AMASYA İLİ STK’LARINDAN AÇIKLAMA ; TOPRAKLARIMIZ ZATEN ALTIN BIRAKIN TAŞOVA YEŞİL KALSIN, AMASYA NEFES ALSIN

Example HTML page

AMASYA İLİ STK’LARINDAN AÇIKLAMA; TOPRAKLARIMIZ ZATEN ALTIN BIRAKIN TAŞOVA YEŞİL KALSIN AMASYA NEFES ALSIN

Amaysa ilinin önde gelen STK Sivil Toplum kuruluşları bir araya gelerek Başta Taşova, Erbaa ve Niksar’da yapılması planlanmakta olan siyanürlü altın arama faaliyetleri ile ilgili olmak üzere genelde, Amasya İlini hem ekonomik hem de yaşamsal manada doğayı katlederek olumsuz etkileyecek siyanürlü altın arama çalışmalarına karşı altın arama ruhsatı sahibi firmanın İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Levent Mahallesi Şener sokak’da bulunan yönetim ofisinin önüne gelerek basın açıklaması yaptılar.

Basın toplantısına Amasya İli önde genel  STK’larının Başkanları Yöneticileri ve AV. Kemal Aytaç, CHP Eski Millet Vekili Ramis Topal’da katıldı.

Basın açıklamasını Amasya İli STK’larını temsilen ADEF Amasya Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Saim Diken yaptı.

Amasya STK’ları adına yapmış olduğu açıklamasın da Saim Diken; ‘’Topraklarımız zaten altın bırakın Taşova yeşil kalsın Çaylarımız, Derelerimiz temiz aksın Amasya nefes alsın‘’ ifadelerini kullandı.

Saim diken açıklamalarına şu ifadelerle devam etti;

Kamuoyuna yakın zamanda yansıyan; sadece Taşova halkını değil, Amasya’mızın tüm ilçelerini yakından ilgilendiren toplumsal bir durumla karşı karşıyayız. Amasya’nın başta Federasyon olmak üzere, tüm il ve ilçe derneklerimiz adına işbu basın açıklamamızı kamuoyuna saygıyla sunuyoruz.

Şöyle ki;

Gelemiç ve Fadara mezralarından oluşan Ardıçönü köyü ile Kumluca (Buladan) köyleri arasında Buladan çayı civarındaki arazide altın arama izni verilmiştir. Amasya ili merkeze bağlı 11 köy, Taşova ilçesine bağlı 24 köy, bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek bölgelerin başında gelmektedir.

Hemşerilerimize sorulmadan;

Köylülerin haberi dahi olmadan,  kamuoyuna yansıyan bu durumda, Amasya ilimizde ve Taşova ilçemizde, altın madeninden olumsuz etkilenmesi beklenen yaşam alanlarında, gerek doğa, gerek insan hayatı,  gerekse de her türlü canlımız tehdit altında kalacaktır. Köylerimizin ve mezralarımızın can damarında siyanürle veyahut sülfürik asit nedeni ile bölgede çevresel bir felaketin yaşanılmasının kaçınılmaz hale geleceği konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır.

Ayni zamanda;

Unutulmamalıdır ki, sondajla altın araması yapılan mera alanları bölgedeki içme suyu kaynaklarının doğuş noktasını oluşturmaktadır.  Daha sondaj aşamasında binlerce ağacın kesileceği; ormanların tahrip edileceği ortadayken, yeraltına hançer gibi saplanan sondaj faaliyetleri sırasında su kaynaklarının zarar göreceği aşikârken, böylesine bir altın arama faaliyetine izin verilmesini anlamak mümkün değildir dedi.

Saim Diken söylerini şu ifadeyle sürdürdü;

‘’Devletin Görevi İnsanı Yaşatmaktır’’

Devletin görevi insanı yaşatmaktır. Doğaya; hayvanlara, her canlıya, suya, dağa, taşa dahi sahip çıkmaktır. Devletimizin Amasya dernekleri olarak, sesimizi duymasını talep ediyoruz.

Yetkililere sesleniyoruz;

Biz, Amasya’nın önde gelen (STK )Sivil toplum örgütleri olarak, biriz, beraberiz ve Anayasal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyoruz, bize düşen, hemşerilerimize, köylülerimize, hayvanlarımıza, ormanlarımıza, ırmaklarımıza sahip çıkmak olmalıdır.

Hal böyleyken; bu duruma sessiz kalmak, mümkün değildir. 

Yetkililerimizden, bu doğa katliamından vazgeçilmesini talep etmekteyiz dedi.

SAİM DİKEN SÖZLERİNİ ; AMASYA DERNEKLERİ OLARAK SESLENİYORUZ, TOPRAKLARIMIZ ZATEN ALTINDIR, BIRAKIN, TAŞOVA YEŞİL KALSIN! Diyerek bitirdi.

‘’AMASYA İLİNİN ÖNDE GELEN STK’LARI’’

AMASYA DERNEKLER FEDERASYONU(ADEF)

AMASYALI DERNEKLER FEDERASYONU (ASDEF)

TAŞOVA DERNEKLER FEDERASYONU (TAŞDEF)

AMASYA İL EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

AMASYA İL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

AMASYA SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (ASİAD)

GÖYNÜCEK DERNEKLER BİRLİĞİ(GÖYDER)

GÜMÜŞHACIKÖY İLÇESİ VE KÖYLERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (GÜMYAD)

MERZİFON VE ÇEVRE KÖYLERİ KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ (MERDER)

MERKEZ KÖYLER BİRLİĞİ (ÖZDER)

SULUOVA EĞİTİM VE KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ (SUDER)

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir