‘Rastgele testlerle virüs yükü belirlenecek, normalleşme illere göre olacak’

Sağlık Bakanlığı koronavirüsle mücadelede yeni kararlar alabilmek için her ilin virüs yükünün tespit edilmesine karar verdi. Pilot il seçilen Antalya’da numuneleri diş hekimleri toplayacak. Test sonuçlarına göre normalleşme kararları her ile göre ayrı ayrı alınacak

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye’nin bağışıklık haritasını oluşturmak için harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı ile TÜİK’in ortak çalışması, turizm sezonu nedeniyle önem taşıyan Antalya’dan başlatıldı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, Antalya’da diş hekimlerinden oluşan ekipler kuruldu ve eğitime alındı. Buna göre, Antalya’daki beş merkez ilçede oluşturulan özel ekip evleri ziyaret edecek. Yapılacak testlerle hiçbir belirti göstermeden virüsü atlatanlar da dahil toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığı ortaya çıkarılmaya çalışılacak.

HASTALIĞIN GÖRÜLME SIKLIĞI, NÜFUSA ORANI BELİRLENECEK

Antalya’dan başlayan bu uygulamanın tüm büyükşehirleri kapsayacağı ve on bin kişilik bir örnekleme modeli çıkartılacağı belirtiliyor. Hastalığın tespitinde kullanılan PCR testlerinin, rastgele yöntemiyle TÜİK tarafından ilin nüfusuna göre belirlenen oranlarda vatandaşlara yapılacağı kaydedildi. Hastalığın görülme sıklığı ve genel nüfusa oranı gibi verilere ulaşılacağı ifade edildi.

VİRÜS YÜKÜNE GÖRE NORMALLEŞME BELİRLENECEK

Peki, yapılacak bu inceleme ne işe yarayacak? Rastgele ölçüm yönteminin sonuçlarının, normalleşme uygulamalarında kullanılacağı belirtildi. İl pandemi kurulları bu verilerden yola çıkarak illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, yayılma ihtimalini hesaplayacak ve hangi şehirde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. Virüs yükünün düşük ya da yüksek olması, normalleşme sürecinde kısıtlamaların seviyesini belirlemede etkili olacak.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir