Türker: “Patriot Kararı Bir Günlük Karar Değil”

Example HTML page

Etkinhaber Gazetesi Eyüp-Demokratik Sol Parti (Dsp) Genel Başkanı Masum Türker, hükümeti Patriot füzeleri üzerinden eleştirdi. Türker, “Bugün Patriotları kuruyorlar Güneydoğu Anadolu’ya. Bu bir günlük proje değildir. Milli savunma kurulu karar verirken bu karardan neden kimsenin haberi olmadı” dedi.
Dsp Eyüp ilçe örgütü tarafından düzenlenen programa katılan Dsp Genel Başkanı Masum Türker, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Anadilde savunma hakkından yeni anayasaya kadar bir çok konuda açıklamalarda bulunan Türker, iktidara yüklendi. Konuşmasına Anadilde savunma hakkı kanunu ile başlayan Türker, “Aslında böyle bir kanuna gerek yoktu. Bu Cumhuriyet’in kurulduğu günden beri 12 Eylül’e kadar açık seçik Türkçe bilen kişiler bile ben anadilimde savunma yapmak istiyorum dediği zaman tercüman tutulurdu. Ben Mardinli olduğum için bunun örneklerini yaşadım. Mardin’de her dili bilen mübaşir vardı. Kendi anadilinde savunma yapmak isteyenler olduğunda mübaşirler çağrılır ve tercüme edilirdi. Bu ne zaman değişti?. Aslında kanuna bir madde gelmedi ama 12 Eylül’den sonra öyle bir zihniyet kondu ki Türkiye’de öyle baskı kuruldu ki başkaları özgürlük arayışı içine girerek ayrışmaya başladı. Şu anda çıkan bu kanun bizi hiç geriye götürmez. İsterse profesör olsun ben anamın dilinde ifade vermek istiyorum desin tercüme yanlış olduğunda bir dakika diyecek ve kendi ifade etmeye başlayacak” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Türker, “Bu anadilde savunma hakkı hikayesi askında Ak Parti’nin terör örgütü karşında aczini ortaya koymaktadır. Yani o gün eğer savcıya al kardeşim ifadeyi gider alırdı. Sen Habur’a tercüman aracılığı ile ifade almak üzere savcı gönderiyorsun o gün açılım yapıyorum diye ama geri planda sana karşı uygulanan stratejiyi göremiyorsun. Tabi ne diyelim garip adam” dedi.

Yeni anayasa konusunda düşüncelerinin açık ve net olduğunu belirten Türker, “Bizim yeni anayasa konusunda olmazsa olmazımız Atatürk tarafından tanımlanmış olan Türkiye’nin ulusal bütünlüğünü ve birliğini tutan Türkiye milliyetçiliği tanımının muhafaza edilmesidir. Bundan asla ödün vermeyiz. Bizim yaklaşımımız açıktır. Dış politikada ulusalcı çizgiden uzaklaşılmayan, özgürlükleri koruyan ve adalet sisteminde yargıyı bağımsızlaştıran düzenlemeler olmalıdır” şeklinde konuştu.

Patriot füzeleri konusunda da eleştirilerde bulunan Türker, “Bugün Patriotları kuruyorlar Güneydoğu Anadolu’ya. Bu bir günlük proje değildir. Nato’nun işleyişi bunların konabilmesi için önce Nato Milli Savunma Bakanları kurulunun karar vermesi gerekiyor. Milli savunma kurulu karar verirken bu karardan neden kimsenin haberi olmadı. Bu bir günde verilen kararlar değildir. Aylar önce konuşulmuştur. Suriye’yi bahane ediyorlar. Suriye’yi bu hale getiren, bugün orada savaşanların önemli bir kısmı aslında Libya’da da savaşmış, Türkiye’de militan diye yakalanıp, hani bir ara Ak Parti tarafından tahliye ettiği insanlardır” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir