TİP Milletvekili Sera Kadıgil, ASM’lerde yaşanan mağduriyetleri Bakan Koca’ya sordu

Example HTML page

ASM’lerin kira artışları nedeniyle kapanma noktasına geldiğini belirten TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, sorunlara ve önlemlere ilişkin bilgi talep etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Aile Sağlığı Merkezlerinde artan enflasyon nedeniyle yaşanan sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Kadıgil, önergesinde, süregelen sorunların altını çizerek, “Sağlıkta Dönüşüm Programı sonrası hayatımıza giren Aile Hekimliği Sistemindeki sorunlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri veren Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) çalışma koşullarına dair problemler gün geçtikçe derinleşmekte, sağlık emekçilerinin ve yurttaşların yaşadıkları mağduriyetlere yenileri eklenmektedir” vurgusunda bulundu.

‘BAKANLIK ÖDEMELERİ YETERSİZ KALIYOR’

Ekonomik koşullar nedeniyle ASM’lerin kapanma noktasına geldiğini belirten Kadıgil, “Tarafımıza ulaşan ve basına yansıyan bilgilere göre Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Sağlığı Birimlerine ödenen cari gider ödemeleri artan enflasyon ve gider kalemlerindeki peş peşe zamlar karşısında yetersiz kalmaktadır. Özellikle ASM binalarında yapılan kira artışları İstanbul, Antalya gibi bazı illerde ASM’leri kapanma noktasına getirmiştir. Bakanlığın birimlere ödediği cari gider tutarında memur zammı düzeyinde artış olduğu fakat Sağlık Bakanlığı’nın kiraladığı binalarda kira zamlarının yüzde 60-80 arasında olduğu, özel şahıslardan kiralanan binalar için ise mülk sahipleri tarafından yapılan zamların yüzde 300’lere vardığı bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Yaşanan sorunların sağlık emekçilerine etkisine işaret eden Kadıgil, “Bu durum ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerini yoksulluğa ve işsizliğe mecbur bıraktığı gibi halkın birinci basamak sağlık hizmetlerine erişimini engellemekte, salgın hastalıklar dahil birçok sağlık sorununun büyümesi riskini beraberinde getirmektedir” diyerek halk sağlığının da tehdit edildiğine işaret etti.

FAHRETTİN KOCA’YA SORULAR

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya; ASM’lerin sayısına, sağlık emekçilerinin ve salgın hastalıkların durumuna, bakanlık bünyesinde bir eylem planı olup olmadığına ilişkin sorular yöneltti. 

Yanıtlanması talep edilen sorular şöyle:

1-) Kira zamları sonrası giderlerin karşılanamaması nedeniyle mevcut binalarında aktif hizmet vermeyi durdurmak zorunda kalan ASM sayısı ve bu ASM’lerde çalışan sağlık emekçilerinin sayısı nedir? Bu ASM’lere kayıtlı kaç yurttaşımız bulunmaktadır?

2-) Fiili olarak kapanan ASM’lerin bulunduğu bölgelerde kızamık gibi salgın hastalıkların görülme sıklığında herhangi bir artış yaşanmış mıdır? Bu bölgelerdeki bağışıklama hizmetlerinin aksamaması için ne gibi önlemler alınmıştır?

3-) Bakanlığınıza ait kaç tane ASM binası vardır? Bunların illere göre dağılımı nedir? Yasal olarak belirlenen yüzde 25 azami kira artışı oranına bizzat Bakanlığınız tarafından kiralanan binalar için yapılan sözleşmelerde uyulmadığı iddiasına karşı herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?

4-) Özel şahıslardan kiralanmış binalarda faaliyet gösteren ASM’leri fahiş kira zamlarından korumak ve yasal olarak belirlenmiş üst sınırın uygulanmasını sağlamak için Bakanlığınızca herhangi bir yasal düzenleme yapılacak mıdır? Bu oranın üzerinde kira zammı yapan mülk sahiplerine yönelik hangi yaptırımlar uygulanacaktır?

5-) Uzun vadede benzeri sorunların tekrar yaşanmaması için birinci basamak sağlık hizmetleri sunan birimlerin bulunduğu binaların kamusal mülkiyete geçirilmesi ve yeni açılacak birimlerin aynı şekilde kamuya ait binalarda faaliyetlerine başlaması için Bakanlığınızca herhangi bir eylem planı oluşturulmuş mudur?

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir