İETT, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu döneminde; Nihayet 39 ilçeye hizmet eder hale gelmiştir

Example HTML page

İETT 2021 Yılı Bütçe görüşmeleri İBB Meclisi 8’inci seçim 2’nci toplantı dönemi Kasım ayı 3’ncü bileşimin da Ömer Faruk Kalaycının başkanlığın da görüşüldü ve oy birliğiyle geçti.

Bütçe ve staratejik plan üzerine CHP Gurubunun görüşlerini CHP İBB Meclis Üyesi Engin Çelik dile getirdi.

Diğer yandan kişisel olarak Söz alan CHP İBB Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar da özellikle İETT’nin pandemi döneminde ki hizmetlerine dikkat çekti…

CHP Gurubunun görüşlerini dile getiren Engin Çelik konuşmasın da şu ifadelere yer verdi;

”İETT YENİ BİR BAŞARI ÖYKÖSÜNE İMZA ATMIŞTIR”

Bir başka başarı hikayemizi de benim de yaşamakta ve görev yapmakta olduğum Adalar da gerçekleştirdik.

Yıllar boyunca Akp iktidarında İETT faaliyet raporu ve bütçesini İstanbul’un 39 ilçesinde yapılanlar diyerek anlattınız. Ama ne acıdır ki 2019 yılına kadar 38 ilçeye hizmet veren İETT, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun döneminde  nihayet 39 ilçeye hizmet eder hale gelmiştir. Adalar  ilçesinin tarihindeki ilk İETT yatırımını gerçekleştirerek, ada içi ulaşımda akülü araçların kullanılmasını başlattık.

Başka bir deyişle; İETT ‘yi Adalar ile birlikte İstanbul’un 39 ilçesine hizmet veren bir kuruluş haline getirdik.

Engin Çelik sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi;

Sayın Başkanım, Büyükşehir Belediyemizin saygıdeğer Meclis Üyeleri , basınımızın değerli temsilciler ve bizleri canlı yayında takip eden sevgili İstanbullular;

Hepinizi Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına saygıyla selamlıyorum.

İETT işletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, 2021 yılı Bütçe ve Performans programı konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz almış bulunmaktayım.

Sözlerime İstanbulluları okula, işe, hastaneye götürmek için her sabah karanlık saatlerde yollara çıkan İETT emekçilerine teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Sekiz bin yıllık tarihi, zengin kültürü, coğrafi konumu ve eşsiz güzellikleriyle bir dünya kenti olan bu kadim şehre hizmet ediyor olmanın bilinci ve sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Bütüncül bir yaklaşımla; güvenli, konforlu, erişilebilir, entegre bir toplu ulaşım hizmeti sunmak amacıyla çalışıyoruz.

Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU ‘nun “İstanbul 24  saat yaşayan bir şehir olacak” hedefi doğrultusunda kesintisiz olarak sunmuş olduğumuz hizmet kalitemizi daha üst seviyelere taşımak için çalışıyoruz.

İETT, atlı tramvaylarla başlayan ve 149 yıldır devam eden hizmet yolculuğunda edindiği tecrübeler ve bilgi birikimiyle uluslararası üne sahip övünülesi bir kurumdur.

Türkiye de  modern anlamda kent içi ulaşımını başlatan kurum olan İETT , geçmişten günümüze bir çok ilke imza atmış, dünyadaki tüm uygulamaların yakın takipçisi olduğu gibi, dünyanın da yakından takip ettiği bir kurum olmuştur.

Gurur kaynağı olan kurumumuz ;

774 hatta ,6380 otobüs ve 4997 si kapalı, 9275’i açık durak olmak üzere toplamda 14272 durak ile günlük ortalama 4.000.000 civarında yolcuya hizmet vermektedir.

İETT toplu ulaşım hizmetlerini İstanbul’umuzun  her köşesinde 7 gün 24 saat sürdürmektedir. 24 saat çalışan otobüs ve metrobüs seferlerinin raylı sistemlere  entegrasyonu sağlanarak, hizmet kalitesi ve yolcu memnuniyeti en üst seviyeye çıkartılmıştır.

150 yıllık kuruluşumuz İETT , sunduğu hizmet kalitesi ve yönetim stratejileri sayesinde, hem ülkemizde hem de dünyada bir çok ödüle layık görülmüştür.

İstanbul’da yaşayan vatandaşlarımıza hak ettikleri hizmetleri sunmak için, ekip arkadaşlarımızın tamamı büyük bir özveri ve gayretle çalışmaktadırlar.

Bütçe ve Performans Programı ile ilgili değerlendirmelere geçmeden önce İstanbul’da toplu taşımanın rakamları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Yıllardır İstanbul’da toplu taşımanın ana omurgasını lastik tekerlekli ulaşım oluşturmaktadır. Bilindiği üzere modern ve konforlu ulaşımın olduğu dünya metropollerinde, toplu ulaşımda raylı sistemin ağırlığı bulunmaktadır.

Göreve geldiğimizden beri yaptığımız esnek planlamalar ile yolcularımız raylı sisteme yönlendirmeyi hedefledik.

Bu kapsamda 2018 yılında raylı sistem ve deniz ulaşımının toplam yolculuk içerisindeki oranı %38.7 iken 2019 yılında bu oranı yaklaşık %40 seviyesine çıkarmayı başardık.

Başka bir deyişle yılda yaklaşık 29 milyon 500 bin yolcunun lastik tekerlekli ulaşımdan raylı sistem ve deniz ulaşımına yönlendirilmesi anlamına gelmektedir.

Hepimizin bildiği üzere modern, entegre ve konforlu ulaşımı şehrimizde hakim kılmanın yolu raylı sistem yatırımlarının artırılmasından, lastik tekerlekli araç kullanan yolcuların raylı sisteme kaydırılmasından geçmektedir. İstanbul’da kangren hale getirilmiş toplu ulaşımın, geleceğinin raylı sistemde olduğunu birçok kez dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz.

Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu önderliğinde, bizim Vizyonumuz; lastik tekerlekli Ulaşım sistemini, Raylı sisteme taşımaktır. Paralel yapıda oluşturulmaya devam eden raylı sistemlere, dikey bağlantılar oluşturarak lastik tekerlekli araçlarla aktarma gerçekleştirmektir. Vatandaşlarımızdan beklentimiz ,metro hatlarına aktarmaya teşvik olmalarıdır.

Günde 400 bin yolcuya hizmet edecek M7-Mecidiyeköy/Mahmutbey metrosunu, imkansızlıklara rağmen büyük işler başaranların anısına Cumhuriyet Bayramı’ndan bir gün önce, 28 Ekim’de hizmete açtık.

İstanbullular boğaz havasında püfür püfür bir yolculuk yapabilsin, deniz ulaşımı daha çok tercih edilsin ve trafik yoğunluğu azalsın diye, Şehir Hatları vapurlarını yaz aylarında yaklaşık 2 ay boyunca 5 kuruşa indirdik.

Yeri gelmişken yıllardır durdurulan metro yatırımlarını tek tek faaliyete geçiren ve deniz ulaşımını teşvik eden Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU başta olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum.

Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun söz verdiği projeleri hızla hayata geçirilmeye başlandı.

Bunlardan kısaca bahsedecek olursak;

–          85 lira olan aylık öğrenci kartını 50 lira yaptık.

–          Anne-kart uygulamalarıyla 0-4 yaş arası çocuğu olan annelere  ulaşımı ücretsiz hale getirdik. Bu haktan bugüne kadar yaklaşık 100.000 anne yararlandı.

–          Kadın elinin değdiği her yerin daha güzel olacağı inancıyla ,İETT tarihinde bir ilke imza atarak ilk defa KADIN şoför istihdam etmeye başladık.

–          Dünyanın bütününü etkisi altına alan COVİT-19 salgınında, tüm kurumlarımızın süreci çok dinamik olarak yönetmesiyle beraber metro ve metrobüs istasyonlarında termal kamera sistemine geçtik.

Sayın başkan, Saygı değer Meclis üyeleri,

Günümüzde birim maliyetler inanılmaz bir hızla artış göstermektedir. Bunun yanında İETT, salgın hastalık dönemindeki gelir kaybı ve maliyet artışlarına rağmen, hizmetlerini aksatmadan sürdürmüş, alınan tedbirlerle yolculuk sayıları yarıya inmesine rağmen, sefer sayısını maksimuma çıkartarak vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçmeye çalışmıştır.

Şehrimizde; 2011 yılına kadar bilet birim maliyeti 1,01 usd olarak hesaplanmaktaydı. Ancak günümüze baktığımızda gider kalemlerimizin büyük bir çoğunluğu dövize endeksli olmasına rağmen birim  fiyatlarımız 1,01 usd maliyetin yaklaşık 1/3’üne denk gelmektedir. Bu durum açıkça gösteriyor ki yıllar içinde maliyetler hızla artarken, vatandaşlarımızın gelirini arttıracak yatırımlar ve yeni istihdam alanları yaratılmadığından bilet fiyatları yeterli seviyeyi koruyamamış ve kurum gelirleri ciddi bir kayba uğramıştır. Toplu ulaşım finansmanı sadece bilet gelirlerine bağlıdır. Bu sebeple devlet tarafından desteklenmeli ve vergi yükü hafifletilmelidir

Sayın Başkanım, Saygıdeğer Meclis Üyeleri,

Altını çizerek tekrar etmek istiyorum ki şehrimizdeki toplu ulaşımın kurtuluş reçetesi, raylı sistemin yaygınlaştırılmasıdır. Bu kapsamda sizlerin de desteğiyle Eylül ayında  Meclisimizde aldığımız bir karar ile lastik tekerlekli ulaşımda yeni bir döneme geçiş yapılmıştır.

İstanbul’un ulaşımındaki yönünü değiştirecek ve geleceğe ışık tutacak çok inandığımız bir adımda ,tüm otobüsleri İETT çatısı altında toplamaktı.

Bu kararı alırken tüm istatistiksel verileri, bilimi, kurumlarımızı ve  dünyadaki örnekleri inceleyerek, halkımızın konforlu, güvenli, ucuz ve dakik yolculuk yapmasını mümkün kılacak, insanımızın yaşam kalitesini yükseltecek bir sistem kurmayı hedefledik.

İETT’nin müşteri memnuniyetini  ölçmek için kullandığı ve 17 ayrı merkezden toplanan, haftalık ortalama 30.000 civarındaki talep ve şikayetleri geriye dönük uzun bir dönemi kapsayacak şekilde inceledikten sonra, İETT çatısı altında tüm otobüsleri birleştirme kararı aldık. Bu yeni sistemle İETT, Özel Halk Otobüsleri ,Ulaşım AŞ ve vatandaşın  memnuniyetinin daha yüksek olacağı muhakaktır.1 yıldan daha kısa bir sürede memnuniyetin ne kadar yüksek olduğunu görebilir hale geleceğiz.

Böylece İstanbul halkına vermiş olduğumuz rahat ulaşım sözümüz içinde önemli bir adımı atmış bulunuyoruz.

Özel Taşımacılık İşletme Sistemi olarak adlandırabileceğimiz bu sistemde tüm otobüslerin operasyon işlemleri İETT çatısı altında birleşmektedir.

Mevcut sistemde 5 adet Özel Halk Otobüsü, 1 adet İBB iştirak şirketi adı altında, 3 bin 41 adet özel taşımacı, 73 adet DAR BÖLGEDE faaliyet göstermektedir.

Karışık ve anlaşılması güç olan bu sistemde özel işletmeciler günde ortalama 2 milyon 700 bin yolcu taşımaktadır.

İşletmeciler, mevcut sistemde gelirlerinin bir kısmını yolculardan temin etmekte, başka bir ifade ile geriye kalan maliyetlerini finanse etmek için sürekli bir sübvanseye ihtiyaç duymaktadır.

İşletmeciler öğrenci sübvansesi, basış bazlı sübvanse, ücretsiz gün sübvansesi adı altında sürekli bir şekilde sübvanse beklemektedirler. Bu durumda işletmeciler arasında hatlar arası geçiş taleplerinin yoğunlaşmasına yol açmaktadır.

İşletmeciler açısından sürdürülebilir olmayan böyle bir yapının sonucu olarak etkin planlama yapılamamakta, hizmet kalitesi ve standardı sağlanamamakta, dolayısıyla yolcularımızın memnuniyeti arttırılamamaktadır.

Bu sorunlara çözüm olarak önümüzdeki ay başından itibaren uygulamasına peyder pey başlayacağımız yeni sistemde, yolcu memnuniyeti ana amaç olacak şekilde hem işletmecilerin hem de sistemin planlayıcısı olan İETT ve sürecin sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin çıkarları en üst seviyeye çıkarılacaktır.

Yeni sistemle Özel Halk Otobüslerine gelir garantisi  sağlanacak olup, salgın hastalık ve benzeri, gelişebilecek tüm olumsuzluklarda özel halk otobüslerinin aylık sabit bir geliri olması sebebiyle ekonomik sıkıntı yaşamalarının önüne geçilmiş olacaktır.

Ayrıca bu garantörlüğün en önemli faydalarından biri ; sağlanan bu nakit ödemenin toplamda bütçeye çok fazla ek maliyet getirmeden bir ekonomik formüle oturtulmuş olmasıdır. Bunun haricinde yeni sistemde iyi bir planlamayla yaklaşık 1000 otobüs tasarrufu  sağlayacaktır. Bu otobüslerle yeni hatlar açılabilecek ve arızalar sebebiyle yaşanan gecikmelerin önüne geçilecektir. Vatandaşlarımızın talep ve şikayetlerine  konu olan yaklaşık % 16 lık  kısmı bu sayede çözülmüş olacaktır.

PEKİ YENİ SİSTEM NASIL OLACAKTTIR ?

YENİ SİSTEM,

– Minimum sübvanse desteği gerektiren,

– Yolculuk gelirine değil, performans ve kilometreye dayalı,

– İşletme hızını göz önünde bulunduran,

– Maliyetlerin değişimi ile güncellenebilen

bir sistem olarak hayata geçecektir.

Yeni Sistemde ;

İBB VE İETT açısından, kaynakların etkin kullanılması, Metroya entegre besleme hatlar, artan yolculuk ve artan kapasite söz konusu olacaktır.

İşletmeciler açısından, gelir kaygısının giderilmesi, şoför sosyal haklarının iyileştirilmesi ve kurumsallaşma hayata geçebilecektir.

Yolcu açısından, kaliteli, güvenli ve sürdürülebilir toplu ulaşım, artan konfor ve artan memnuniyet sağlanacaktır.

Hayata geçirilecek bu uygulama dünyada ki çoğu uygulama baz alınarak tasarlanmıştır. Dünya çapında incelenen sözleşmelere göre işletmecilere yapılan ödemelerin toplam sözleşmelere oranı %64 ‘tür.

Sistem ile birlikte

–          Yolculuk sayısı artacaktır

–          Konfor artışı sağlanacaktır.

–          Tüm araçların tek çatı altında idaresi sebebiyle esnek planlama yapılabilecektir.

–          Yolcu  memnuniyeti arttırılacaktır.

–          Hat optimizasyonu yapılabilecektir.

–          Giderler azalacak, yolculuk geliri artacaktır.

–          Sistemdeki tüm araçlar aynı havuzda çalışacaktır. Havuz sayesinde “ Ballı Hat” tabiri tarihe karışacaktır.

–          Tüm ulaşım modelleri tam entegre hale gelecek ve mevcut kapasite ortalama % 20 artacaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin stratejik planında yer alan hedefleriyle uyumlu olarak İETT’nin projelerinin başında ; entegre hat planlama çalışmaları ile planlama optimizasyonun sağlanması bulunuyor.

Yeni alınacak 300 metrobüs ile halkımıza daha kaliteli ve konforlu bir hizmet sunmuş olacağız.

Şehrimizde 3000 kapalı durağa daha ihtiyaç vardır. 1.500 tanesi yaz aylarına kadar montajı tamamlanarak faaliyete geçecektir. Bu durakların hayata geçmesiyle, % 56’lık kapalı durak oranımızla, Londra ile eşit oranda kapalı durak sahibi olacağız.

Özel ulaşım dönüşümü ile bağlantılı olarak İETT nin 2020 bütçesinden bahsetmek istiyorum. Bütçeyi incelediğinizde göreceğiniz üzere 2020 yılı bütçesine göre % 143 lük bir artış vardır. Bu artışın nedeni, özel ulaşım dönüşümü ile ilgili hakkedişlerin İETT bütçesinden işletmecilere ödenecek olmasından kaynaklanmaktadır.

Keza sermaye giderlerinde de geçen yılın bütçesine oranla % 478 ‘lik bir artış mevcuttur. Bu artışın  nedeni ise metrobüs hattına alınacak yeni otobüsler, yani yatırımlardır.

Saygı değer Meclis üyeleri,

2020 ve 2021 İETT bütçelerine tekrar bakmanızı rica ediyorum. Bunlara baktıktan sonra bir de 2018 ve 2019 bütçelerine bakmanızı rica ediyorum.

Bizim hazırladığımız bütçelerde yatırımı, bizden öncekilerin hazırladıkları bütçelerde ise cari giderleri göreceksiniz.

”Biz yeni bir şeyleri ortaya koymanın derdindeyiz. Eskiyen yatırımları yenilemenin derdindeyiz!”

Sayın başkan, Saygı değer Meclis Üyeleri,

İETT İstanbul Büyükşehir Belediyesinin akıllı stratejisi doğrultusunda, akıllı ulaşım hedeflerini gerçekleştirmek üzere geleceğin toplu ulaşım trendlerini, teknolojilerini, iyi uygulamalarını analiz ediyor, Geleceğin toplu ulaşımını planlamak için gerekli tüm çalışmaları bugünden yapıyor, Yatırımlarını ve geleceğini, geleceğin gerçekleri üzerine inşa etmeye çalışıyor.

Değerli arkadaşlarım,

Bir başka başarı hikayemizi de benim de yaşamakta ve görev yapmakta olduğum Adalar da gerçekleştirdik.

Yıllar boyunca Akp iktidarında İETT faaliyet raporu ve bütçesini İstanbul’un 39 ilçesinde yapılanlar diyerek anlattınız. Ama ne acıdır ki 2019 yılına kadar 38 ilçeye hizmet veren İETT, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanlığı döneminde  nihayet 39 ilçeye hizmet eder hale gelmiştir. Adalar  ilçesinin tarihindeki ilk İETT yatırımını gerçekleştirerek, ada içi ulaşımda akülü araçların kullanılmasını başlattık.

Başka bir deyişle; İETT ‘yi Adalar ile birlikte İstanbul’un 39 ilçesine hizmet veren bir kuruluş haline getirdik.

Durak, güzergah, hat, araç ve şoför alt yapılarını oluşturduk. Bu kapsamda 4 ada da 7 güzergah belirlenerek toplamda 60  adet araç için sefer planı ve ücret tarifesi çalışmalarını gerçekleştirdik.

Sayın başkanımın da katılımıyla araçlarımızı halkımıza tanıttık. Elektrikli araçlarımızı İstanbul halkının hizmetine sunduk. Ben Adalarda yaşayan biri olarak tüm adalıların bu hizmetten ne kadar memnun olduğuna şahitlik ediyorum. Önümüzdeki dönemde de Adalar’daki elektrikli araçlarımızı yenileyerek sistemi geliştireceğiz.

Bu vesileyle ,  hizmetin ilçeme gelmesinde emeği geçen; başta Sayın Başkanımız Ekrem İMAMOĞLU olmak üzere tüm İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına ve İETT çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.

Atlar SAĞLIKLI, Adalılar MUTLU, İstanbullular MEMNUN oldu.

Saygıdeğer Meclis Üyeleri,

Engin Çelik Sözlerini ; Tüm bu uygulamalar ve sonrasında İETT ‘nin yenilikçi uygulamalarına hız kesmeden devam edeceğine olan kararlılığımızı ve inancımızı belirtmek isterim.

Sözlerime son verirken, 150 yıldır bu kadim şehre hizmet eden İETT’nin misyonu ve vizyonu doğrultusunda İstanbul halkına verdiği hizmetlerden dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU ’na, Genel Müdürümüz Sayın Alper BİLGİLİ ’ye ve tüm İETT personeline Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına teşekkür ediyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum ifadelerini kullanarak bitirdi.

CHP İBB Meclis Üyesi Ali Haydar İşkar’da İETT Bütçe ve stratejik planının görüşüldüğü İBB Meclisi Kasım ayı 3’cü bileşiminde söz alarak özellikle pandemi döneminde verilen hizmetleri dile getirdi.

https://www.facebook.com/ali.iskar/videos/10159702182514367/

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri ekranları başında bizleri izleyen  sevgili istanbullular. Basınımızın değerli temsilcileri ve değerli bürokratlar hepinizi  sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

İETT işletmeleri Genel Müdürlüğümüzün 2021 Yılı Bütçe ve Performans Programı hakkında şahsım adına söz almış bulunmaktayım .

İETT İstanbulda yaklaşık 16 milyon nüfusalu bir şehirde hizmet sunmaktadır. Bu sektör içinde lastik tekerlekli taşıtlar, denizyolu taşımacılığı ve raylı sistemler olmak üzere toplu ulaşım ile  milyonlarca İstanbullu yolculuk yapmaktadır.

İETT Istanbul Büyükşehir Belediyesinin güzide kuruluşudur. 150 yıllık köklü geçmişi  ile istanbula hizmet eden İETT bu tecrübe ile özellikle 2020 yılında yapmış olduğu çalışmalar neticesinde  ülkemizde ve dünyada ki saygın kuruluşlar tarafından verilen ödülleri şanlı tarihine katmıştır.

1:Marketing Türkiye ve BoomSonar tarafından her yıl düzenlenen ve Türkiye’nin en kapsamlı sosyal medya ödülleri olan Social Media Awards Turkey 2020’de Altın Ödülü

2:Avrupa İş Meclisi (European Business Assembly) tarafından verilen  “Yılın Kuruluşu” ödülü,

3.her yıl enVision tarafından gerçekleştirilen ‘En Yeşil Ofisler’ araştırmasında bu yıl ilk sıralardaki kurumlar arasında yer alan İETT’ye En Yeşil Ofis plaketi ni  ödüllerini almıştır.

Sayın başkan değerli meclis üyeleri;

Ben bugün olabildiğince pandemi döneminde ulaşım durumu ve devam eden süreçte alınan önlemlerden bahsedeceğim.

COVID-19 salgının başlamasıyla alınan kapsamlı önlemler doğrultusunda kontrollü ve sınırlı bir şekilde toplu taşıma hizmetleri devam etmektedir. Ancak birçok ülke için toplu taşıma kullanımının %50-90 aralığında azaldığı bilinmektedir. Henüz belirsizlikler devam ediyor olmakla birlikte COVID-19 pandemisinin toplu ulaşım sektörüne sosyal, ekonomik ve çevresel yansımalarının olduğunu ve olacağını söylemek mümkündür.

COVİD-19 sonrasında toplu ulaşımda büyük bir değişim yaşanmıştır. Toplu ulaşımda yolculuk alışkanlıkları değişeceğinden bundan önce alışılagelmiş toplu taşıma yolculuk sayısının ve karlılığının bir süre söz konusu olamayacaktır. Her ne kadar salgın belli ölçülerde tutulsa da yolcular araçlarda sosyal mesafeyi gözetmek durumunda kalacaklardır.

toplu taşımadaki yolculuk sayısı ciddi oranda düşerken sefer sayısı aynı oranda düşmemiştir. Toplu taşımanın dünya genelindeki işleyişi göz önünde bulundurulduğunda hali hazırda sübvansiyona dayalı olan sistem, COVİD-19 nedeniyle çok daha zor bir duruma sürüklenmiş olup gittikçe sürdürülebilir olmaktan uzaklaşmaktadır. Bu hizmetlerin sürdürülebilir olması için maliyetleri karşılayacak bir sübvansiyon desteği sağlanmalıdır.

Bununla birlikte öncelikle İETT Çalışan Şoför ve Personelin salgından korunmaları için çeşitli önlemler almıştır.

Bu önlemler

Direksiyon başına geçmeden önce ve görevlerini tamamladıktan sonra ateş ölçümü yapılmaktadır.

Şüpheli bir durum hissedilen personelin durum takibi yapılmaya başlanmaktadır.

Şoförlerimize sefere başlamadan önce maske, eldiven ve dezenfektan dağıtımı yapılmaktadır.

Şoför dinlenme salonları her gün dezenfekte edilmektedir.

Şoför personel ve çalışanlara Koronavirüs salgını nedeniyle oluşan stresle baş etme yollarını öğretmek için uzaktan eğitim programı oluşturulmuştur.

Covid 19 pozitif ve şüpheli personeller günlük raporlanarak takipleri yapılmaktadır.

İç İşleri Bakanlığının Genelgesi ve İl  Meclis Kararlarına göre araç içerisinde olması gereken maksimum yolcu sayısı hakkında bilgilendirme yapılarak daha fazla yolcu alınmaması yönünde şoförlere talimat verilmiştir.

Araçlar için alınan önlemler değinecek olursak.

İETT 14 ayrı ekip ile tüm araçlar sefer arasında ve sonrasında dezenfekte edilmiştir.

Tüm araçlara şoför koruma kabinleri yerleştirilmiştir.

Araç içlerine el dezenfektanı monte edilmiştir.

Araç içi güvenli mesafenin korunması için koltuklara bilgilendirme afişler asılmıştır.

Araç içi ekranlarda virüsten korunma yolları ve sosyal mesafe ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır.

Araç içi anons sistemi ile alınması gereken önlemler hatırlatılmıştır.

Metrobüse ön kapıdan binişler engellenmiştir.

Planlama ve İşletme için alınan Önlemleri

Yolcu yoğunluğu anlık izlenerek;

Yayınlanan İç İşleri Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda sefer başı yolculuk sayıları araçların kapasitesini %50’yi geçmeyecek şekilde planlandı. Ayrıca, 10 Nisan tarihli İl Meclis’i Kararı gereğince sefer başı yolculuk sayıları 20 kişiyi geçmeyecek şekilde yeniden planlandı.

Anlık olarak gelişen talepleri karşılamak için İETT ve Özel Halk otobüsleri araçlarıyla ilave seferler düzenlenmektedir.

Filo yönetimin sürdürülebilirliğin sağlanması için mobil filo izleme araçları hizmete alındı.

 Filo yönetimi uzaktan çalışma sistemi ile İETT, Özel Ulaşım ve Metrobüs sistemini 7/24 denetlemektedir.

”İstasyon ve Durak Önlemleri”

Metrobüs istasyonlarının girişlerine toplam 60 adet dezenfektan cihazı konularak dezenfektan vatandaşlarımızın kullanımına sunulmuştur.

Metrobüs istasyonları sürekli dezenfekte edilmektedir.

Metrobüs hattının yolcu yoğunluğu olan duraklarına 10 adet termal kamera konulmuştur.

Metrobüs duraklarındaki zeminlere güvenli mesafenin korunabilmesi amacıyla “Sosyal Mesafeyi Koruyunuz” çıkartmaları yapıştırılmıştır.

”Bilgilendirme önlemleri”

İç İşleri Bakanlığının Genelgesi ve İl Hıfzıssıha Meclis Kararlarına göre araç içerisinde olması gereken maksimum yolcu sayısı hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Sosyal mecralarda hijyen ve virüsten korunma ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır.

Yayınlanan genelgeler sosyal medya hesaplarından ve web sitesinde vatandaşlara duyurulmaktadır.

Özel toplu taşıma için alınan önlemler

İETT’de araçlar, şoförler için alınan tüm önlemler ‘’Özel Toplu Taşıma’’ araçlarında da istisnasız uygulanmıştır.

Özel Halk Otobüsü ve Otobüs Aş araçlarına;

21.03.2020 – 12.04.2020 tarihleri de dahil olmak üzere bu tarihler arasında taşıma kapasitesinin %50’si oranında planlama neticesinde personel ve yakıt giderlerine destek olması amacıyla İstanbul kart entegrasyonuna dahil karayolu toplu ulaşım araçlarına 22.500.000 TL’lik ödeme yapılmıştır,

13.04.2020 tarihinden itibaren ise 3 (üç) ay süre ile koltuk kapasitesinin yarısı ve oturan yolcu sayısının yarısı ayakta olacak şekilde yapılan planlama doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyemizce İstanbul kart entegrasyonuna dâhil olan tüm toplu taşıma araçları için yapılan kilometre karşılığı yakıt gideri ve işletim esnasında personel ve yakıt giderine karşılık gelen tutarın; karayolundaki taşıtlar için aylık en fazla 22.000.000 km ve 76.000.000 TL ödeme yapılmıştır

Bunlara ek olarak

‘’Sağlık çalışanları pandemi döneminde sağlıklı koşullarda ücretsiz taşıma hizmeti sağlanmıştır.’’

Yine İstanbulluya hizmet eden özel halk otobüsü esnafımıza, Özellikle koronavirüs sürecinden sonra, yüzde 90 oranında bir düşüş yaşayan esnafa 30 milyon lira bir ödeme yapılmıştır ve esnafımız mağduriyetten kurtarılmıştır.

‘’Pandemi döneminde açılan hastanelere ulaşım sağlamak için İETT yeni  hatlar açarak hizmete devam etmiştir.’’

Sokağa çıkma yasağı istisnası olan vatandaşlar için İstanbul’daki toplu taşıma araçlarında düzenleme yapılarak hizmetlerini aksatmadan devam etmiştir..

İETT’nin  İstanbul’da 2021 yılında önemli yatırımlarından bir tanesi kapalı durak sayısının 1550 adet arttırılması planlanmaktadır.

Böylelikle yolcular daha sağlıklı ve güvenli yolculuk yapmaları sağlanacak.

Kadınların kentte ve yönetimde sözü olacak sürdürülebilir bir büyüme ve kalkınma için aramızda daha fazla kadın gücünün olması gerektiğine söyleyen ve uygulayan 16 Milyon İstanbullunun Başkanı Ekrem İmamoğlu kadın iş gücünün İETT de istihdamın sağlayarak önemli bir sözünü de yerine getirmiştir.

Ali Haydar İşkar Sözlerini; İETT yeni dönemde  yolcu odaklı, güvenilir, duyarlı, yenilikçi ve çevik temel değerler ile 7 gün 24 saat kesintisiz hizmetini sürdürecektir.

Bu önemli çalışmalara imza atan başta 16 Milyon istanbullunun Başkanı Sevgili Başkanımız Ekrem İMAMOĞLU ve ekibi olmak üzere 150 yıllık güzide kuruluşumuz olan İETT çalışanlarına Genel Müdürümüze teşekkür eder yüce meclisimizi saygıyla selamlarım diyerek tamamladı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir