Pfizer-BioNTech aşısının ismi ve içeriği açıklandı; Comirnaty

Pfizer-BioNTech ortaklığıyla geliştirilen aşının adı ‘Comirnaty’ olarak açıklandı. Ayrıca aşının mRNA, şeker, tuz, lipitler ve zerk edilebilmesi için sudan oluştuğu belirtildi.

ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech firmaları tarafından geliştirilen aşının adı ‘Comirnaty’ olarak açıklandı.

BioNTech kurucuları Uğur Şahin ile Özlem Türeci ve şirketin CEO’su Sean Marett, koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıdaki son duruma ilişkin Almanya’nın Mainz şehrinde basın toplantısı düzenledi.

Şahin, İngiltere’de ortaya çıkan Covid-19’un daha hızlı yayılan yeni türüne karşı aşının koruma sağlayıp sağlamadığını şu anda bilmediklerini ifade ederek, BioNTech’in aşısının etkili olacağına dair “bilimsel güveni” olduğunu söyledi.

Şahin, “Ama bunu ancak deney yapılırsa bileceğiz ve veriler için 2 haftaya ihtiyacımız olacak. Aşımızın işe yarama olasılığı nispeten yüksek” dedi.

‘MUTASYONA KARŞI AŞIYI 6 HAFTADA GELİŞTİRİLEBİLİRİZ’

Virüs mutasyonuna karşı 6 haftada yeni aşı geliştirebileceklerini bildiren Şahin, düzenleyicilerin aşılar kullanılmadan önce aşıdaki değişiklikleri onaylaması gerekebileceğini söyledi.

BioNTech, geliştirilen Covid-19 aşısının, AB’de “Comirnaty” adı altında pazarlanacağını da duyurdu.

Özlem Türeci İSE basın toplantısında aşının hazırlanma sürecine ilişkin bilgiler paylaştı. Aşının “Işık Hızı” adlı 10 aylık bir proje sonucunda hazırlandığını belirten Türeci, aşının ilk faz denemelerinin 23 Nisan 2020 tarihinde başladığını kaydetti.

Türeci, 27 Temmuz’da ikinci faz denemelerine geçilen aşının yaklaşık 44 bin denek üzerinde yapılan üçüncü faz denemelerinde de yüzde 95 oranında etkinlik gösterdiğini aktardı.

Öte yandan aşının mRNA, şeker, tuz, lipitler ve zerk edilebilmesi için sudan oluştuğu belirtildi. 2021 yılı sonuna kadar 1 milyar 300 milyon doz aşının piyasaya sürülmesi hedefleniyor.

Avrupa İlaç Ajansı ve AB Komisyonu tarafından onaylanan aşı, 16 yaşın üstündeki Avrupalılara uygulanabilecek.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir