Tutsak gazetecilerin özgürlüğü için balon uçuruldu

Example HTML page

Tutsak gazetecilerin özgürlüğü için balon uçuruldu

Bir Gün gazetesinden ZEYNEP KURAY’ın haberi ;

Özgür basın çalışanları, Bakırköy Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın, 16 Temmuz’da görülecek duruşması öncesi cezaevi önünde “Gazetecilik suç değildir” şiarıyla balon uçurdu.

Özgür basın çalışanları, tutuklu bulunan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ve muhabiri Havva Cuştan’ın 16 Temmuz’da görülecek duruşması öncesi Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde eylem düzenledi. HDP milletvekili Hüda Kaya, CHP eski milletvekili gazeteci Barış Yarkadaş, basın meslek örgütlerinin katıldığı eylemde, tutsak meslektaşlarının resmini taşıdı; “İsminaz-Hava çıkacak yine yazacak” pankart açıldı.

Hep bir ağızdan, “Özgür basın susturulamaz”, “Susma haykır haber almak haktır”, “Gazeteciler çıkacak yine yazacak”, “İsminaz, Havva çıkacak yine yazacak” sloganlarının atan özgür basın çalışanları adına ilk konuşma Barış Yarkadaş tarafından yapıldı.

Gazeteciler İsminaz Temel ve Havva Çuştan’ın haber yaptıkları için 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlatan Yarkadaş, Türkiye’de halkın haber alma hakkını kullanmanın, bu yönde çaba göstermenin suç olarak gösterildiğini vurguladı. Son günlerde ifade özgürlüğü konusunda tahammülsüzlüğü vardığı noktayı ve yaşam hakkı ihlallerine işaret ederek yaşanan hukuksuzlukları sıralayan Yarkadaş, “Daha dün ODTÜ’de pankart açtıkları gerekçesiyle 4 öğrencinin gözaltına alınıp tutuklandı. Tiyatrocu Orhan Aydın sosyal medyada, “Yaşasın hayat, yaşasın tiyatro” paylaşımı yaptığı için gözaltına alındı, Piyanist Fazıl Say’ın konseri gerekçe göstermeden iptal edildi. Çorlu’da bir faciada, bir katliamda 24 insanımız hayatını kaybetti. Az önce de Soma 301 madencinin ölümüne sebep olanlar sadece 15 yıllık hapis ile cezalandırıldı. Aslında Soma‘da bugün adalet göçük altında kaldı” dedi.

Gazetecilerin halkın haber alma hakkını kullandıkları için iktidar tarafından baskıya uğradıkları hatırlatan Yarkadaş, şu an cezaevlerinde 180’e yakın gazeteci olduğuna dikkat çekti. Yarkadaş, “Gazeteciler ellerinde kalemden başka hiçbir şey tutmadılar. Düşüncelerini ifade etmeye çalıştılar. Türkiye özgür olsun; herkes düşüncelerini rahatça ifade edebilsin ve toplumun her şeyden haberdar olması için gazetecilik yaptılar” diye konuştu. Yarkadaş, CHP eski milletvekili Eren Erdem’in de tıpkı 180 gazeteci olduğu gibi halkın haber alma hakkını kullandırmak istediği için şu anda Silivri Cezaevi’nde tecrit altında tutulduğunu aktardı.

‘SON GAZETECİ ÇIKANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ komisyonu üyesi Gülfem Karataş, komisyon olarak yıllardır kadın gazeteciler sokakta, evde, yaşamın her alanında yaşadığı hak ihlallerini gözler önüne sermeye çalıştıklarını belirtti. Bugün İsminaz ve Havva için buluştukları cezaevine TGS olarak defalarca yapmak istedikleri ziyaretlerin engellendiğini aktaran Karataş, “Son gazeteci cezaevinden çıkana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

DİSK Basın-İş üyesi Aylın Kaplan da, bugün basının büyük baskı altına tutulduğunu hatırlatarak, “Onlarca arkadaşımız sadece gazetecilik yaptıkları için bugün cezaevlerinde tutuluyor. Şu anda karşımızda duran Bakırköy Kapalı Cezaevi’nde 7 kadın gazeteci tutuklu. Bugün kalemlerimizi kırarak, gazeteci arkadaşlarımızı tutuklayarak gerçekleri yok edemeyeceksiniz. Gazetecilik suç değildir” diye konuştu.

METİN GÖKTEPE VE APÊ MUSA ‘NIN GELENEĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’

ETHA çalışanı Ebru Yiğit ise, özgür basına her türlü baskı, sansür, gözaltı, tutuklama saldırıların tek tek gazetecilere yapılan saldırılar olmadığını belirtti. Bu saldırının Metin Göktepe’den Apê Musa’ya kadar yaratılan özgür basın geleneği susturmaya yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Yiğit, “Nasıl ki bugün buradayız ve bu tel örgüler, bu duvarlar İsminaz’a, Havva’ya, tutsak gazetecilere seslenmemizi, yan yana olmamızı engelleyemiyorsa ; bu baskı ,sansür ve tutuklamalar da gerçekleri yazmasını, gerçekleri halka ulaştırmasını engelleyemeyecek” dedi.

Konuşmaların ardında açıklama Gazeteci Evrim Kepenek tarafından okundu. Bakırköy Ceza İnfaz Kurumunun tutuklu gazeteciler ile birlikte adeta haber merkezi haline geldiğini belirten Kepenek, Sadece Bakırköy Cezaevinde 8 kadın gazetecinin tutuklu bulunduğunu hatırlattı. Havva ve İsminaz’ın ilk duruşmasının 16 Temmuz Pazartesi günü Çağlayan’daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüleceğini belirten Kepenek, duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Açıklamanın ardından gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle gökyüzüne beyaz ve mor renkli balonlar uçuruldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir