CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; 10 Ayda 107 bin elektrik,51 bin doğalgaz abonesinin sözleşmeleri feshedildi

Example HTML page

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; 10 ayda 107 bin elektrik ve 51 bin doğalgaz abonesinin sözleşmeleri feshedildi

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği bilgiye göre, 2020 yılının ilk 9 ayında, borçlarını ödeyemediği için 107 bin elektrik, 51 bin 500 doğal gaz abonesinin abonelikleri iptal edildi. CHP’li Gürer, pandemi sürecinde elektrik ve doğal gaz kesintilerinin yapılmamasını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde ödenemeyen doğal gaz ve elektrik faturalarını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in verdiği bilgiye göre, 2020 yılının ilk 9 ayında, borçlarını ödeyemediği için 107 bin elektrik, 51 bin 500 de doğal gaz abonesinin abonelikleri iptal edildi.

Bakan Dönmez, aynı süre içinde meskenlere ait 100 milyon TL tutarında elektrik ve 400 milyon TL tutarında doğal gaz olmak üzere toplam 500 milyon TL’lik ödenmemiş fatura bulunduğunu açıkladı.

ÖDENEMEYEN ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde, “2020 yılı ilk 10 ayında aboneliği iptal edilen doğal gaz, elektrik abone sayısı kaçtır? Toplam ödenmeyen borç tutarı ne kadardır? Konut aboneleri ile kapanan ya da faaliyeti sınırlanan küçük işyerlerinin su, elektrik, doğal gaz hizmetlerinden ücretsiz yararlanması için bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu hizmetlerin ödenemeyen fatura nedeniyle kesilmemesi için bir çalışma var mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, Türkiye’de 2020 yılı, Eylül sonu itibarıyla üretilen 269 milyon 203 bin 49 elektrik faturasından sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif elektrik abone gruplarının yüzde 0.04’ünün, 128 milyon 809 bin 427 doğal gaz faturasından, sözleşmesine göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen muhtelif doğal gaz abone gruplarının yüzde 0.04’ünün aboneliklerinin feshedildiğini açıkladı.

“ALIM GÜCÜ DÜŞEN YURTTAŞ FATURALARINI ÖDEYEMEZ DURUMA GELDİ”

Bakan Dönmez, ayrıca, “2020 yılı ilk 9 ayına ait mesken elektrik abone grubunun toplam tahakkuk eden fatura tutarının yüzde 0,32’sine (100.683.854 TL), mesken doğal gaz abone grubunun toplam tahakkuk eden fatura tutarının yüzde 1,84’üne (399.008.216 TL) karşılık gelen ödenmemiş borcu bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

CHP’li Gürer ise ekonomik krizlerin yanı sıra Covid-19 salgının ciddi mağduriyet yaşattığını belirterek, alım gücü düşen yüz binlerce yurttaşın elektrik ve doğal gaz faturalarını ödeyemez duruma geldiğine dikkat çekti.

Gürer, “Bakan Dönmez’in verdiği bilgiye göre elektrik ve doğal gaz abonelerinin yüzde 0.04’ünün abonelikleri iptal edilmiş. Bu da elektrik abonelerinin 107 bini, doğalgaz abonelerinin de 51 bininin faturalarını ödemediğini gösteriyor” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ KESİLMESİN”

Gürer, verilen rakamların sadece meskenlere ait elektrik ve doğal gaz abone borçları olduğuna da dikkat çekerek, iş yerleriyle ilgili verilerin de eklenmesiyle ödenemeyen fatura miktarının çok daha büyük boyutlara ulaşabileceğine vurgu yaptı. Esnaf ve çiftçinin elektrik borçlarından mustarip olduğunu da ifade eden Gürer, elektrik ve doğal gazdan mahrum kalan yurttaşın ekonomik anlamda ne kadar büyük mağduriyet yaşadığı gerçeğinin de görülmesi gerektiğini belirtti.

CHP’li Gürer, en azından pandemi sürecinde elektrik ve doğal gaz kesintilerinin yapılmaması ve kesilen doğal gaz ile elektriklerin açılması için iktidarın yöntem geliştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir