Yurttaş yine açlığa terk edildi; CHP Belediyeler devrede…

Yurttaş yine açlığa terk edildi; CHP Belediyeler devrede…

Yurttaş yine açlığa terk edildi

HABER ETKİN: HABER MERKEZİ

Pandemi ile derinleşen ekonomik kriz en çok dar gelirli yurttaşın sofrasını vuruyor. Krizin etkisi şaibeli TÜİK verilerinde bile gizlenemiyor. Artan gıda fiyatları bu yıl da yurttaşın sofrasındaki lokmaları azaltmaya devam ediyor. Türkiye yüzde 16,19’luk enflasyon oranında Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken CHP’li Veli Ağbaba’nın hazırladığı çalışma, hükümetin ücretsiz izin desteği olarak milyonlarca emekçiye verdiği 2,30 TL’lik zammın sadece iki adet daha fazla yumurta almaya yettiğini ortaya koydu.

Gıda fiyatlarındaki artışın endişe verici duruma geldiğini kaydeden Ağbaba, hazırladığı çalışmada şu tespitlere yer verdi: “Erdoğan Ramazan ayında yeni kısıtlamaları açıklarken virüsün yayılma hızından sanki kendisi sorumlu değilmiş gibi faturayı yine çalışanlara kesmişti. Erdoğan’ın fedakarlık istediği yurttaşlar ise ramazan ayında açlığa terk edildi. Sadece geçtiğimiz Mart ayında bugüne yumurtaya yüzde 63, tavuğa yüzde 44, ayçiçek yağına yüzde 59, mercimeğe yüzde 44, domates ve ekmeğe ise en az yüzde 20 oranında zam geldi. Artan zamlar karşısında Erdoğan ise 2,30 kuruşluk zam ile günlük 50 TL aylık bin 500 TL ücretsiz izin desteğini ise müjde olarak sundu.”

Asgari ücret 2021 yılında Yüzde 21.56 zamla 2 bin 825 liraya çıkan asgari ücretin alım gücündeki azalışı engelleyemediğini söyleyen Ağbaba şöyle dedi: “Geçtiğimiz yıl 2 bin 324 TL ile asgari ücret ile 4 bin 742 adet yumurta alınabiliyorken bu yıl bin 211 adet azaldı. Asgari ücretteki artışa rağmen alım gücü pirinçte 15 kg, unda 10 Kg, mercimekte ise 47 kg azaldı. Erdoğan’ın lebalep doldurduğu kongreler sayesinde, asgari ücretliler ve günlük 50 TL ile geçinmeye çalışan aileler bu yıl ramazanda açlığa terk edilmiş durumda.”

CHP’den belediyelere ‘Ramazan’ talimatı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerin Ramazan ayında yeni bir seferberlik başlatacağını duyurdu. “Pandemi sürecinde iktidarın yapamadığını yapan belediyelerimiz, Ramazan ayında da ihtiyaç sahibi vatandaşın yanında olacak” diyen Torun, Ramazan ayında her bölgede ihtiyaca uygun politikalar belirleneceğini ve buna göre yardımların artırılacağını kaydetti. CHP’de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Torun tarafından tüm partili belediye başkanlıklarına bir yazı gönderildi. Yazıda, belediyelerin yardım faaliyetlerini Ramazan ayında da imkanlar ölçüsünde artırarak sürdürmesinin önem arz ettiği vurgulandı. Yazıda, belediyelerin mevcut yardımlarına iftar, sahur desteklerini de ilave etmesinin, ayrıca toplumsal dayanışmanın örgütlenmesi amacıyla bağış kampanyaları başlatılmasının faydalı olacağı belirtildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir