Meclis’te AKP’li vekillerden CHP’ye ‘Erdoğan açıklamaları’ saldırısı

Example HTML page

Meclis Genel Kurulu’nda AKP’li milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle CHP’li Engin Özkoç’un üzerine yürüdü. AKP’li vekiller, CHP’lilere yumruklu saldırıda bulundu. Saldırnın ardından açıklama yapan Özkoç “Tehditler, yumruklar bizi yıldıramaz” dedi

TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin İdlib konusundaki önergesi görüşülürken CHP ve AKP milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıktı.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilginç başkanlığında toplandı. Genel Kurulu’da CHP’nin İdlib’de Türk askerlerinin güvenliğine ilişkin grup önerisi görüşülürken, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç kürsüye çıktı.

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) aktardığına göre Özkoç’un, Genel Kurul’daki konuşması AKP milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Genel Kurul öncesinde düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle Özkoç’un üzerine bir grup milletvekili yürüyünce gerginlik arttı. CHP milletvekillerinin de tartışmaya dahil olmasıyla birlikte tartışma büyüdü ve arbede yaşandı. Arbede yumruklu ve tekmeli kavgaya döndü. Bazı milletvekilleri arbede sırasında yere düştü, sandalyeler devrildi. Yaşananlar nedeniyle genel kurula ara verildi.

ÖZKOÇ’TAN İLK AÇIKLAMA

Özkoç yaşananların ardından açıklamada bulunarak “Ben bir kişinin değil, milyonların sesiyim… Tehditler, yumruklar bizi yıldıramaz… Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam, Türkleriz… Biz lekesizleriz. Ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz!” dedi.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP’TAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili gazetecilere bir açıklamada bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop şöyle konuştu:

“Herkesin görüşlerini ifade etme hakkı vardır. Ancak basit, alelade, seviyesizce, alçakça ifadeler, hakaretler siyaset değildir, ifade hürriyeti de değildir. Anayasa’nın 104. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanına karşı Meclis çatısı altında hakarete yer yoktur. Bu zatı ben kınıyorum. Sorumlu bir vatandaşa yakışmayacak tavırdır. Meclisteki arkadaşlarımızı bu tahriklere kapılmamaya davet ediyorum. Herkes sorumluluğun bilincinde hareket etmelidir. Genel Kurul içerisinde disiplinle ilgili iç tüzükte var. Bununla ilgisi husus normal yargının incelemesi konusu içindedir. Basına yansıdığı kadarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı başlatmıştır. Burada uzun yıllardır ben de siyaset yapıyorum. Çeşitli konularda görüşünüzü, hakarete düşmeden ifade edebiliyorsunuz. En ağır eleştirinizi de. Genel başkanlar arasında farklı düzeyde bir tartışma vardır. Genel başkanlara genel başkanlar cevap verirler. Böyle bir uygulama yürütülüyordu bugüne kadar. Bu konuda meclis çatısı altında bütün siyasi partilere, basit, alelade sözlere imkan vermeyecek bir hassasiyet içinde olmalarını davet ediyorum. Buradaki sağduyu sahibi arkadaşlarımızı ve milletimizi rahatsız ediyor. Herkes aynı fikirde olmak zorunda değil. Bunu basit hakaretlerle ortaya koymak parlamentoya da buradaki siyasetçilere de yakışmıyor. Milletimiz rahatsızdır. Bunun başka boyutları da var. Yaşanan olayları görüyorsunuz. Siyaset yapmanın ötesine geçen basit hakaret olduğunda bunun tahrik edici boyutu var. Herkesi sağduyu ile teenni ile hareket etmeye davet ediyorum.”

CHP’Lİ ALTAY: BUNLAR OLMAMALI

Kavga sonrası Genel Kurul’da açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Ağızdan çıkan sözler çıktıktan sonra söz bizim değil, biz sözün esiri oluruz. Sayın Cumhurbaşkanının dün başlattığı hiç olmaması gereken ve yakışmayan da sözler sarf edilebiliyor. Bu elde değildir. Tecrübeli bir siyasetçi olarak söylüyorum. Bunu ben tecrübemle milimize edebiliyorum. Ki siyasette çok tecrübeli olan sayın Cumhurbaşkanı da sorulsa keşke öyle söylemeseydim diyecektir. Eminim. Karşı tarafın da nasıl bir gün önce doğru değilse ertesi gün söylenenin de yakışamadığı doğru olmadığı sözler çıkıyor. Bunları partiler arası bir diyalogla çözmek, toparlamak, bir arka kapı diplomasiyle bu konuda bir mutabakat mümkündür. Nezaket nezaketi, saygı saygıyı doğurur, saygısızlık saygısızlığı doğurur. Böyle baktığınız zaman buna herkes bir gerekçe üretebilir. Ağır tahrik denir, şu denir bu denir. Ama bunlar olmamalı. Bütünüyle olmamalı. Üzüldüm. Bugün burada itiş kakış biraz olabilir, olmamalı da. Aklıma şu geldi, İdlib’de askerlerimiz savaşıyor. Bu konuda partiler arasında grup başkanvekilleri arasında görüşmeler yapılır. Meclis’i çalıştırmak zorundayız. Şuraya bomba düştü, bu Meclis çalıştı arkadaşlar. Hepimizin şurasında bir Türkiyem olacak. Hepimiz Türkiye’yiz demeyi bileceğiz. Bu anlayışla herkesin sinirlerine son vererek, törpüleyerek genel kurulun çalışmalarına devamı gereklidir” ifadelerini kullandı.

AKP’li ZENGİN: HERKES AĞZINDAN ÇIKAN LAFLARA DİKKAT ETMELİ

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, “Bir şey yokmuş gibi davranamayız. Herkes derinden üzülüyor, bunlara imkan vermemek lazım. Kelimelerle ifade etmek kolay ama bunu eyleme geçirmek lazım. Bu hadiselere sebep olan milletvekili dün çok tehditkar konuştu. Her ne olursa olsun bir ülkenin cumhurbaşkanına ahlaken söylenmeyecek şeyler vardır, hukuken söylenmeyecek şeyler vardır. En çok birliğe beraberliğe ihtiyacımız olan bir zamandayız. Eleştiriye evet ama usul edep dahilide. Herkes ağzından çıkan laflara dikkat etmeli” dedi.

AKP’Lİ YAVUZ: ERDOĞAN’A AHLAKSIZCA SUÇLAMALARDA BULUNAN KİŞİ ASLINDA HAYSİYETSİZ, ŞEREFSİZDİR, ONURSUZDUR

Aydın Milletvekili Metin Yavuz, ise CHP’li Özkoç’a yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Haysiyetsiz, şerefsiz, onursuz görmek istiyorsanız kendi cenahınıza ve aynadaki suretinize bakacaksınız. Bekamız için, ülkemiz içinde ve dışında tarihimizin en büyük mücadelelerimizden birini verdiğimiz bu süreçte, bu mücadelemize destek vereceği yerde, 1 milyon vatandaşını katleden, 12 milyon Suriyeliyi evsiz, yurtsuz bırakan, 4 milyon mazlum sivil İdlibliye sabah akşam bomba yağdıran katil Esed’e tek cümle etmeyen, çıkıp utanmadan, sıkılmadan, milyonlarca mazluma kucak açan ümmetin umudu olan Başkan Erdoğan’a ahlaksızca suçlamalarda bulunan kişi aslında, haysiyetsizdir, şerefsizdir, onursuzdur. Başkan Erdoğan’a böylesine alçakça hakaret edenlerin değil siyaset yapması, esasen ülkede kalması zuldür. Kapılar açılmışken, siz de defolup gidebilirsiniz.’’

AKP’Lİ AKBAŞOĞLU: HESABI SORULACAKTIR

AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu da Özkoç’u istifaya davet ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Üstüne basa basa söylüyoruz, Engin Özkoç’un bu ahlaksız sözleri siyasi eleştiri değil, apaçık bir edepsizliktir. Kendisini derhal istifaya davet ediyoruz. Öyle anlaşılıyor ki CHP’nin bu Grup Başkanvekili, Türkiye’yi zayıflatmak isteyen lobilerin, sinsi Esad destekçilerinin, terör yandaşlarının ve Türkiye’yi uzun zamandan beri karıştırmak isteyenlerin mayın eşekliğini yapmaktadır. Bu utanç, CHP tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Şunu ifade etmek isteriz ki AK Parti grubu olarak bu ahlaksız sözleri söyleyen CHP Grup Başkanvekili’ne karşı yasal haklarımız sonuna kadar mahfuzdur ve hukuk düzeni içinde mutlaka hesabı sorulacaktır.”

AKP’Lİ ÇELİK: CHP’NİN İFADELERİNİ AYNEN İADE EDİYORUZ

AKP Parti Sözcüsü Ömer Çelik’de sosyal medya hesabından şu ifadeleri kullandı:

“CHP yönetimi, millet iradesiyle bitmeyen kavgasında yeni bir çirkinlik ortaya koydu. CHP’nin Cumhurbaşkanımıza dönük ahlak dışı ifadelerini şiddetle kınıyoruz. Aynen iade ediyoruz. Milletle olan kavgalarını seçilmiş Cumhurbaşkanımız üzerinden yürütmeye çalıştıklarını görüyoruz. CHP yöneticileri millet iradesiyle kavga etmek için her dönemde milli irade gücüyle seçilenleri hedef aldı. Bunun için darbeleri kışkırttılar, milli iradenin sakatlanması için her türlü kumpası ürettiler.

Bugün deCumhurbaşkanımıza saldırmaları zihniyetlerinin yansımasıdır. CHP yönetimi, Türkiye’nin meşru kurumlarına sistematik bir saldırı içerisinde. İçeride meşru makamlara yönelik bu saldırıların, dış politikada Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan ilgilendiren meselelerle ilgili olarak da gündeme geldiğini görüyoruz. CHP yönetiminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş Cumhurbaşkanlığı makamına saray rejimi derken, Suriye’de kendi halkına karşı sistematik katliam uygulayan Esed rejimine Suriye’nin meşru devlet başkanı muamelesiyle yaklaşması bağlı oldukları zihniyeti açıkça gösteriyor.

Dış politikada, hem Suriye meselesinde, hem Libya meselesinde bir Baas Partisi üslubuyla konuşuyorlar, iç politikada ise bildiğimiz Yassıada Zihniyeti’nin bir versiyonu olarak gündeme geliyorlar. Meclise ve Cumhurbaşkanlığı makamına saldırılarının hiçbiri tesadüf değil, bunların hepsi demokrasimize, hukuk devletimize ve milli çıkarlarımıza dönük zaman ayarlı sabotajlardır. CHP yöneticilerinin toplumu zehirlemeye, demokrasimizi sakatlamaya, hukuk devletimizi yaralamaya, seçilmiş makamları vesayet altına almaya çalışan bu yaklaşımlarına karşı demokrasi mücadelesini her zaman verdik, bundan sonra da vereceğiz. Ne iç politikada bu ‘Yassıada Zihniyeti’ kazanacak, ne de dış politikada Türkiye’nin milli güvenliğini bu ‘Baas Zihniyeti’ne teslim edeceğiz.”

ÖZKOÇ NE DEMİŞTİ?

CHP’li Engin Özkoç, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü açıklamalarına yanıtı;

Erdoğan’ın AKP grup konuşmasında “Türkiye’nin bu tarihi mücadelesini sürekli fitneyle, yalanla, iftira ile lekelemeye çalışan her kim olursa olsun açık ve net söylüyorum; Haysiyetsizdir, onursuzdur, şerefsizdir, alçaktır, haindir” sözlerine Özkoç’un yanıtı şöyle olmuştu: “Bizim şehitlerimize, ‘kelle’ diyen bir kişinin sıfatlarını sayıyorum ben size. Şehide kelle diyen kişi haysiyetsizdir, şehide kelle diyen kişi Türkiye Cumhuriyeti’nde şerefsizdir, şehide kelle diyen kişi onursuzdur, şehide kelle diyen vatan hainidir. Bu kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı olamaz, temsil edemez.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir