Ulaşım zamı ertelendi: ”İstanbulkart Minibüslerde de geçecek”

Example HTML page

Ulaşım zammında anlaşamadılar ama toplantıdan sürpriz bir karar çıktı İstanbulkart Minibüsler de de geçecek…

İstanbul’da toplu ulaşım ücret tarifesine zam kararı almak üzere gerçekleştirilen UKOME toplantısında karar çıkmadı. Ulaşım sektörü temsilcileri yüzde 65 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda zam istemişti. Toplantıda dikkat çeken bir karar alındı. İstanbulkart artık minibüslerde de geçecek.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) ağustos ayı oturumu Bakırköy’deki 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe‘nin başkanlık yaptığı oturumda toplum ulaşım araçlarına ücret tarifesine zam teklifi görüşüldü.

Ulaşım sektörü temsilcileri olarak Taksiciler yüzde 100,  Personel servisi esnafı yüzde 200, Okul servisi esnafı yüzde 82, Dentur Avrasya yüzde 101, Turyol yüzde 65 zam istedi.

Sektör temsilcilerinin taleplerini değerlendiren İBB yönetimi; enflasyon, asgari ücret ve akaryakıt zamlarını dikkate alarak yüzde 57.07 zam teklifinde bulundu.

Çoğunluktaki bakanlık temsilcileri ise İBB’nin teklifine karşı çıkarak zam oranının yüzde 40’a düşürülmesi önerisinde bulundu.

Zam oranında uzlaşma olmayınca İBB’nin yüzde 57.07’lik zam teklifi geri çekilerek alt komisyona gönderildi.

Zam teklifinin alt komisyona gönderilmesi oybirliği ile kabul edildi.

Oturumu yöneten Gökce, temmuz ayı enflasyon oranının açıklamasının ardından yeni ücret tarifesini belirlemek üzere olağanüstü UKOME toplantısı çağrısı yapılacağını açıkladı.

TAKSİCİLER ODASI: İBB’NİN DE BAKANLIĞIN DA TEKLİFİNİ KABUL ETMİYORUZ

Oylama öncesinde tartışma yaşandı.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu “Veriler gerçekçi değil. En son UKOME kararı ile zam yapıldığında 21 liraydı akaryakıtın litresi. Bugün 33 TL, akşam tekrar zam gelecek. Oran yüzde 57’ye tekabül ediyor. Gönül ister ki hiç zam yapılmasın biz de bu masalarda yalvarmayalım” dedi.

Yedek parçaya, kaskoya yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldığını belirten Aksu şöyle devam etti:

“Halk Ekmek 3 liradan 5 liraya çıktı. Bizim esnaf ekmek yemesin oruç mu tutsun? Kiralar 3 kat arttı. Temel gıdaya sürekli zam geliyor kimse niye arttırdın demiyor. İşine gelmezsen alma diyor. Biz müşteri almasak aracımız bağlanıyor.

Bir indi-bindi ile sigara alamıyoruz. İstanbul halkı ile bizi karşı karşıya getiren bu masa. Gitmiyorlar, almıyorlar. Siz bize hakkımızı verin hiç şikayet gelmez. Siz, indi- bin ücretini 70 teklif ettiniz.

Geçen hafta alt komisyon yaptınız ve bizim taksiciler indi-bindiyi 75 TL yaptı, taşıyor. İBB’nin yüzde 57’lik teklifini de bakanlığın yüzde 40 teklifini de kabul etmiyoruz. Bize giderlerimize göre yüzde 170 zam yapmalı ama vatandaşı düşünerek yüzde 100’lük düzenleme istiyoruz” dedi.

‘YOLCU BAŞI GELİR 5,5 TL, GİDER 17,5 TL’

Gökce, artan fiyatların en büyük mağdurunun İBB olduğunu belirterek “İBB, ulaşımı 1.2 milyar TL sübvanse ediyor. Hiçbir yönetim zam yapmak istemez. Biletin karşılama oranı yüzde 50’nin altına düştü. Bu sürdürülebilir değil” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel “Ekonomik dengesizliğin getirdiği sonuçları sadece esnaf değil vatandaş da yaşıyor. En son zammı ocak ayında uyguladık. Enflasyona göre zam yaptık. Otomatik olarak yüzde 32 oranında zam yapılmalı ama akaryakıttaki dengesizlik nedeniyle yüzde 40 teklif ediyoruz. Esnafı düşündüğümüz kadar 18 milyon İstanbulluyu da düşünmeliyiz” diye konuştu.

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy, TCDD’nin şehirler arası bilet fiyatlarına yaptığı fahiş zamlara dikkat çekerek “Türkiye’ye hizmet veren bakanlığın TCDD’si neden 85 milyonu düşünmüyor?” diye sordu.

İETT Genel Müdürü İrfan Demet “Yolcu başı gelirimiz 5,5 TL, giderimiz 17,5 lira. Aradaki 12 liralık farkı İBB sübvanse ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu büyüklükte bir sübvanse yoktur. İstenen zam oranı toplu ulaşımın sürdürülebilirliğini sağlamak için can suyu olacak” dedi.

MİNİBÜSLERDE DE İSTANBULKART GEÇECEK

Minibüslerin elektronik ücret toplama sistemine dahil edilerek İstanbulkart entegrasyonunun sağlanması teklifi de görüşüldü. Teklif oybirliği ile kabul edildi. Pilot bölge olarak Arnavutköy‘den başlayarak minibüsler İstanbulkart sistemini entegre edilecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir