Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan: “Çocuk işçiliğin yasaklanması, iş cinayetlerinin önlenmesi tüm emekçilerin ortak mücadelesiyle mümkündür”
Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, 2013-2024 yılları arasında 80 göçmen çocuk işçinin hayatını kaybettiğini, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2024 verilerine göre, 71 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini bildirdi. Aslan, “Çocuk işçiliğin yasaklanması, iş cinayetlerinin önlenmesi tüm emekçilerin ortak mücadelesiyle mümkündür” dedi.

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, hayatını kaybeden çocuk işçilerle ilgili yaptığı yazılı açıklama yaptı.
Aslan, Konya’da, kopan sondaj halatının kancasının, 14 yaşındaki Suriye uyruklu Yusuf Mısri’nin yüzüne çarptığını ve çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Geçtiğimiz yıl Adana’da tekstil atölyesinde çalışan 11 yaşındaki Ahmet Haskiro, bozuk asansöre sıkışarak yaşamını yitirmişti. Dağ Tekstil İş Hanı yazılı girişte ‘Geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşları için istihdam desteği projesi’ kapsamında işçi çalıştırıldığına dair bir tabela göze çarpıyordu. Bu işçilerin geldikleri ülkelere bakarsak: 71’i Suriyeli, 6’sı Afganistanlı 1’i Iraklı, 1’i İranlı, 1’i Türkmenistanlı! Çocuk işçilerde göçmenlerin ölüm oranı yüzde 12 ve genel iş cinayetlerindeki göçmen işçi ölüm oranının iki katı. Ölen göçmen çocuk işçilerin neredeyse tamamı Suriyeli. Bunun nedeni Suriye’deki savaş sonrası meydana gelen kitlesel mültecilik ve mültecilerin birçoğunun çocuğunun yoksulluk nedeniyle çalışması. Göçmen çocuk işçi ölümleri mevsimlik tarım, gıda-tekstil-metal gibi sanayi iş kolları, inşaat ve genel işler iş kollarında yoğunlaşıyor.”
“2025’in ilk üç ayında en az 15 çocuk çalışırken öldü”
Seyit Aslan, İSİG Meclisi verilerine göre, 2024’te en az 71 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, 2025’in ilk üç ayında en az 15 çocuğun çalışırken öldüğünü kaydetti.
AK Parti’nin, çocuk işçiliğini önlemek yerine MESEM’ler eliyle yaygınlaştırdığını belirten Aslan, şöyle devam etti:
“Resmi veriler de bunu doğruluyor. TÜİK verilerine göre, 15-17 yaş arası çocuklarda iş gücüne katılma oranı, yüzde 22.1’e yükselmiş durumda. Bu oran, 2022 yılında yüzde 18.7, 2021 yılında ise yüzde 16.24’tü.Yoksulluk, sömürü düzeni çocukların canını almaya devam ediyor. Çalışırken ölen çocukların katili bu sermaye düzenidir. Çocuk işçiliğin yasaklanması, iş cinayetlerinin önlenmesi tüm emekçilerin ortak mücadelesiyle mümkündür. Eğitimde eşitlik sağlanmalı, tüm çocuklara parasız, bilimsel eğitim imkanı tanınmalıdır. Tüm emekçilere insanca çalışma koşulları ve insanca yaşanacak ücret sağlanmalıdır. Yoksulluğun ve sömürü düzeninin çocuklarımızı ittiği bu iş cinayetleri düzeninin son bulması için örgütlenelim, bu düzeni birlikte değiştirelim. Emek Partisi olarak bir kez daha tekrar ediyoruz: Çocuk işçilik derhal yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran işletmelere caydırıcı cezalar verilmelidir. Mülteci işçilerin insanlık dışı koşullarda çalışmaları yasaklanmalıdır.”