AHİM; Selahattin Demirtaş Derhal Tahliye Edilmeli Gözler TÜRKİYE’de

AHİM; Selahattin Demirtaş Derhal Tahliye Edilmeli Gözler TÜRKİYE’de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında nihai kararını vererek siyasetçinin derhal serbest bırakılması yönünde çağrı yaptı. AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro masraf ödemesi yapmasına karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2018’de verdiği hak ihlali kararını hatırlatarak ‘derhal tahliye’ çağrısında bulundu.

Mahkeme kararında, Demirtaş’ın tutukluluğuna ilişkin alınan kararlarda terör bağlantılı suçlamalara ilişkin bir delil bulunmadığını belirtti.

Kararda ayrıca, Demirtaş’ın tutukluluğu için sunulan gerekçelerin sadece başka siyasi amaçları gizlemek için kullanıldığı ifade edildi.

Mahkeme ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro masraf ödemesi yapmasına karar verdi.

Kararın ardından bir açıklama yapan HDP, ” AİHM Büyük Daire, Demirtaş’la ilgili geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı açıkladı. Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Seçilmişleri rehin tutma suçu daha fazla sürdürülemez,” ifadelerine yer verdi.

AİHM, 20 Kasım 2018 tarihli kararında Demirtaş’ın tutuklanmasında hak ihlali tespit etmiş ve Demirtaş’ın serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmasına karar vermişti. Kararın ardından 4 Aralık 2018 tarihinde, Demirtaş’a ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasından verilen hapis cezası onanmış, böylece AİHM’in Demirtaş hakkında verdiği karar da hükümsüz kalmıştı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir