Türkiye ile Fransa’nın ticari ilişkileri ne durumda?

Erdoğan’ın boykot çağrısıyla Fransa-Türkiye ilişkilerindeki gerilim en üst düzeylere tırmandı. Verilere göre Fransa sermayeli firmalar tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplamı 7 milyar 274 milyon dolar. Türk sermayeli firmaların Fransa’ya gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplamı ise 235 milyon dolar.

Türkiye ile Fransa'nın ticari ilişkileri ne durumda?

Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler nedeniyle Türkiye ile Fransa arasında diplomatik gerginlik son günlerde giderek artıyor. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Türkiye’ye karşı söylemlerini sertleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz ay Ankara’nın Doğu Akdeniz’de “NATO müttefiki gibi hareket etmediğini” belirterek Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye karşı açık olması gerektiğini vurgulamıştı.

İKİ ÜLKE ARASI TİCARİ İLİŞKİLER

Euronews’ten Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre Fransa hükümetinin verilerine göre Türkiye, Fransa’nın AB dışındaki 3. büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasında 2019’da gerçekleşen ticaret hacmi 14 milyar 677 milyon avroyu buldu.

2014 yılından bu yana Türkiye’nin Fransa’ya yaptığı ihracat, Fransa’nın Türkiye’ye yaptığı ihracattan fazla. Özellikle 2019 yılına bakıldığında Türkiye’nin ihracatının 8,7 milyar avroya çıktığı, Fransız ihracatının ise 5,9 milyar avroda kaldığı görülüyor.

Peki Türkiye ile Fransa arasında neler alınıp satılıyor?

Türkiye’nin Fransa’ya ihraç ettiği ürünler:

Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).

Fransa’nın Türkiye’ye ihraç ettiği ürünler:

Genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (9,5%), temel kimyasal, azotlu, plastik ve sentetik kauçuk ürünler (9,1%), uçak ve uzay endüstri ürünleri (8,2%), demir ve çelik ürünleri (8,1%), otomobil yan sanayi ürünleri (7,6%), elektrikli cihazlar (6,9%), tıbbi farmasötik ürünler (6,5%)

Öte yandan Merkez Bankası verilerine göre 2002-2018 döneminde Fransa sermayeli firmalar tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplamı 7 milyar 274 milyon dolar seviyesinde. Aynı dönemde Türk sermayeli firmaların Fransa’ya gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplamı 235 milyon dolar.

Haberin tamamı

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir