Üretici hâlâ fındık fiyatı bekliyor

Üretici hâlâ fındık fiyatı bekliyor

809 ton fındık zarar görmüşken üretici hâlâ fiyat ve rekolte açıklaması bekliyor. Gecikme üretici için dezavantajlı olacak

Gıda ve Orman Bakanlığı tarafından rekolte açıklamasının henüz yapılmadı. Buna karşın rekoltenin geçen yılın çok altında olacağının görüldüğünü belirtiliyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu sezon fındık fiyatının da hala açıklanmamasını da eleştirdi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu sezon fındık fiyatının hala açıklanmamasını eleştirdi. Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen halen, 2018 yılı fındık rekoltesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla devlet adına yapılacak olan alım taban fiyatının açıklanmadığına vurgu yapan Karan, “Orman ve Tarım Bakanlığı herkesin kafasına göre rekolte ve fiyat açıkladığı bir sezonda bize göre ne rekolte ne de fiyat açıklayamamaktadır. O zaman biz de bugünden bu sezon Türkiye’nin tahmini fındık rekoltesinin 400 bin tonu geçmeyeceğini açıklıyor ve iddia ediyoruz’ dedi. Karan, ayrıca “Emanet fındıktan karlı çıkanın da üretici değil, alıcı olduğu ifade etti.

Fındık vaatleri unutuluyor

Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık üreticisinin yine kaderiyle baş başa bırakıldığını belirterek, “Her seçim döneminde ‘fındık üreticisinin hakkını koruyacağız, üreticinin hakkını kimseye yedirmeyiz, mağdur edilmesine göz yummayız’ şeklinde nutuk atan siyasilerimiz nerede? Acaba tatile mi çıktılar? Üretici girdi maliyetlerini karşılayamaz hale geldi. Maliyetine fındık satıyor. Siyasetçilerimiz halktan, üreticiden kopuk olduğu sürece tarımda bir adım ileri gidemeyiz, monopson firmalara gün doğar ve meydan onlara kalır” ifadelerini kullandı

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “TMO tarafından 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıklar yapılmış ve fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır. Alım politikalarına ilişkin açıklamalar önümüzdeki günlerde ayrıca yapılacaktır” demişti. Ama üreticiler ve STK temsilcileri rekolte ve fiyatın, üreticilerin pazara fındık indirmeden açıklanması gerektiğini savunuyor. Aksi takdirde fındık fiyatının piyasadaki tekelci yapıların istediği rakamdan oluşacağını iddia ediyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir