Almanya’da eş zamanlı operasyonlar: Hizbullah yasaklandı

Example HTML page

Almanya’da bu sabah 5 kentte eş zamanlı operasyonlar düzenlendi, Hizbullah’ın faaliyetlerinin yasaklandığı duyuruldu. Karar dolayısıyla ABD ve İsrail’den memnuniyet açıklamaları yapıldı

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, Twitter’dan yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla Hizbullah’ın Almanya’daki faaliyetlerinin yasaklandığını belirtti.

Alter, polisin bu sabah itibarıyla birçok eyalette eş zamanlı operasyonlar düzenlediğini ifade ederek hukuk devletinin kriz döneminde de hareket kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti.

Alman Haber Ajansının (DPA) haberinde, polisin Hizbullah ile bağlantılı olduğu şüphesiyle Berlin, Bremen, Münster, Dortmund ve Recklinghausen’da dernek ve camiler ile bu yerlerin yöneticilerinin evlerinde arama yaptığı belirtildi.

Haberde, Hizbullah’ın Almanya’da resmi bir şubesi bulunmadığı ancak taraftarlarının kendi aralarında bağlantılı oldukları ifade edilerek Almanya’nın iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından terör örgütü olarak görülen grubun Almanya’yı geri çekilme yeri olarak kullandığı ve ülkede bağış topladığı belirtildi.

BAKANLIK: ALMANYA’DA 50 BİN ÜYE TAHMİN EDİLİYOR

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hizbullah’ın yabancı bir örgüt olması nedeniyle organizasyonun yasaklanamayacağına, ancak faaliyetlerinin yasaklanabileceğine dikkat çekildi.

İçişleri Bakanlığı’nın bu kararı ile Almanya’da üzerinde makineli tüfek tutan havaya kalkmış bir kolun bulunduğu sarı Hizbullah bayrakları ile Hizbullah’a ait her türlü sembol yasaklandı. Bunun yanı sıra Hizbullah’a ait mal varlıkları ve hesaplara el kondu.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, güvenlik birimleri, Almanya’da Hizbullah üyelerinin sayısının bin 50 civarında olduğunu tahmin ediyor.

YASAKLANMASI TALEP EDİLMİŞTİ

Alman meclisinde Hristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekillerinin oyları ile Aralık ayında kabul edilen önergede, Alman hükümetinden Hizbullah’ın faaliyetlerini yasaklaması talep edilmişti. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile Yeşiller vekilleri ise oylamada çekimser oy kullanmıştı.

İSRAİL VE ABD MEMNUN

Alman hükümetinin Hizbullah’ın faaliyetlerini yasaklama kararını İsrail ve ABD memnuniyetle karşıladı.

İsrail’in Berlin Büyükelçisi Jeremy Issacharoff, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Almanya’nın uluslararası terörle mücadele için attığı bu önemli ve anlamlı adımı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell de, Alman hükümetinin kararının “Hizbullah’ın oluşturduğu küresel tehdide Batı’nın kararlılıkla karşı koymasını yansıttığını” söyledi. Diğer Avrupa Birliği (AB) üyelerinin de Hizbullah’ın bütün faaliyetlerini yasaklamasını isteyen Grenell, “AB üyesi bütün ülkelere benzer önlemleri alma çağrısında bulunuyoruz” dedi. Grenell, Hizbullah üyelerine yönelik cezai yaptırımlar ve istihbarat alışverişi konusunda da Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri ile işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Hizbullah’ın askeri kanadı, 2013 yılında Avrupa Birliği tarafından terör örgütleri listesine dahil edilmişti. Hizbullah, Hollanda’nın yanı sıra ABD, Kanada ve İngiltere’de terör örgütleri listesinde bulunuyor. ABD ve İsrail de, uzun zamandan beri Almanya’ya Hizbullah’ı yasaklaması için baskı yapıyordu.

Kaynak: AA, DW Türkçe

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir