İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’dan Cumhur İttifakı’na: Buradaki acı su da tuzlu su da size kalacak!

Example HTML page

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi İSKİ 2. Olağanüstü Genel Kurulu Covid-19 tedbirleri kapsamında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde toplandı.

Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul Başkanlığındaki toplantıda

İSKİ’nin yüzde 39’luk zam teklifi, Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildi.

CHP ve İYİ Parti’nin muhalefet şerhi koyduğu Cumhur İttifakı’nın yüzde 15,62’lik teklifi ise mecliste oybirliği ile kabul edildi.

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, Cumhur İttifakı’nın zam oranını yüzde 15,62’ye düşürerek meclisten geçirmesine sert tepki gösterdi. Önceki dönem Büyükşehir Belediyesi yönetiminin İSKİ’yi 5.717 milyar TL fonladığını hatırlatan Özkan, şunları söyledi:

“Bu rakamın 3.175 milyar lirası ödenmişti ancak Ekrem İmamoğlu yönetimindeki yeni İBB göreve geldiğinde 2.542 TL’lik kısmı hâlâ borç olarak duruyordu.Daha önce İGDAŞ için son 3 aylık yaklaşık 1.5 milyar TL’lik faturanın ödenmemesi gibi…Sayın İmamoğlu göreve geldiğinde Büyükşehir’in kasasında 7 milyon TL olduğu gibi…”

Meselenin su üzerinden siyaset yaparak İSKİ’yi köşeye sıkıştırma çabaları olduğunun altını çizen Özkan, İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’nun durumu çok net bir şekilde açıkladığını ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Hesap ortada, işletme artışları belli yüzde 25 civarında. 6.84’lük bir ilave zam verilmiş, sadece işletme maliyetlerini kurtarmıyor. Şimdi biliyorum Genel Kurul Salonu’ndan çıkıldıktan sonra sayın İmamoğlu yüzde 40 zam istedi, biz yüzde 15 verdik, milleti ezdirmedik diyecekler. Bu lafları söyleyenler, doğalgaza yüzde 60 zam yapılırken, elektriğe yüzde 80 zam yapılırken vatandaşın yanında olmayanlar, burada popülizm yapmasınlar. Bugün öyle bir hale geldi ki İstanbul’daki su meselesi, 2014 yılının su fiyatlarından İstanbul halkı su kullanıyor. Ve gerçek denk bütçe esasına göre yapılmış, maliyet hesabına göre herhangi bir yanlışlık yok. Sayın Genel Müdürün izahatında yaklaşık 10 milyarlık yeni yatırımlardan bahsedildi. 16 adet biyolojik ve ileri biyolojik tesisin üretiminden bahsedildi.”

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, İBB Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı AK Partili Mehmet Selim Bilmen’in “Biz görevi devrettiğimizde İSKİ’nin bir kuruş borcu yoktu” sözlerine karşılık da şunları söyledi.

“Yanlış biliyorsunuz. Görevi devrettiğinizde yaklaşık 350 milyon TL İSKİ’nin müteahhitlere borcu vardı. Lütfen halka gerçekleri anlatalım. Üzerine 1 milyar ilave gelmiştir. Buna rağmen vatandaşın cebinde yaklaşık 5 milyar TL’ye yakın para kalmıştır.”

İstanbul’da yaklaşık aylık 3.5 milyon ‘metreküp’lere çıkmış bir su kullanımı olduğunu vurgulayan Özkan,  “Allah’ın suyu diyerek olayı geçiştiremezsiniz. Suyun kullanılabilmesi için, suyun musluğa gelene kadarki süreçleri var. Kullanılan kimyasallar var, kullanılan boru hatları var. Yaptığım araştırmaya göre, çelik boru maliyetleri yüzde 226 artmış.

Bu hatlar yenilenecek. İstanbul halkı kaliteli suyla kavuşacak.” Dedi.

İstanbul’un kırsal mahallelerinde artık insanların hayvanlarının su ihtiyaçlarını

musluk suyuyla giderdiğine, park ve bahçelerini de musluk suyuyla suladığına dikkat çeken Özkan, bunun nedenini de şöyle açıkladı:

“Çünkü musluk suyu, kuyu suyunun pompayla alınmasının maliyetinden çok daha ucuz. Bu neyle alakalı biliyor musunuz? Hükümetinizin elektriğe yaptığı zamla alâkalı. Bunları bilin ve bundan sonra atacak olduğunuz tweetleri ona göre atın.”

İSKİ’nin en büyük giderlerinden birinin elektrik giderleri olduğunun bir kez daha altını çizen Özkan sözlerine şöyle devam etti:

“Siz, 4.3 Milyarlık bir borçlanma yetkisi verdik, dediniz. Daha önce İETT’nin meselesinde olduğu gibi, Hazine Müsteşarlığı’nın önünde bekliyor bunlar hâlâ onaylanmamış.

90 milyon TL İETT için bekleyen borç gibi…Ne yaptı, yine bir çaresine bakıldı 160 otobüs yine İBB’nin kendi özkaynaklarıyla alındı. Bakın göreve gelindiğinde aylık 70 milyon TL ödenen faturalar varken bugün aylık 100 milyon TL’yi geçmiş durumda bu faturalar. Yaklaşık yıllık 300 milyon TL’nin üzerinde bir elektrik maliyeti getirilmiş. O yüzden İSKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi için kutsaldır. İstanbul halkı için kutsaldır ve su kutsaldır. “

AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun kendisine yönelik “ Hafız, sen ayet okuma ağzına yakışmıyor” sözlerini de hatırlatan Özkan, Fatır Suresi 12. ayetten bir bölüm de okudu.

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan sözlerini şöyle noktaladı:

“Bakın yine kızacaksınız bana, belki sayın Grup başkanvekili ağzına yakışmıyor diyecek ama suyun da yüceliğiyle ilgili Yüce Allah, Fatır Suresi 12. ayette şöyle söylüyor:

“Haza azbun furatun saigun şerabuhu ve haza milhun ucac”

“Su ikiye ayrılır. Bunların biri tatlıdır, içilir, insanı ferahlatır, içmesi kolaydır; diğeri ise tuzludur, acıdır.”

Her şeye rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, sayın İmamoğlu yönetiminde Fatır-12’de Yüce Allah’ın belirttiği gibi; İstanbul halkına kaliteli, temiz ve ucuz suyu, size rağmen ulaştırmaya devam edeceğiz ve buradaki acı ve tuzlu su da size kalacak.” Dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir