Kınık’tan eski derneğine milyonluk kıyak

Doktorlara hayvan kestirip 1 milyon 395 bin TL ödediler: Kınık’tan eski derneğine milyonluk kıyak

Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın 2015 yılına kadar başkanlığını yaptığı Yeryüzü Doktorları Derneği’ne hayvan kesme ve dağıtma karşılığı 1 milyon 295 Bin TL ödediği ortaya çıktı. Kurban Bayramı’nda Afganistan, Kenya, Çad ve Uganda’da kesilecek hayvanların parası peşin ödendi

BirGün Gazetesinden İsmail ARI‘nın haberine göre ; Yolsuzluk ve israf tartışmaları ile kamuoyunun gündeminde olan Kızılay’ın, Yeryüzü Doktorları Derneği’ne 1 milyon 295 bin TL ödediği ortaya çıktı. Ödeme kurbanlık hayvan kesme ve dağıtma karşılığında yapıldı.
2015 yılına kadar Yeryüzü Doktorları Derneği’nin başkanlığını da yapan Kerem Kınık, 2016’da Kızılay Başkanı seçildikten beş ay sonra dernek ile protokol imzaladı. Protokol “Kurban Bayramı süresince Afganistan, Kenya, Çad, ve Uganda’da canlı hayvanların tedarik, kesimi, paketlenmesi ve dağıtım noktasına ulaştırılması” amacı ile yapıldı.

500 BÜYÜKBAŞ HAYVAN

BirGün’ün ulaştığı 9 Eylül 2016 tarihli protokolde “Yeryüzü Doktorları Derneği’nin Afganistan’da 200 büyükbaş, Kenya’da 150 büyükbaş, Çad’da 100 büyükbaş ve Uganda’da 50 büyükbaş hayvan olmak üzere toplam 500 adet kurban temin edeceği, keseceği ve dağıtımını yapacağı” belirtildi.

1.3 MİLYON TL’Yİ PEŞİN ÖDEDİLER

Protokolde yer alan maddeye göre, Kızılay kasasından Yeryüzü Derneği’ne toplam 1 milyon 295 bin TL’lik ödeme peşin yapıldı. Protokolde, “Belirtilen hisse sayısına karşılık gelecek toplam bedel yüklenici tarafından bildirilecek hesap numarasına önden peşin ödenecektir” denildi. Karkas et dışında deri ve sakatatların ise Yeryüzü Doktorları Derneği’nin uygun gördüğü şekilde değerlendirileceği belirtildi.

18 BİN HİSSENİN PARASI YANDAŞLARA

Kızılay’ın Ensar Vakfı’nın dışında çok sayıda vakıf ve derneğe de para ödediği iddiaları yargıya taşındı. Kızılay üyesi ve eski Şube Başkanı Çetin Yavuz’un 25 Ekim 2016 tarihinde Güroymak Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kızılay yetkilileri hakkında yaptığı suç duyurusunda “2016 yılı Kurban Bayramı için hedeflenen kurban hisse miktarı 52 bin olup 70 binin üzerinde kurban hissesi için bedel toplanmıştır. Bu hisselerin 18 bininin kesilmediği gibi Kızılay Genel Merkezince başta Yeryüzü Doktorları, Diyanet Vakfı, Suriye Türkleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Gift of Givers gibi dernek ve vakıflara nakit olarak aktarılmıştır’’ ifadeleri yer aldı.

AYLIK 12 BİN 750 TL’LİK DANIŞMAN

Kızılay Yönetim Kurulu’nun 12 Mayıs 2017 tarihli yönetim kurulu karar tutanağında yer alan bir başka bilgiye göre Türkiye Diyanet Vakfı, Star Medya Grubu ve Türk Hava Yolları’nın reklam işlerini yapan Lorbi Reklam Ajansı’ndan aylık 12 bin 750 TL’ye danışmanlık hizmeti alındı. Kızılay’ın birçok reklam ve tanıtım işi için milyonlarca lira ödediği Lorbi Reklam Ajansı’na sadece danışmanlık hizmeti için yıllık 153 bin TL ödediği ortaya çıktı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir