Ülkenin dört bir yanında Newroz kutlanıyor

Newroz Bayramı, ülkenin birçok yerinde alanlarda kutlanıyor. Kutlamalara HDP’ye açılan kapatma davası, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve İstanbul Sözleşmesi damga vuruyor.

Ülkenin dört bir yanında Newroz kutlanıyor

Ülkenin dört bir yanında on binlerce yurttaş, Newroz’u kutlamak için alanlara akın ediyor. HDP’nin kapatılma girişimi, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi, İstanbul Sözleşmesi Newroz’a damga vuran başlıklar oldu.

Kentlerde gerçekleştirilen Newroz kutlamalarından ayrıntılar şöyle:

DİİYARBAKIR’DA SANCAR KONUŞTU: HDP DÜKKAN MI, NEYİ KAPATYORSUNUZ?

Diyarbakır Newroz’u için sabahın erken saatlerinden itibaren alanı dolduran Diyarbakırlılar HDP’nin kapatılma davasına karşı mesajlar verdi.

Yurttaşlar, kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüslerin Newroz alanına sefer gerçekleştirmemesinden dolayı gruplar halinde Newroz alanına yürüdü. Alana girişler HES koduyla gerçekleştirildi.

Alana “Newroz barış, özgürlük, birlik ve özgürlüğü haykırmaktır”, “Kadın kırımına karşı yaşamı ve özgürlüğü savunuyoruz”, “İnkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” pankartları asılırken, 9 dilde Newroz kutlaması yapıldı.

ulkenin-dort-bir-yaninda-newroz-kutlaniyor-855131-1.

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasında “Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, “Kürtleri yok sayanlar bu meydana baksınlar. Kürtler bu direniş meydanında. Hangi iktidar bu gerçekliği yok edebilir” dedi.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair konuşan Güzel, “Direnişçi kadınlar, iktidarlar mücadelemizi yok etmek istiyor, kazanımlarımızı elimizden almak istiyorlar. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Biz varız, var olacağız, kendimiz olacağız. Bu politikalara karşı mücadele edeceğiz” diye belirtti.

Alanda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Newroz özgürlüğe olan tutkudur yaşam biçimidir. Newroz ateşi yandığı sürece hiç kimse bizlere boyun eğdiremez, diz çöktüremez” dedi.

HDP’nin kapatılma davasına dikkat çeken Sancar, “Hangi güç yeter bu halkı kapatmaya, hangi güç yeter bu iradeyi kapatmaya, başaramayacaklar. HDP dükkan mıdır? Siz neyi kapatıyorsunuz. HDP halktır halk, HDP umudun adresidir, HDP bu ülkede özgürlük ve barış içinde yaşamın güvencesidir” dedi.

KURTUT’U VURULDUĞU YERDE ANDILAR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Başak Demirtaş ve HDP milletvekilleri 2017 Nevruz’unda öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’u vurulduğu yerde andı.

Kurtut’un vurulduğu yerde açıklama yapan Sancar, “4 yıl önce bugün gencecik bir insanın kanı döküldü. Diri bedeni toprağa serildi. Sevgili Kemal Kurkut barış umudunu haykırmak için sevinçle gelmişti buraya, maalesef herkesin gözü önünde çıplak bedenine kurşunlar saplandı” diye konuştu.

Kemal Kurkut’u vurulduğu yerde anan heyet “Onun gülüşü bizim emanetimiz, onun hayallerini, özlemini gerçekleştirmek bizim borcumuzdur” dedi.

VAN: HALK İRADESİNİ TESLİM ETMEYECEK

Van’da, gerçekleştirilen Newroz kutlamasına gelenler, polis ekiplerince 2 arama noktasından geçirildikten sonra alana alındı. Newroz’a katılanların ateşleri ölçülüp üst araması yapıldı.

İpekyolu ilçesinde bulunan Newroz Alanındaki Newroz kutlamasına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ile HDP Van Milletvekili Sezai Temelli ve HDP Van milletvekilleri katıldı.

Birçok kişinin yöresel kıyafetlerle katıldığı kutlamalarda, Tertip Komitesi üyelerinin konuşmalarının ardından Newroz ateşi yakıldı.

ulkenin-dort-bir-yaninda-newroz-kutlaniyor-855132-1.

Fotoğraf: Rudaw Türkçe

Etkinlikte bir konuşma yapan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, “Cezaevlerinde 115 gündür açlık grevinde olanlar, Türkiye’de Ortadoğu’da Kürt sorununun çözümü için tecride karşı direnenler var. Bugün cezaevlerinde siyasi tutsaklar var. Demirtaş, Kışanak var. Onların şahsında tüm siyasi tutsaklarımızın Newroz’u kutlu olsun” dedi.

“Islahat Planı’ndan Çöktürme Planı’na bizi bitireceklerini sandılar. Bizi bitiremezler, vardık, varız, var olacağız. Çöktürme Planı diye yola çıkanlar ülkeyi çökerttiler” diyen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Saldırmaya devam ediyorlar. Kürt düşmanlığından beslenmeye, savaştan beslenmeye devam ediyorlar. Onlar çöktürme planı ile bu düşmanlıkla ayakta durabileceklerini sanıyorlar. İradesine sahip çıkan bu halk en güzel cevabı Van’da burada vermiştir. Hangi planı yaparsanız yapın bu halk size iradesini asla teslim etmeyecek. Onların ‘çöktürmesi’ bizim demokratik çözümümüz, onların savaş politikaları bizim se onurlu barış mücadelemiz, onların diktatörlük bizim ise Demokratik Cumhuriyet hayalimiz var. O plana da karşı çözüm diyoruz. Bunun için bu ülkeyi tecritleştiren zihniyete karşı sözümüz olsun. Bu tecrit bitecek.”

ANKARA’DA NEWROZ ALANINA DEZENFEKTAN BİLE ALINMADI

Ankara’da Newroz Mitingi’nde birçok eşya herhangi bir gerekçe gösterilmeden alana sokulmadı. Dezenfektan bile alınmayan arama noktasında el konulan eşyalar arasında ip, şarj aleti, fular da bulunuyor.

Şamil Parlak tarafından okunan açıklamada, “Çağın Dehakları hala savaş politikalarından medet umuyorlar. Hala haksızlık ve hukuksuzluktan besleniyorlar. Hala sömürü, baskı, asimilasyon, talan, kutuplaştırma ve savaş politikaları ile var olmak için çabalıyorlar. Her gün en az üç kadının katledildiği bir coğrafyada İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiler. Gençliğin geleceğini çalmaktan vazgeçmiyorlar. Yollar, köprüler, gökdelenler işçi kanıyla sulanmış betonlar üzerinde yükselmeye devam ediyor. Yoksulluk ve açlık almış başını gidiyor. Yandaş şirketlere milyonlarca liralık vergi affı gelirken geçim derdinde olan halkların, yediği ekmekten, içtiği suya kadar vergi alınıyor. Bunun yanında, coğrafyanın dört bir yanında, kente, doğaya, derelerimize, suyumuza, binlerce yıldır var olan kültürel miraslarımıza, Hasankeyf’e, rant için saldırılarmaya devam ediyorlar. Bunlar yetmezmiş gibi Koronavirüs krizi, tedbir adı altında, halkların yaşamı üzerinde bir baskı aracı olarak varlığını korurken, milyonlarca insan, virüsle mücadele adı altında evlere hapsediliyor, işçiler ölüme terkediliyor” denildi.

Meclis’te gözaltında alınan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, ifadesinin ardından serbest bırakılınca Newroz alanına geldi. Ancak milletvekilliği düşürüldüğü için üzeri aranmak istenen Gergerlioğlu, miting alanına alınmadı. HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya’nın, sahneye çıkarak yaşananları anlatması üzerine Newroz alanından polisin tutumuna karşı yuhalamalar ve “Gergerlioğlu onurumuzdur” sloganları yükseldi.

Gergerlioğlu’nun Newroz alanındakilere seslenmesi için telefonla arandı. Telefondaki sesi mikrofona verilen Gergerlioğlu, “Tüm bu karanığpa, engellemelere rağmen sizleri, bizlerden kimse ayıramaz. Aramıza engeller koyabilirler, aramıza mahkemeler koyabilirler,” aramıza zindanlar koyabilirler ama biz halkların vekiliyiz” dedi.

Öte yandan Ağrı, Antep, Batman, Şırnak, Dersim, Mardin, Urfa, Bitlis, Siirt, ve Hakkri’de de Newroz sabahın erken saatlerinde toplanan kalabalıklar tarafından kutlanıyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir