CHP’Lİ NİLGÜN ESENTEPE; ”SULTAN CENTER İHALESİNİN 21/B İLE NE ALAKASI VAR?”

Example HTML page

Eyüpsultan Belediyesi 8’inci seçim, 3’üncü toplantı dönemi Ekim ayı ikinci bileşimi Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkan Vekili Mehmet Er başkanlığın da yapıldı.

Gündem maddelerinin görüşüldüğü Ekim ayı 2’nci bileşimde Eyüpsultan kamuoyunun da merakla aydınlatılmasını beklediği Sultan Center tadilat ihalesinin normal süreç yaşanmasına rağmen 21/B’ye göre olağanüstü şartları gerektiren ihalenin uygulanması hakkında CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve plan Bütçe Komisyonu üyesi Nilgün Esentepe sözlü soru önergesi verdi.

Esentepe vermiş olduğu sözlü soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

Haber Etkin/ Haber Merkezi

         Sayın Başkan, değerli Meclis Üyeleri, basınımızın saygıdeğer emekçileri, kıymetli misafirlerimiz ve sosyal medya hesaplarında bizleri izleyen Eyüpsultan halkımız hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

        Geçtiğimiz günlerde medyamızın da gündemine gelen Sultan Center yapısının tadilat uygulama mimari projesi ihalesi ile ilgili CHP grubu adına söz almış bulunmaktayım.

       Bildiğiniz gibi Sultan Center binası ilçe merkezimizin tam ortasında kullanılamaz bir halde İken; yenilenmesi ve işlevsellik kazandırılarak halkımızın yararına açılması, aktif olarak değerlendirilmesi hem belediyemiz hem de vatandaşlarımızın yararına olacağı kanandeyiz ve faydalı bir girişim olduğu bilinci ile desteklemekteyiz.

        Ancak; CHP grubu olarak binanın yenilenmesi tadilat ile güçlendirilmesi projesi ihalesi hakkında bazı çekincelerimizin olduğu da gerçektir. Bunlara sırasıyla değinmek istiyorum.

1 – İslambey Mahallesi 187 ada 6 parsel sayılı yerdeki Sultan Center binasına ait tadilat ve güçlendirme amaçlı mimari ve tesisat projesi hizmet alımı; mevcut binanın yıkılmadan yerinde güçlendirilerek tadil edilmesi projesi ihalesi olup bu ihalenin; Kamu İhale kanununun pazarlık usulüne göre yapıldığı öğrenilmiştir. Oysaki Pazarlık usulü ihalesi yani 21/B maddesi hükmü;

‘’Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellikle arz eden yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak zorunlu olması’’ Şartlarını taşıması gereken bir ihale yöntemidir.

Sorumuz şudur …

a)Sultan Center binasının yenilenmesi projesi işi hangi sebeple pazarlık usulü ihale ile ihale edilmiştir?

b)Bu madde ile ne alakası vardır?                  

c)Salgın hastalık dolayısı ile ilaç alımı tıbbı malzeme alımı mıdır veya sağlık desteği midir?

d)Can ve mal güvenliği ile ilgili bir durum mu vardır?

e)Bu bir güçlendirme projesi ihalesi değil midir?

2-Yapılan projenin yaptığımız piyasa araştırmaları neticesinde mevcut binanın 15393 m2  oduğu ve tüm proje maliyetlerinin en fazla 500,000.-TL yi  geçemeyeceği söz konu iken Belediyemiz yaklaşık maliyeti 5,900,000.- tl  bedel göstererek ihaleye çıkmış  en düşük teklifi veren 3,800,000.- tl ile Şerbetçi Mimarlık A.S  ye vermiştir.

 Yaklaşık maliyetin 5,900,000 tl olduğunu gösteren keşif bedelinin tarafımıza sunulması?

3- Bu rakamlar şişiktir, hayalidir, uydurmadır. ”4734 SAYILI KANUNU” bu gibi yüksek maliyetli işlerin açık ıhale usulü ile halledilmesi gerektiğini belirtirken hiç de konuyla alakası olmayan ”21/b pazarlık usulü” ile ihale edilmiştir..

 Maliyeti yüksek bu gibi ihalelerin tüm Türkiye firmalarının katılımını sağlamak için Kamu İhale Kurumunca ilan edilerek açık ihale yönteminin neden kullanılmadığı?

4 – Ayrıca ihaleye teklif veren diğer firmaların isim ve adreslerinin tarafımıza iletilmesini,

5 – İhaleyi alan Şerbetçi Mimarlık adlı firmanın daha önce de Yeşilpınar Semt konağını projelendirme ve tesisat projelendirme işini yine pazarlık usulü ileyüksek keşif bedeli ile toplam 605.000.-tl ye aldığı görülmektedir.

Bu ve bunun gibi süreğen bir şekilde halen devam eden belli kişi veya grupları ihya etme çabasıyla adrese dayalı ihalelere ne zaman son verileceğinin?

Tarafımıza yazılı cevap verilmesini ve bu gibi yüksek maliyetli işleri 21/b maddesi ile ısrar edilmesi ve açık ihaleye çıkılmaması halinde konunun takipçisi olacağımız hususunu bilgilerinize arz ederim dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir