MHP af yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu

MHP af yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu

MHP, tartışmalara neden olan af teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

“Cezaevlerinde fiziki koşullar oldukça yetersizdir. Doluluk buradaki insanların insan haklarına aykırı şekilde olmalarına neden olmaktadır” diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, söz konusu düzenlemeden faydalanacak kişi sayısının 162 bin 989 olduğunu açıklamıştı.

Yıldız, kanun teklifinde 19 Mayıs’ı esas aldıklarını belirterek, “19 Mayıs 2018’den sonra işlenen suçlar bu sebeple kapsam dışı bırakılmıştır” ifadesini kullanmıştı.

Yıldız cinayet örneğiyle anlattı

Fethi Yıldız’ın verdiği örneğe göre; Cinayet suçundan 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü mevcut yasalara göre; bu cezanın 3’te 2’sini (16 yıl) cezaevinde geçiriyordu.

MHP’nin teklifine göre bu cezadan 5 yıl daha düşürülecek. Yani cinayetten 24 yıl hapis cezası alan bir hükümlü, 11 yıl hapis yatacak. 11 yılını dolduran hükümlüler de serbest bırakılacak.

Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, afta kapsam dışı bırakılan suçlar şöyle:

“Kasten öldürme, işkence, ağırlaşmış işkence, eziyet, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, reşit olmayanlarla cinsel ilişki, devletin birliği ve milletin bütünlüğünü bozmak, askeri tesisleri tahrik, düşman devletlere maddi ve manevi yardım, hütümete karşı suç, halkı askerlikten soğutma, savaşta yalan haber yapma, yasaklanan bilgileri açıklama, taksir sonucu casusluk fillerinin işlenmesi, devletin güvenliğine dair belgelerin paylaşılması ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlar”

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın açıkalmasındna satır başları şöyle:

“Yerel suçlar istisnalar dışında yeni ceza kanununda tarif edilen suçalrdır. kapsam dışına alınan suçlar, önceki basın açıkalmasında türk ceza kanunundaki başlıklaıryla vermiştik.

“Devlet güvenliğine akrşı suçlar, miklli savunmaya, devlet sırlarına akrşı casusluk suçları.

“Kasten adam öldürme, kasten adam öldürmenin nitelikli halleri kapsam dışıdır.

“İnsan üzerinde deney kapsam dışındadır.

“Mustafa Kemal Atatürk’e karşı işlenen suçlar kanun kapsamı dışındadır.

“Devlete karşı işlenen suçlar kapsam dışıdır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir