ŞİLİ’DE SOLUN ZAFERİ YÜDE 55.87: GABRİEL BORİC KAZANDI

Şili’de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimini kazanan 35 yaşındaki solcu aday Gabriel Boric, ülkede seçilen en genç devlet başkanı oldu. Seçmenlerin yüzde 55,87’sinin oyunu alan Boric, zafer konuşmasında planını şöyle açıkladı: “Bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştürmek, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek, herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini derinleştirmek.”

Şili Seçim Servisi’nin (Servel) verilerine göre “İtibarı Destekliyorum” ittifakının solcu aday Gabriel Boric, dün yapılan ikinci tur seçimlerde oyların yüzde 55,87’sini alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Gabriel Boric, siyasi kesimlere birlik çağrısında bulundu, tüm Şili halkı için çalışma sözü verdi. Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

Seçim zaferinin ardından başkent Santiago’da toplanan Boric destekçileri kutlama yaptı.

Boric, Santiago’da hazırlanan sahnede binlerce destekçisine yaptığı zafer konuşmasında, tüm Şili halkı için çalışacağını söyleyerek halka ve adaylara seçime katıldıkları için teşekkür etti.

sili-de-secimleri-35-yasindaki-sosyalist-gabriel-boric-kazandi-957614-1.

Devlet başkanlığı görevini herkes için devralacağını vurgulayan Boric, “Sadece dört duvar arasından yönetmeyeceğim, bizi veya diğer alternatifleri seçen tüm Şilililer için Devlet Başkanı olacağım” dedi.

Zor zamanların geleceğini belirten Boric, “Ülkemizin son yüz yılda yaşadığı en kötü salgının sosyal, ekonomik ve sağlık alanındaki sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız. Zor olacak, buna şüphe yok ancak tarihimizden ders alarak kısa ama sağlam adımlarla ilerleyeceğiz” diye konuştu.

TEMEL HAKLARI VURGULADI

Boric, sağlık, emeklilik, eğitim gibi alanlarda yapılacaklara değinerek şunları kaydetti:

“Bu noktaya kadar basit birkaç kelimeyle anlatılabilecek bir hükümet projesiyle geldik; kimseyi geride bırakmadan Şili’nin talep ettiği yeniliklerle sorumlu bir şekilde ilerlemek. Bu ekonomik olarak büyümek, bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştürmek, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek, herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini derinleştirmek.”

sili-de-secimleri-35-yasindaki-sosyalist-gabriel-boric-kazandi-957612-1.

“AİLENİZİN YAŞAM KALİTESİ İÇİN ÇALIŞAN BİR BAŞKAN OLACAĞIM”

Boric, ülkedeki siyasi kesimlere birlik mesajı vererek “Şili’nin geleceğinin hepimizi aynı tarafta görmeye ihtiyacı var o da halkın tarafı. Hükümetime başlamak için onların desteğinden, fikirlerinden ve tekliflerinden faydalanmayı umuyorum” şeklinde konuştu.

Devlet Başkanı seçilerek aldığı sorumluluğa dikkati çeken Boric, “Demokrasiye sahip çıkan, onu tehlikeye atmayan, konuştuğundan çok dinleyen, birlik olmanın yollarını arayan, halkın ihtiyaçlarını gözeten, imtiyazlarla mücadele eden ve her gün ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım” ifadelerini kullandı.

GABRİEL BORİC KİMDİR?

sili-de-secimleri-35-yasindaki-sosyalist-gabriel-boric-kazandi-957613-1.

İkinci tur devlet başkanlığı seçimini kazanarak Şili’de seçilen en genç devlet başkanı unvanını elde eden 35 yaşındaki Gabriel Boric, ülkenin güneyindeki Şili Patagonyası bölgesinde bulunan Punta Arenas şehrinde 1986’da doğdu.

Şili Üniversitesinde Hukuk Fakültesi’ni bitiren Boric, 2011-2012’deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rolü olan öğrenci grubu lideri olarak tanındı. Boric, 2014’ten bu yana milletvekilliği görevi yürütüyor.

Boric’in 11 Mart 2022’de düzenlenecek törenle Devlet Başkanı olarak göreve başlaması bekleniyor.

sili-de-secimleri-35-yasindaki-sosyalist-gabriel-boric-kazandi-957615-1.

GÜNEY AMERİKALI LİDERLER TEBRİK ETTİ

Güney Amerika ülkelerinin liderleri, Şili’de devlet başkanlığı seçimini kazanan Gabriel Boric’i tebrik etti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Boric’in tarihi bir seçim zaferi kazandığına dikkati çekerek “Samimi tebrikler, Gabriel Boric. Her iki halkın ve hükümetler arasındaki ikili ilişkileri ve iş birliğini genişletme kararlılığını destekliyoruz” ifadesine yer verdi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, sosyal medya hesabında, Boric’i tebrik etti ve “Büyük demokrasi günü, yaşa Şili!” ifadelerine yer verdi.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Boric’i tebrik ederek “Ülkelerimizi birleştiren kardeşlik bağlarını güçlendirme ve Latin Amerika’daki eşitsizliği sona erdirmek için bölge ile birlikte çalışma sözüne bağlı kalmalıyız” ifadelerini kullandı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce Catacora da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Şili halkının zaferi olan Boric’in seçim zaferini selamlıyoruz. Latin Amerika demokrasisi birliğe, saygıya ve özellikle halklarımızın iradesine dayanarak güçleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, Twitter hesabından “Zafer için tebrikler sevgili arkadaşım Boric! Elde ettiğin zafer, Şili halkının zaferidir ve özgürlük, barış, adalet ve saygınlıkla yaşamak isteyen Latin Amerika halkları olarak bu zaferi paylaşıyoruz. Uluslarımızın birliği için mücadele etmeyi sürdürelim” paylaşımını yaptı.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, Twitter hesabındaki paylaşımında, Boric’i tebrik ederek “Şili’den harika bir haber var” ifadesini kullandı.

Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada da Boric’i Twitter’dan kutlayarak “Şili’nin seçilmiş başkanını ve kardeş Şili halkının demokratik faaliyetlerini en içten şekilde kutluyorum. Şili halkının mutluluğu için en doğru istikamette gitmenizi temenni ediyorum” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Uruguay Devlet Başkanı Luis Lacalle Pou ve Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso da Boric’i tebrik ederek başarılar diledi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir