“Cover, eğlenceli bir meydan okuma!”

“Cover, eğlenceli bir meydan okuma!”

5 gün sürecek Zeytinli Rock Festivali kapsamında 2 Eylül akşamı festival kapanış konseriyle sahne alacak Sepultura’nın Türkiye’ye gelişi müzikseverler tarafından heyecanla karşılandı

Bir Gün Gazetesinden Burak Abatay’ın söyleşisi- burakabatay@birgun.net

Futbolu, sambası ve Rio Karnavalı ile meşhur Brezilya’nın dünya Metal müziğine armağan ettiği dünyaca ünlü Sepultura grubu, Türk metal dinleyicileriyle buluşacak. 5 gün sürecek Zeytinli Rock Festivali kapsamında 2 Eylül akşamı festival kapanış konseriyle sahne alacak Sepultura’nın Türkiye’ye gelişi müzikseverler tarafından heyecanla karşılandı.

Kurulduğu günden bu yana üretimleriyle Metal müzikteki ‘Kuzey’ algısını sarsan Sepultura, sahip oldukları politik duruşla da yıllarca Brezilya’nın banliyölerinde yaşanan hukuksuzlukları karşı durmaktan geri kalmadı. Bu Sepultura’nın anaakımlaşmasına zaman zaman engel olması olarak yorumlansa da böyle bir şey mümkün olmadı. Grubun kurucularından vokalist Max Cavalera’nın gruptan ayrılması sonrasında grubun geleceği düşünülemezken, Derrick Green’le beraber ayağa kalkmaya başardı. Brezilya yerel müziklerini ve ilginç bir şekilde Japon Kodo sound’una ekleyen grup son olarak 2017’nin başında Machine Messiah albümünü yayınladı. Bu albüm de yine dünyanın teknolojiyle beraber gittiği yolu, kendi deyişleriyle de robotikleşmeye karşı bir eleştiri olarak da dikkat çekti. Grup bu albümü, “Tanrı bir makine olarak insanı yarattı. İnsansa kendi insanlarını yarattı. Makineden geldik ve makineye gideceğiz. İsa Peygamber ise geri döneceği zaman bir robot olarak, bir hümanoit ya da biyomekanik bir kurtarıcı olarak gelecek” diyerek açıklıyor. Grup, otoritelerce en iyi albümlerinden biri olarak gösterilen bu albümün turnesinin sonuna gelirken Zeytinli’de konser verecek. Festival öncesinde Derrick Green ve Andreas Kisser ile grubu ve Zeytinli’yi konuştuk.

► Türkiye’ye gelmek hakkında ne düşünüyonuz?
Türkiye’ye gelip Zeytinli Rock Festivali’nde sahne alacağımızdan dolayı epey heyecanlıyız. Bununla beraber kendimizi ayrıcalıklı hissettiğimizden de bahsetmemiz lazım. Türkiye’de daha önce harika sahne anılarına sahip olduk. Dinleyicilerin enerjisi her zaman çok iyi oldu. Türkiye’nin kültürü de tabii… İnanılmaz.

► Buraya ilk gelişiniz bu değil. Metal müzik dinleyicisi hakkındaki fikriniz nelerdir?

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Heavy müzik tutkusuna sahip çok fazla insan var. Türkiye özelinde de bu durum böyle. Harika bir durumdan bahsediyoruz.

► Türkiye ile başka bir ülke arasındaki metal müzik dinleyicilerini karşılaştırmak mümkün mü?

Ayrıca bir şey söylemek güç. Metal müzik sevgisinin tüm dünyada aynı olduğunu düşünüyoruz. Metal müzik uzun yıllardır hayattaysa bu sebepten dolayıdır. Ve daha da güzeli gün geçtikçe büyümeye de devam ediyor.

► Sepultura sürekli yeni sound’lar arıyor mu?
Yeni sound’lar aramak, onları müziğimize uyarlamaya çalışmak çok özel bir şey değil gerçekten. Bunun doğal bir süreçte gerçekleştiğini düşünüyoruz. Gruptaki tüm elemanlar olarak olarak her ne olursa olsun yeni heyecan verici seslere kapılarımızı aralıyoruz.

► Evet, buna örnek olarak da Massive Attack’ın Angel cover’ını söyleyebiliriz. İlgi çeken bir çalışma olarak karşımıza çıktı. Bu fikir nasıl gelişti?
Biz Massive Attack’ın büyük hayranlarıyız. Tıpkı az evvel dediğimiz gibi yapacağımızı düşündüğünüz cover’ları yapmaktan büyük bir keyif alıyoruz. Bu her zaman eğlenceli bir meydan okuma.

► Brezilya genel olarak futbol ile anılan bir coğrafya. Metal müzik ile değil. Dünya çapında popüler olmayı nasıl başarıyorsunuz?
Bu uzun bir hikâyenin sonucu. Ancak şunu diyebiliriz: Yaptığımız çalışmaların tamamında dürüst kalıyoruz. Ve çok çalışıyoruz.

► 2017 senesinde “Machine Messiah”ı yayınladınız. Yakında yeni işler olacak mı?
Machine Messiah için başladığımız turnenin sonuna geliyoruz. Çok yakın bir zamanda yeni projeler üzerinde çalışmayı planlıyoruz. Hepimiz bunun için çok heyecanlıyız. Hepimizde hayata geçirmek için sahip olduğumuz çok fazla fikir var.

► Sepultura için bir sonraki plan ne?
Şu anda Avrupa’da turumuz var ve önümüzdeki birkaç ay içinde Brezilya’da birçok şovumuz olacak. Turne sonrası yeni bir albüm için yazmaya başlayacağız.

***

Zeytinli fırtınası…

80’lerin efsane İngiliz grubu The Godfathers, Uzun yıllar Michael Jackson ve Whitney Houston başta olmak üzere birçok sanatçının vokalistliğini yapan Della Miles, sevenleriyle buluşacak. Şebnem Ferah, Teoman, Duman, Athena, Pentagram, Moğollar, Hayko Cepkin, Selda Bağcan ve Boom Pam, Mabel Matiz, Gaye Su Akyol, Sattas, Ceylan Ertem, Eda Baba, Adamlar, Sertab Erener Emre Kula, Ozan Yılmaz, Alpar Lü, Eser Ünsalan’dan oluşan Oceans Of Noise ve maNga gibi isimler sahne alacak. Ayrıca festivalde ilk kez ‘akustik sahne’ olacak. Akustik sahnede Hüsnü Arkan, Bülent Ortaçgil, Mehmet Güreli, Erkan Oğur, Murat Yılmazyıldırım, Kalben, Fatma Turgut ve Pilli Bebek olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir