Sol rüzgâr Ekvador’da yeniden esiyor: Andres Arauz ilk turda birinci oldu

Example HTML page

Güney Amerika ülkesi Ekvador’daki devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunu, sol koalisyon Umut İçin Birlik’in (UNES) adayı Andres Arauz kazandı. Adayların hiçbirinin yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı seçimler ikinci tura kaldı. İkinci turda sosyalist adaya karşı kimin yarışacağı ise henüz netleşmedi. Seçimlerin ikinci turu 11 Nisan’da yapılacak.

Ekvador’da pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde, yaklaşık 12 milyon seçmen oy kullandı. Ulusal Seçim Konseyi’nin açıklamasına göre, solcu aday Andres Arauz ilk turda oyların yüzde 31.5’ini aldı. Pachakutik Çokuluslu Birlik Hareketi Adayı, çevre hakları savunucusu Yaku Perez’in oyların yüzde 20.04’ünü, Hıristiyan Sosyal Partisi (CREO) ittifakı adayı muhafazakâr Guillermo Lasso’nun ise yüzde 19.97’sini aldığı öğrenildi.

Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Diana Atamaint, düzenlediği basın toplantısında, “Ekvador’da düzenlenen seçimler, demokrasi için Latin Amerika’da güzel bir örnek oldu. Katkılarından ötürü katılımcılara teşekkür ediyoruz” dedi.

2009-2011 yılları arasında Ekvador Merkez Bankası Başkanlığı ve Raffael Correo hükümeti döneminde Kültür Bakanlığı görevlerini yürüten solcu aday Andres Arauz, ikinci turda da galibiyet elde ederse ülkedeki en genç başkan olarak tarihe geçecek.

UNES İttifakı Adayı Andres Arauz’un seçim vaatleri arasında, mevcut başkan Lenin Moreno’nun IMF politikalarıyla çöküşe götürdüğü ülkeyi neoliberal ekonomi modelinden çıkarmak, kemer sıkma politikalarından kurtulmak, eğitimde eşitliği sağlamak ve yeniden yapılandırmak bulunuyor.

Arauz seçimlerden bir gün önce Jacobin Magazine dergisine verdiği röportajda, hükümeti kurduklarında ilk işlerinin önlerini daha iyi görmek adına bu salgın sürecinden en az zararla çıkmak olacağını belirtti. Hükümetlerinin kazanacağı en büyük başarının ise halkın onurunu gözeten, zenginlere krizi fırsata çevirmeleri adına imtiyaz tanımayan bir halk iktidarı kurmak olduğunun altını çizmişti.

Seçimlerde bir diğer dikkat çeken aday ise Yaku Perez oldu. Yerel halk lideri ve çevre hakları savunucusu Perez, ülkedeki büyük madencilik şirketlerinin nehirlere zarar vermesine karşı protestolarıyla tanınan başkan adayı olarak aldığı yüksek oy oranıyla dikkat çekti.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir