Tam biat kongresi

Tam biat kongresi

AKP’nin bugünkü kongresinde Erdoğan parti vitrinini ‘yeni nesil siyasetçi’lerle yenileyecek. Yeni MKYK’de ölçüt yakınlık ve ‘sorgulamadan biat’ olacak

Bir gün gazetesinden NURCAN GÖKDEMİR’in yazısı ;

24 Haziran seçimleriyle birlikte resmileşen yeni sisteme hâkim olan ‘tek adam modeli’ AKP’nin yeni parti yönetimine de yansıyacak. AKP’nin parti içi demokrasinin hâkim olduğu, ortak akılla yönetilen bir parti olmadığı bilinmekle birlikte yeni dönemde Erdoğan’ın, eski yol arkadaşlarından kalanların çoğunluğunu da tasfiye ederek yola “Yeni nesil siyasetçi” olarak isimlendirilen genç yüzlerle devam etmesi bekleniyor.

AKP’nin 6. Büyük Kongresi bugün Ankara Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak. Mevcut yönetimin en az yarısının değişeceğine kesin gözüyle bakılan kongrede 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun az sayıda deneyimli ismin dışında ağırlıklı olarak yeni ve genç isimlerle kadınlardan oluşturulacağı bildiriliyor.

AKP’nin kurulduğu günden bu yana yapılan her kongre ve seçim sonrası kadroların yaklaşık yarısını değiştiren Erdoğan’ın, yeni rejime uygun bir yapılanmaya giderek, liderin kararlarını “Sorgulamayan, biat eden” bir kadro ile çalışmak istediği konuşuluyor. Damadı da olan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın benzeri, oğlu Bilal Erdoğan ve yakınlarının kontrolündeki vakıflarda ve derneklerde aktif rol üstlenen isimlerin yeni dönem MKYK’sinde yer alacağı kaydediliyor.

Eski bakanlar Mehmet Özhaseki, Nurettin Canikli, Fikri Işık ve Fatma Betül Sayan Kaya ile Berat Albayrak’ın yeni dönemde de parti yönetiminde aktif rol alacağı, bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu ve Abdülhamit Gül’ün “deneyim”i simgeleyen isimler olarak Erdoğan’la çalışmayı sürdüreceği ifade ediliyor.

Seçim tırpanı

Erdoğan’ın, AKP’nin 24 Haziran seçimlerinde oylarının yüzde 42.5’a düşmesinden ve MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından dolayı politikalarını sorgulayan isimlerle yola devam etmek istemediği de konuşuluyor. Erdoğan’ın milletvekili aday listelerini çok yakınındaki birkaç kişi ile birlikte hazırlaması, MHP ortaklığı ile kampanya sırasındaki sert tutumunun oy kaybına neden olduğunu örtülü bir şekilde de olsa dile getiren isimlerin AKP’nin yeni tasfiye kadrosunu oluşturacağı belirtiliyor.

‘Barışma’ gösterisi

AKP’nin 18 yıllık tarihinde sürekli yaşanan tasfiyelerle partiden uzaklaşan isimlerin tamamına yakını “birlik, bütünlük” görüntüsü vermek için kongreye davet edildi. İlk günden bu yana her kademede görev alan isimler, eski ve yeni yöneticiler, milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanlarının yanı sıra eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de davet mektupları gönderildi.

İttifak tüzükte

Kongrede parti tüzüğünde de yeni döneme uygun düzenlemeler yapılacak. 24 Haziran’da MHP ile ittifak yapan AKP, parti tüzüğüne ittifak için MKYK’yi yetkilendiren bir madde koyacak. MKYK bu yetkisini MYK’ye ya da Genel Başkana devredebilecek.

Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı olarak partisinin başına dönmesinden sonra eski Başbakan Binali Yıldırım’ın üstlendiği ‘genel başkan vekilliği’ görevinin de tüzükte korunacağı bildirildi.

Yeni tüzükle Cumhurbaşkanlığı kabinesindeki isimlerin MKYK’de görev alabilmesinin de yolu açılacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir