MEB’in 234 Milyon lirası Suriyeli çocukların entegrasyonuna harcanmış
Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı Milli Eğitim Müdürlükleri’nin Suriyeli sığınmacıların çocuklarının okullara gidebilmesi, entegre olabilmesi için 2017-2019 tarihleri arasında tam 141 ihale düzenlediği ve toplamda ise 234 milyon TL harcadığı ortaya çıktı.
Yeniçağ yazarı Murat Ağırel bugünkü yazısında Milli Eğitim Bakanlığı’nın Suriyeli sığınmacı çocuklarınna okullara gidebilmesi, entegre olabilmesi için yaptığı ihaleleri yazdı.
Ağırel yazısında, “Milli Eğitim Bakanlığı, Suriyeli çocukların okullara taşınması için (benim bulabildiğim) tam 141 ihale yapmış ve toplamda ise 234 milyon TL harcamış!” ifadelerini kullandı.
Ağırel’in yazısının tamamı şöyle:
YKS sonuçları açıklandı. Durum hiçte iç açıcı değil.
Abbas Güçlü sosyal medya hesabından bilgileri ve sonuç analizlerini paylaştı.
Sonuçlara göre sınava giren çocuklarımız 1. oturum olan TYT’de 40 Matematik sorusundan 5.6’sına, 20 fen sorusundan 2.2’sine, 20 Sosyal Bilgiler sorusundan 4.6’sına, 40 Türkçe sorusundan 14.6 sına doğru cevap vermiş. Tabii insanın aklına “Milli Eğitim Bakanlığı ne yapıyor?”sorusu geliyor. Ben de bu soruların cevaplarını araştırırken yukarıda anlattıklarım ile çok bağdaşmayacak olan oldukça ilginç bazı verilere ulaştım. Çıkan sonuca inanılmaz şaşırdım. Siz de okuyunca çok şaşıracaksınız.
Beni “linç etmeden” önce anlatmaya çalıştığım ayrıntıları anlayacağınızı umut ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı Milli Eğitim müdürlüklerinin okuyan çocuklarımızın okullarına gitmesi için servis tahsis ettiğini duydunuz mu? Ben duymadım.
Ya kilometrelerce uzaktaki okullarına derme çatma köprülerden geçerek, çamurlu yollardan yürüyerek, derelerden, dağdan taştan geçerek ulaşan çocuklarımız için yol yapıldığını veya bir proje yapıldığını duydunuz mu? Ben duymadım.
Ama çocuğuna okul pantolonu alamadığı için intihar eden İsmail Devrim’i duydum. “Ne alaka” diyeceksiniz. O zaman birkaç ihale ile anlatayım…İhaleyi düzenleyen yer Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. İhale tutarı 324 bin TL. İhalenin konusu “612 Suriyeli öğrencinin 41 araç ile 40 gün taşınması işi.”İhaleyi düzenleyen yer Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. İhale tutarı 1.9 milyon TL. İhalenin konusu “Fatih’te eğitim gören Suriyeli öğrencilerin yaz kursu için taşınması işi.”
Bu ihale listesi o kadar uzun ki sizlere aktarabilmem için sayfalarca yazmam gerekiyor. Sonuçta Milli Eğitim Bakanlığı, Suriyeli çocukların okullara taşınması için (benim bulabildiğim) tam 141 ihale yapmış.
Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı Milli Eğitim Müdürlükleri Suriyeli sığınmacıların çocuklarının okullara gidebilmesi, entegre olabilmesi için 2017-2019 tarihleri arasında tam 141 ihale düzenlemiş ve toplamda ise 234 milyon TL harcamış!
Bitmedi. Devletin Suriyelilere karşı belli ki özel bir ilgisi var.
MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü de “Suriyeli çocukların entegrasyonu için bilişim malzemesi alım işi”ihalesi düzenlemiş. Tutarı 26 milyon TL.
Sonra aynı müdürlük, “Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonu için öğretmen eğitimi” konulu organizasyon işi için 7.4 milyon TL ödemiş.
En çok ilgimi çeken ihalelerden birisi ise şu…Yine Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü “Suriyeli çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonunun desteklenmesi projesi kapsamında ‘giyim’ işine yönelik mal alımı” ihalesi düzenlemiş.
İhalenin yaklaşık maliyeti ise dudak uçuklatıyor.Tam tamına 126 milyon TL.İşi AVS Savunma Tekstil Sanayi şirketi 62.9 milyon TL ile almış. Yani yaklaşık maliyetin yarısına işi almış. İşin içeriği ise 500 bin adet bot, mont, şapka, tişört alım işi. 500 bin adet!
Suriyeli konusu ile ilgili EKAP’tan araştırma yaparken bir ilginç konuyu daha buldum.Suriye’ye hibe un temini! Bedeli 27 milyon TL.Başka bir ihalede 13 milyon TL, diğerinde de 15 milyon TL bedel ile hibe un alımı yapmışız! 2016-2018 yılları arasında toplamda 16 ihale ve 151 milyon TL bedel ile Suriye’ye bağışlanmak üzere un alımı yapmışız. İhaleyi genellikle Torunlar Un İmalat, Petek Değirmencilik, Tosun Grup almış. Bunlar sadece ihale araştırması yaparken bulduklarım.
Şimdi…Aklıma takılan sorular şunlar.
AVS Tekstil firmasının 62.9 milyon TL bedel ile aldığı işin maliyeti nasıl olurda 126 milyon TL çıkar? Firma tenzilat yapmamış olaydı aradaki 63 milyon fark kimin cebinden çıkacaktı? Firma bu indirimi neye istinaden yapmıştır? Bu malzemeler nereye ne zaman dağıtılmıştır? Suriyeli çocuklara “Türk Eğitim sistemine entegre olabilmesi için” harcanan bu paralar bir fondan mı yapılıyor yoksa Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçeden mi?
Şayet Bakanlık bütçesinden ise başka kurum neden yapmıyor? Ülkenin geleceğini şekillendirecek olan geleceğimizin teminatı çocuklarımıza harcanacak paralardan neden bu harcamalar yapılıyor?Benim derdim Suriyeli sığınmacıların çocuklarının Türk Eğitim sistemine entegre edilmeye çalışılması değil. Derdim; Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin bilim öğretmek dışında neden başka konular için harcandığı…