Asimilasyon camisine tepki

Example HTML page

SolHaber – İstanbul’da Alevilerin yoğunlukta olduğu Güzeltepe mahallesinde yapılmak istenen rant ve asimilasyon camisi dün düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

İstanbul’da Eyüp Belediyesi’ne bağlı Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Güzeltepe mahallesinde yapılmak istenen devasa cami, Güzeltepe halkı tarafından protesto edildi.

Güzeltepe meydanında hâlihazırda bulunan caminin yanındaki arazi 2002 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilirken, 2003 yılında ise şu anda hayata geçirilmeye çalışılan devasa cami projesi bu kurum tarafından kabul edildi. 90’ların başından itibaren bu araziye cami yapılmaya çalışıldığı belirtiliyor. Dikkat çekici olan ise Alevilerin yoğunluklu olarak yaşadığı Güzeltepe’de zaten 8 caminin bulunuyor olması.

Arazi üzerinde daha önce birkaç defa cami yapım çalışmalarına başlandığı fakat Güzeltepe halkının gösterdiği tepki üzerine çalışmaların askıya alındığı belirtiliyor. Ancak bir hafta önce inşaat çalışmalarına tekrar başlanmış durumda.

Mahalle halkı ise duruma tepkili. Dün düzenledikleri bir eylemle projeyi protesto eden Güzeltepeliler, cami yapımına başlanan alanın tüm halkın kullanımına açık bir şekilde yapılandırılmasını talep ederken, projenin asimilasyon ve rant için hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtiyor.

“Proje AKP hükümetinin ikiyüzlü politikasını gösteriyor”

Kısa bir yürüyüşün ardından inşaat çalışmalarının başladığı arazinin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirilirken, mahalle halkı adına basın açıklamasını okuyan Alibeyköy Cemevi Derneği başkanı Cemal Gül, proje kapsamında yapılacak dükkanlarla kimi çevrelere rant sağlanacağını belirtti.

Meydanda bulunan caminin tadilatının mümkün olduğunu ve ihtiyacı karşıladığını ifade eden Gül, şu anda hayata geçirilmeye çalışılan projenin sıradan bir proje olmadığını belirterek, Osmanlı’dan itibaren Alevi-Kızılbaş inancına dönük inkar ve asimilasyon sürecinin hala devam ettiğine işaret etti. Gül şunları kaydetti:

Bir devlet projesi olan alevi köylerine cami yapılması sürecinin 80 darbesi sonrasında daha da hızlandığı bütün halkımızın malumudur. Şu anda Güzeltepe meydanında yapılmak istenen yeni ve büyük cami de bu asimilasyon politikasının bir pratiğidir. Her fırsatta bütün kesimleri kucakladığını dile getiren AKP hükümetinin ikiyüzlü siyaseti bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Gül son olarak, projenin bir asimilasyon pratiği olarak mahallede uzun süredir kardeşçe yaşayan halkları karşı karşıya getireceği tehlikesine işaret etti.

“Camiye değil, rant ve asimilasyona karşıyız”, “Rant meydanı değil, halk meydanı istiyoruz”, “AKP muhtar el ele, bu ihanet Güzeltepelilere” yazılı dövizler taşıyan mahalle sakinleri bir yürüyüşün ardından, cami inşaatının başladığı Güzeltepe meydanında gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile eylemlerini bitirdiler.

“Camiye değil kültür merkezine ihtiyaç var”

Platform delegesi olan Abuzer Çetinkaya, soL’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: Bu mahallede kararlar halkla alınır. Ancak bu süreçte halk devre dışı bırakılmıştır. Biz bu meydanın meydan olarak kalmasını istiyoruz. Camiye karşı değiliz ancak bu masumane bir ibadet projesi değildir. Samimi değiller. Bu devasa cami ranta yönelik olarak hayata geçiriliyor. Mahallede 8 cami var yani yeni bir camiye ihtiyaç yok. Mahallede cemevi veya kültür merkezi bulunmuyor. Burada tapu sorunu, elektrik sorunu, altyapı sorunu var. Kışın eski trafolar patlıyor, çocuklar ve yaşlılar ısınamıyor. Lisemiz yok.

Mahalle muhtarının cami projesine destek verdiğini belirten Çetinkaya, “muhtar neden yanımızda değil? Muhtar Aleviyim, devrimciyim diyor ama kime hizmet ediyor? ” diye soruyor.

Güllüce Köyü Derneği yönetiminden Süleyman Öztürk, daha önce cami projesine karşı çıkan muhtarın birden taraf değiştirerek projeye destek vermeye başladığını belirtiyor. Camiye karşı olmadıklarını ancak yüzde 70’i alevi olan mahallenin camiye ihtiyacı olmadığını belirten Öztürk, “Haktan hukuktan bahsediyorlar o zaman Alevilere de bir yer versinler” diyor.

“Hükümet insanları bölmeye çalışıyor”

Görüşünü aldığımız emekli öğretmen Kamer Albayrak ise, Güzeltepe mahallesinin kurucularından birisi. Mahallenin Alevi ve Sünni uzlaşması üzerine kurulduğunu belirten Albayrak, hükümetin insanları etnik düzeyde bölmeye çalıştığını ve şu an hayata geçirilmeye çalışılan projenin bölücü bir proje olduğunu ifade etti. Hükümetin, cemaatlerin birleşip sadece bir mezhebi kayırarak Alevileri dışladığına değinen Albayrak, cami projesinin hükümetin projeleriyle atbaşı gittiğine işaret etti. Albayrak, ilerici insanların yaratılmaya çalışılan çatışmanın farkında olduğunu belirterek mahallede kardeşçe bir yaşam istediklerini vurguladı.

“Polis tehdidiyle korkutmaya çalışıyorlar”

Mahalle sakini Gülbahar Bat cami projesiyle ilgili Mimarlar odasından bilgi adlıklarını belirterek şunları kaydetti:

Cami derneği ve muhtar proje kapsamında otopark yapılması da var diyor. Biz de Mimarlar odasına projeyi gösterdik nedir diye. Proje otopark yapımına değil dükkan yapımına uygunmuş. Camiler yapılmadan önce böyle söylenir ancak yapılmaz dediler. Zaten halkın otoparka da ihtiyacı yok. Cami çok büyük ama bu kadar cami cemaati yok. Burada bazı çevrelere rant sağlamayı amaçlıyorlar. Bir sabah muhtarın başına taş düşmüş, birden insanları ikna etmeye çalışıyor. Bu çok kötü. Muhtar ikna edilmiş ama neyin karşılığında bunu bilmek istiyoruz.

Bir heyet oluşturduk, iyi niyetli bir şekilde cami derneği ile görüştük. Sonrasında bize “polis sizi soruyor” diyerek gözdağı vermeye çalıştılar. İnsanları polis tehdidiyle korkutmaya çalışıyorlar bu çok çirkin bir şey. Dernekte bir toplantı yapalım dedik, daha toplantıyı duyurmadan derneğe sivil polis geldi. İnsanları korkutmaya çalışıyorlar. Biz de sokağa çıkıyoruz.

“Siyasi bir süreç işletiliyor”

Konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattıklarını ve bundan sonrasında geniş bir halk toplantısı yapmayı planladıklarını belirten öğretmen Zeynep, panzerler ve emniyet müdürü eşliğinde cami yapımına başlandığına dikkat çekerek “Bu durum burada siyasi bir süreç işletildiğinin göstergesidir” diye konuştu.

Öğretmen Zeynep ayrıca, 330 metre karelik gecekondu için 365 bin lira para istediklerini, ama 2050 metrekarelik proje arazisinin ihalesiz olarak 35 bin liraya kapatıldığına dikkat çekti. .

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir