Erdoğan ile görüşmeyen ABD büyük elçisi göreve başlamadı

ABD’nin yeni büyükelçisiyle ilgili dikkat çeken ayrıntı: Erdoğan’la görüşmediği için göreve başlayamadı…

ABD’nin Ankara’ya yeni atadığı büyükelçi Satterfield için dün yemin töreni düzenlendi. Ankara’da bir ayı aşkın süredir bulunan Satterfield’ın Erdoğan’la görüşerek güven mektubunu sunmaması nedeniyle göreve başlayamadığı öğrenildi.

ABD’nin Ankara’ya atanan büyükelçisi David Satterfield için dün ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yemin töreni düzenlendi. Ancak Ankara’ya gelmesinin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine karşın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a halen “güven mektubu” sunmaması dikkat çekti. Bu durumda büyükelçinin resmen göreve başlamadığı öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever‘in haberine göre, Satterfield’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunacağı tarih halen kesinleşmedi. 

Bir ülkeye atanan büyükelçi, diplomatik kurallar gereği o ülkenin cumhurbaşkanı ya da devlet başkanına güven mektubunu sunduktan sonra resmen görevine başlayabiliyor. Büyükelçi resmen görevine başlayana dek ABD, Ankara’da maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor.

ABD’nin önceki büyükelçisi John Bass’ın görev süresi ABD’li konsolosluk çalışanlarının FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle tutuklanması ve ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını süresiz olarak askıya alınmasının ardından yaşanan kriz sürerken Ekim 2017’de sona ermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak 25 Nisan’da Dominik Cumhuriyeti, Arjantin ve Kırgızistan’ın Ankara’ya atanan yeni büyükelçilerinin güven mektubunu kabul ederken, o tarihten bu yana yeni atanan bir büyükelçiden güven mektubu almadı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir