Halkçı Başkan’a Ceza

Bakanlık Dikili Belediye Başkanı’nı görevden aldı.

Yargıtay’ın hakkında 8,5 yıl hapis cezası verdiği Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Danıştay kararı beklenmeden İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. Şimdi Dikili’yi ‘duble’ seçim bekliyor…

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in ihaleye fesat karıştırdığı gerekçesiyle yargılandığı davaların Yargıtay tarafından onaylanmasının yankıları sürüyor. Karardan günler önce yerine 15 gün süre ile vekalet bırakan ve İsveç’e giden Başkan Özgüven gelmeyeceğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz günlerde İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın hakkında ‘görevden alın’ yazısı gönderdiği Başkan Özgüven’in dosyası görüşüldü. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, yasalara göre Danıştay kararı ile görevden düşürülmesi gereken Özgüven’i yetkisini kullanarak görevden aldı. Şahin’in imzaladığı karar İzmir Valiliği aracılığıyla Dikili Kaymakamlığı’na gönderilirken kaymakamlık da yazıyı belediyeye tebliğ etti.

İKİ KEZ SEÇİM OLACAK

5393 Sayılı Belediye Kanunu’ndaki yetkilere göre Özgüven’in dosyası Danıştay’a gönderildi. Bakanlık bir yandan kesin görevden alma için dosyanın normal sürecini işleme koyarken bir yandan radikal bir karar ile Özgüven’i görevden el çektirdi. Bakanlığın kararını alan kaymakamlık ’10 gün içinde meclisi toplayın’ dedi. Kanuna göre, bakan görevden alma işlemi yaptığı için belediyede başkan değil başkan vekili seçimi gerçekleştirilecek. Meclis 1. Başkanvekili başkanlığında toplanacak meclis üyeleri Danıştay’ın kesin kararı gelene kadar belediyeyi yönetecek başkanvekilini göreve getirecek. Danıştay’dan gelen kesin düşürme kararının ardından yine seçim gerçekleştirilecek. Belediye Başkanı Özgüven’in cezası yeni seçim dönemine kadar olan 1,5 yıllık süreci aştığı için bu kez başkan seçilecek. Dikili’de böylece iki kez seçim gerçekleştirilmiş olacak.

“KARARI TEBLİĞ ETTİK”

Bakanlığın aldığı kararın valilik aracılığıyla kendilerine ulaştığını ifade eden Dikili Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, “Biz gereken yazıyı belediyeye tebliğ ettik. Meclis 1. Başkan vekili 10 gün içinde meclisi toplayıp seçimi gerçekleştirecek. Konunun Danıştay’daki süreci ayrı devam ediyor. Bu arada Yargıtay’ın kararının ardından hakkında yargı kararları kesinleşen isimlerin durumu ile ilgili yakalama kararı ile ilgili Bergama Cumhuriyet Savcılığı’na bir talimat gelmedi” dedi.

Öte yandan belediye halen, Başkan Özgüven’in 15 günlüğüne vekalet bıraktığı isim olan Yusuf Altıparmak tarafından yönetilirken Meclis 1. Başkanvekilliği’ni ise yine Altıparmak yapıyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir