Bu ayın rekortmeni cari açık

Example HTML page

Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Geçen yıl eylülde 2,8 milyar dolar fazla veren cari işlemler hesabı bu yıl 2,4 milyar dolar açık verdi. Ocak-eylül döneminde ise cari açık 27,97 milyar dolara çıktı. Böylece cari açık son iki yılın en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Bu ayın rekortmeni cari açık

Haber Etkin/Ekonomi servisi

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı bir önceki yılın Eylül ayında 6,05 milyar dolar fazla verirken bu ay 3,2 milyar dolar fazla verdi.

Cari denge 2018 yılının ocak-eylül döneminde 26,5 milyar dolar açık verirken geçen yılın ocak-eylül döneminde 8,1 milyar dolar fazla vermişti. Öte yandan geçen yıl büyüme oranı yüzde 0,9 olarak kayıtlara geçti.

Ülke ekonomisi büyüdüğü dönemlerde cari açık, küçüldüğü dönemlerde ise cari fazla veren bir yapıya sahip. Devam ekonomik kriz ve koronavirüs salgınının yarattığı tahribat bu yapıyı değiştirdi. Son aylarda ülke ekonomisinde küçülme olmasına rağmen cari açık da büyüyor.

Yeni Ekonomi Programı’nda 2020 yılsonu için cari açık tahmini 24,4 milyar lira olarak öngörülmüştü. Bu tahmin yılın ağustos ayından itibaren gerçekleşmemiş çöp oldu. Zira ocak-ağustos döneminde 25,6 milyar dolar, ocak-eylül döneminde ise 27,97 milyar dolar açık verildi.

CARİ AÇIK REZERVLE FİNANSE EDİLMİŞ

Resmi rezervlerdeki azalış cari açığın rezervlerdeki erimeyle finanse edildiğini gözler önüne serdi. Merkez Bankası’nın yayınladığı verilere göre resmi rezervlerde Eylül’de 3,63 milyar dolar net azalma yaşandı. Geçen yıl ocak-eylül döneminde 4,2 milyar fazla veren resmi rezervlerde ayın dönemde 42,6 milyar dolarlık erime yaşandı.

TURİZM GELİRİNDEKİ AZALMA DEVAM EDİYOR

Koronavirüs salgını nedeniyle hizmetler sektöründeki daralma devam ediyor. Turizm sektöründe yaşanan azalma cari açığı artıran bir başka neden olarak gösteriliyor. Cari işlemler hesabında hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 1 milyar 916 milyon dolar azalarak 1 milyar 555 milyon dolara geriledi. Birincil gelir dengesi kaynaklı net çıkışlar, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 615 milyon dolar azalarak 544 milyon dolara indi. İkincil gelir dengesi kaynaklı net girişler ise 106 milyon dolar artarak 197 milyon dolar oldu.

bu-ayin-rekortmeni-cari-acik-803994-1.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir