan 53 kişinin ölümüne sebep olan 6-7 Ekim olaylarında suçlular kimlerdir? Neden müdahale edemediniz? Nerede hata yaptınız? Pervin Buldan in dediği gibi ikna için gitmek istediğinizde kimler engel oldu?

Demirtaş: Siyasi sorumluları dönemin başbakanı ve cumhurbaşkanıdır. Faillerin birçoğuysa araştırılmamıştır. Biz elimizden geleni yaptık. Maalesef hükümetin basiretsizliği nedeniyle erken müdahale edilemedi. Buna dair önemli detayları savunmalarımdan okuyabilirsiniz: http://www.hdp.org.tr/tr/guncel/mahkeme-ifadeleri/9766 …

Soru: Üniversite yıllarından beri ütü yapıyorsunuz. Evlendikten sonra da devam ettiniz. Cumhurbaşkanı olursanız evde ütü yapmaya, çocuklara kahvaltı hazırlamaya, pazar ve market alışverişine gitmeye devam edecek misiniz? #DemirtasaSoruyorum

Demirtaş: Seçilince değişmeyeceğime dair herkese verdiğim sözü sevgili eşime de veriyorum. Ütü, yemek, temizlik dahil bütün yükleri birlikte omuzlayacağız.

Demirtaş, sorulara verilen cevapları bitirdikten sonra, “Farklı bir basın toplantısı oldu. Sanırım bu da dünyada bir ilk. Bu ilki birlikte gerçekleştirdiğimiz herkese teşekkürler. Thanks. Spas” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir