İYİ PARTİ’Lİ AYŞE SİBEL YANIKÖMEROĞLU; KADINLAR OLARAK HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZDEN VAZ GEÇMEYECEĞİZ

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Sayın Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluşlararası Mücadele günü dolayısıyla yapmış olduğu açıklamada: ”Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.

Yanıkömeroğlu açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi;

Türkiye’de ne yazık ki kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet giderek artmaktadır. Mevcut iktidar kadın cinayetlerini ve şiddeti önlemek, faillerin hak ettikleri cezayı almalarını sağlamak için çaba göstermek yerine; kadınların büyük mücadelelerle elde ettiği kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışmaktadır.

Bu geri gidişin en çarpıcı örneklerinden biri; Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı keyfi olarak çekilmesidir. Türkiye; 20 Mart 2021 tarihinde, Cumhurbaşkanı Kararı ile “İmza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu” açıklanmış olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiştir. Kuşkusuz ki bu çekilme kararı Anayasa’ya ve uluslararası hukuka tamamen aykırıdır. Karar; Anayasa’nın başlangıç ilkelerinin, değiştirilemez hükümlerinin ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin ihlali, Devletin yetkisinin de açıkça kötüye kullanımıdır. Ayrıca; Anayasa’nın 90. Maddesine göre, TBMM tarafından usulüne uygun bir şekilde onaylanmış uluslararası bir sözleşmenin usulde paralellik ilkesi gereğince aynı usulle feshedilmesi gerekirken, bu usule de aykırı davranılmıştır.

İktidar bu keyfi kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etmekle kalmamış; kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendirmiştir.  Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmekle birlikte hem hukuksal zeminde hem de şiddet yanlısı erkeklerin nezdinde açık hedef haline getirilmiş; bu da sokakta, evde, işyerinde, kamusal veya özel alanda kendilerini güvende hissedememelerine sebep olmuştur. Kadınların hukuk ve adalete olan inançları yıkılmıştır.

İYİ Parti iktidarında kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans gösterilecek ve sadece Avrupa’da değil, Dünya genelinde ‘altın standart’ olarak gösterilen İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe konacaktır. Biz İYİ Parti olarak şiddetsiz bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz.

Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.

İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, İstanbul Sözleşmesi’ni Yaşatacağız!

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir