İstismarı önlemek için sokağa çıkılıyor

İstismarı önlemek için sokağa çıkılıyor

Şişli Belediyesi şimdi de çocuk istismarını önleme seferberliği başlattı. 246 kişilik istismarla mücadele ekibi 20 Temmuz’dan itibaren harekete geçecek

Bir Gün gazetesinden VOLKAN ATEŞ’in haberi;

Çocuk istismarı verileri can yakıcı boyutlarda. Türkiye Psikiyatri Derneği’nin yaptığı araştırma Türkiye’de istismara uğramış çocuk oranını yüzde 33 olarak tespit ediyor. Bir utanç tablosu haline gelen sorunun çözümüne ilişkin genellikle cezai önlemler tartışılsa da uzmanlar istismarı önleyecek mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiğini ısrarla belirtiyor. Ebeveynlerin ve çocukların bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesi, çocuğa yönelik cinsel istismarla mücadelenin en önemli ayağı.

Şişli Belediyesi çocuk istismarını önleme seferberliği başlatarak bir ilke imza attı. Mart ayında “Çocuk Anlatır Sen Dinle” kampanyasını hayata geçiren Belediye, kendi kurumlarında çalışan toplam 246 psikolog, sosyal hizmet uzmanı, spor eğitmeni, öğretmen ve sağlık görevlisini 4 ay süreyle interaktif bir eğitimden geçirdi.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği eğitmenleri tarafından eğitimden geçirilen bu eğitmenler şimdi sokağa çıkıyor. 246 kişilik istismarla mücadele ekibi, 20 Temmuz’dan itibaren Şişli’de sokaklara, parklara, evlere ve okullara girerek ebeveynleri ve çocukları bilinçlendirme programını hayata geçirecek.

İlçede yaşayan ve sayıları 30.000’i bulan 0-8 yaş arası çocuğun ebeveynlerine doğrudan ulaşmayı hedefleyen kampanya 20 Temmuz’da başlayıp, 31 Aralık’ta sona erecek.

Önleyici tedbirler geliştiriliyor

Kampanya, “ebeveyn eğitimi”, “çocuklarda farkındalık yaratmak”, “çocukla doğrudan temas eden kişileri bilinçlendirmek” olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilecek.
Mahallelerde bulunan toplum merkezleri, spor merkezleri ve çocuk kütüphanesi işbirliği ile gerçekleştirilecek “ebeveyn eğitimi”ni psikologlar, sağlık hizmet uzmanları ve sağlık görevlilerinden oluşan ekipler verecek. 20 Temmuz’da başlayacak eğitimler, 15 Eylül’den itibaren okulların açılmasıyla ilçede bulunan okul aile birlikleri işbirliği ile devam edecek.

“Çocuklarda farkındalık yaratmak” için Temaşa Gösteri Sanatları gezici bir tiyatro sahnesi ile Şişli’nin tüm sokakları, parkları ve sokak aralarında oyunlar sahneleyecek. Çocuk psikologları ve sosyal hizmet uzmanlarının gözetiminde oluşturulan oyunlar 15 Eylül’e kadar her gün sergilenecek.

Yaş gruplarına uygun olarak çocuklara, “Kiko El” kitabı uygulamaları yapılarak iyi dokunuş/kötü dokunuş konusu anlatılırken, bedensel hakları ve yardım isteyebilecekleri mekanizmalar öğretilecek. Bu eğitim Eylül ayından itibaren ilçedeki tüm anaokulu ve ilkokullara yaygınlaştırılacak.

“Çocukla doğrudan temas eden kişileri bilinçlendirmek” için mahalle muhtarları, esnaf, taksi şoförleri, din görevlileri ile toplantılar gerçekleştirilecek.

10 binlerce çocuk mağdur

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin verileri Türkiye’de çocuk istismarı vakalarının 10 yılda 700 kat arttığını gösteriyor. Bebeklik döneminden ergenlik dönemine kadar her yaş ve cinsiyette çocuk istismara maruz kalabilirken, vakalar en çok 6-10 yaş arası görülüyor. Adalet Bakanlığı’nın 2014 verilerine göre, Adli Tıp Kurumu’na her ay 650 çocuk istismar vakası geliyor. TÜİK verileri ise 2015 yılında 12 bin 689 ve 16 bin 877 çocuğun cinsel suçlardan mağdur olduğunu gösteriyor.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir