İYİ PARTİ’DEN KANAL İSTANBUL İÇİN İTİRAZ DİLEKÇESİ;“GÜZEL İSTANBULUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı, Kanal İstanbul için hazırlanan “İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı” değişikliğine itiraz etti.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Doğa ve Çevre Politikaları Başkanı Arzu Önşen, STK Başkanı Burak Akburak ve İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ile parti teşkilatının katılımıyla, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Ataşehir’deki hizmet binasında dilekçeler teslim edildi.

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından hazırlanan dilekçede, İstanbul’un, bugün gelinen noktada çok sayıda problemi bulunduğu vurgulanırken, Kanal İstanbul için harcanması planlanan ve halkın vergileriyle oluşan paranın az bir kısmıyla, İstanbul’un bütün sorunlarının kalıcı olarak çözülebileceği vurgulandı. “İstanbul’un kaderini etkileyecek kritik bir konuya, İstanbulluların herhangi bir şekilde katılımı söz konusu olmamaktadır. Maliyeti ve kapsamı bu kadar büyük bir proje karşısında İstanbullunun fikri alınmamıştır” denilirken, Kanal İstanbul Projesi’nin yeterli bilimsel analizler sonucu ortaya çıkmadığı belirtildi ve Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik askıya çıkarılmış, yukarıda adı geçmiş olan Çevre Düzeni Planı Değişikliğine İstanbul sınırları içerisinde ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak itiraz ediyor, söz konusu plan değişikliğinin iptal edilmesini talep ediyorum” ifadeleri kullanıldı.

“GÜZEL İSTANBULUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Konuya dair bir açıklama yapan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, “Bugün burada, İstanbul Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na itirazımızı belirtmek için, İstanbul İl Teşkilatı olarak bir araya geldik. Hepinize teşekkür ediyorum. Güzel İstanbulumuza sahip çıkacağız. Bu şehrin yok edilmesine, talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Çevreye, doğaya, insanlığa zarar veren bu projenin yapılmaması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz. Yapılması planlanan kanal, hiçbir planlı çalışma yapılmadan gündeme getirilmiş. Ne arkeolojik ne ekonomik ne de sosyal hiçbir detaylı çalışma yok. Bugüne kadar, bu projenin ne fayda getireceğini anlamış değiliz. Ama onlarca bilim insanının bu projenin yol açacağı zararlara dair açıklamaları mevcut. Kanal İstanbul’un yapılmaması için elimizden gelen bütün hukuki haklarımızı kullanacağız” dedi.

“1/100.000 ÖLÇEKLİ PLAN BİR ŞEHRİN ANAYASASIDIR”

Planların ilk defa askıya çıkarılmadığını ifade eden İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu ise “Aslında, 2009 yılında yine AKP’li bir belediye başkanlığının ve AKP’nin çoğunlukta olduğu belediye meclisinin kabul ettiği 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı vardı. Bu planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kendisi res’en düzeltmeler yaparak, ÇED raporundan sonra geçen sene askıya çıkardı. Bildiğiniz gibi ÇED raporuna da itiraz etmiştik. Bu defa, kendi değiştirdikleri planı yeniden değiştiriyorlar. Buna itiraz ettik. Şu esas fikri çok iyi anlamak lazım: 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı bir şehrin anayasasıdır. Çok kolay yapılmaz, hatta bazı şehirlerimizde yoktur. Bu plan, 2009 yılında çok geniş tartışmalardan sonra çoğunluğu AKP’li olan bir meclisten geçti. O planın esası şuydu: İstanbul şehrinin ileriye dönük, yıllar sonrasında bile değiştirilmemesi planlanan anlayışıydı” dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir