PEN ÜYELERİNDEN ÇAPAN’A ZİYARET

Example HTML page

Dünya Yazarlar Birliği Uluslararası PEN üyeleriyle görüşen Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan “Bütün dünyaya burada gördüklerinizi anlatın. Bizi cami ile kışla arasına sıkıştırdılar. Birini tercih etmemizi istiyorlar. Bizi diktatörlerin merhametine terk etmeyin” çağrısında bulundu.

Dünya Yazarlar Birliği Uluslararası PEN üyeleri özgürlük ve nefret suçları konusunu konuşmak için CHP İstanbul Milletvekili Şafak Payev ile Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan’ı ziyaret etti. PEN Uluslararası Başkanı John Ralston Saul, Türkiye’de kanunların ifade özgürlüğünü kısıtlamada kullanıldığını belirterek “Aralarında PEN Türkiye merkezimiz üyelerinin de olduğu tutuklu ya da davalı yazarlar acilen ve adil bir değerlendirmeyi hak etmektedir. Yazarlara daima şeffaf ve eşitlikçi davranılmalıdır. Bu yaklaşımın pek çoğunun serbest bırakılmasına yol açacağı kanısındayız. Türkiye’nin insanları ifade özgürlüğüne inanıyor. Onların yanında yer alıyor ve hükümeti harekete geçmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Görüşmede hükümetin Avrupa Birliği’ne giriş sürecini kendi çıkarları için kullandığını vurgulayan Şafak Payev “Hükümet uzun süre gerçek niyetini belli etmedi. Kanunlar parça parça değiştirildi. Kanunların değişimi sokağa yansımadı. Çünkü Başbakan Avrupa’ya başka, topluma başka mesaj veriyor” dedi.

Türkiye’de hak ihlalinin had safhada olduğunu savunan Dr. Gürbüz Çapan “Ülkenin zor dönemlerini yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim; Bugün ülke başbakanın merhametine, şefkatine kalmış durumda. Yaşanan problemleri başbakan isterse çözüyor, istemezse çözmüyor. Geçtiğimiz günlerde Alman Başbakanı Merkel ile görüşmesinde Türkiye’de açlık grevi olmadığını söyledi, Türkiye’ye gelir gelmez de BDP milletvekillerini ‘onlar neden açlık grevi tutmuyorlar’ diye tahrik etti. Onlar da başbakanın tahrikine geldi ve açlık grevine başladılar. Bugün ülkemizde 1000 insan bedenini ölüme yatırarak hak arıyor” diye konuştu.

Dünyaya Türkiye’ye anlatın

Doğu ile batıyı ayıran en önemli şeyin hukuk olduğunu hatırlatan Dr. Çapan PEN üyelerine ülke gündemine ilişkin şunları söyledi:

“Bugün ülkenin birinci gündem maddesi açlık grevleri… Açlık grevinde olanların üç temel istekleri var. Birincisi Abdullah Öcalan’a mahkûm haklarının iade edilmesi… Yani bir mahkûma verilen haftada 1 gün ailesiyle görüşme ve istediği zaman avukatıyla görüşme hakkı Öcalan için 240 gündür uygulanmıyor. Mahkûmların hukuksal haklarını başbakan ihlal ediyor. İkinci talepleri ana dilde savunma… Dünyanın her yerinde en iyi savunma ana dilde yapılır. Biliyorsunuz İstanbul uluslararası bir kent oldu. Dünyanın her yerinden insan bura yaşıyor, iş yapıyor ve suç işliyor. Yabancılar mahkeme önüne çıktığında Türkçe savunma yapmaları mı isteniyor? Üçüncü talep ise Kürtçe eğitim ve okul… Maddi imkânlar açısından bunu hemen gerçekleştirmek zor görünüyor. Ben, başbakanın ilk iki talebi derhal çözebileceğine inanıyorum. Bu coğrafyada ilk kez Kürtler isyan etti. 12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevi’nde kalmış biri olarak ülkemizde hak ihlalinin hep olduğunu söyleyebilirim.”

Dr. Gürbüz Çapan, PEN Başkanı John Ralston Saul’un ‘Sizin için ne yapabiliriz? Bizim bu olanlar karşısında bir etkimiz olabilir mi?’ sorusuna “Bütün dünyaya burada gördüklerinizi anlatabilirsiniz. Son 15 yılda kitap bulundurmak suçtu şimdi CD suç oldu. Öbürleri kötüydü ama bunlar onlardan daha kötü. Ne yazık ki bizi cami ile kışla arasına sıkıştırdılar. Birini tercih etmemizi istiyorlar. Oysa ben ikisinden de değilim. Bizi diktatörlerin merhametine terk etmeyin. Dünya başbakanı bir halk kahramanı gibi görüyor. Bu gerçek değil. Türkiye gerçeğinin dünyaya yansıtılmasını istiyoruz” yanıtını verdi.

zp8497586rq
zp8497586rq
Example HTML page