İBB’den ‘grev kırıcılığı’ tepkisine yanıt; Çöpleri biz toplayacağız…

Maltepe Belediyesi’nde yaşanan grev nedeniyle sokaklarda biriken çöpler İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanıyor

Maltepe Belediyesi’nde 5 gün önce başlayan grev nedeni ile temizlik işçileri de iş bırakınca, sokaklarda çöp yığınları oluşmaya başladı.  

Bunun üzerine İBB devreye girdi. İBB’den yapılan açıklamada Maltepe’deki çöplerin İBB ekipleri tanafından toplanmaya başlandığı duyuruldu.

İBB, grevdeki işçilerin ve sendikanın tepki gösterdiği çöp toplama kararı hakkında bir açıklama yaptı. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ayrım yapmadan 39 ilçe belediyesi sakinlerine aynı mesafede ve eşit hizmet götürmektedir” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Son günlerde Maltepe ilçesinden çok sayıda vatandaş, temizlik ve çöp toplama konusunda yaşanan olumsuzluklardan şikayetçi olmuş ve İBB’den yardım talep etmiştir.

Pandemi döneminde temizlik koşullarının taşıdığı hayati önem nedeniyle, bu şikayetlere İBB’nin kayıtsız kalması, toplum sağlığı açısından mümkün değildir. Bu sebeple, grev hakkına saygı duymakla birlikte, Maltepe’de toplum sağlığını tehdit eden unsurlar İBB iştiraki İSTAÇ marifetiyle toplanmaktadır.

Anayasa’nın 56.maddesine göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Anayasa da yer alan hükümler devlete ve vatandaşa birer tavsiye değil, uyulması zorunlu, müeyyideye bağlanmış en üst hiyerarşik kurallar bütünüdür.

Büyükşehir sınırları içinde çevrenin korunması genel yetkisi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. Maddesinin (i) bendi uyarınca Büyükşehir Belediyesine verilmiştir.

Yine,1593 Sayılı Hıfzıssıha Kanunu’nun  çeşitli maddeleri, çevre ve toplum sağlığının korunması konusunda belediyeleri yetkili kılmaktadır. Bu çerçevede; grev nedeniyle Maltepe ilçesinde toplanmadığı için, çevre sağlığına zarar veren ve salgın hastalık üreme ve yayma riski taşıyan çöplerin toplanmasına, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda bulunan ana arterler ve meydanlar öncelikli olmak üzere, katkı sağlanmaktadır.

“Sözün sahiplerine iade ediyoruz”

“Grev kırıcı’ yakıştırmasına, “İçinde bulunduğumuz salgın ortamı şartlarında kabul edilmesi mümkün değildir” sözleriyle tepki gösterilen açıklamada, “Bu yakıştırmayı, İBB ailesi olarak sözün sahiplerine iade ediyoruz. Maltepe Belediyesi’nin temizlik işçilerinin hak ettiği ücreti alması konusunda da ilgili kurumla İBB olarak görüşmelerimiz devam etmektedir. Arzumuz, bir an evvel bu grevin tarafları memnun edecek şekilde sona ermesidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ya da parti farkı gözetmeksizin, toplumun genelini ilgilendiren sorunlara her yerde güçlü bir şekilde müdahale etmeye devam edecektir” denildi.

İşçiler karşı karşıya geldi

İBB’nin çöp toplamak için gönderdiği işçiler arasında da gerginlik yaşandı.  Maltepe Belediyesi işçileri, grev kırmakla suçladığı İBB temizlik ekiplerini çalıştırmamak istedi.  

Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetimi tarafından yapılan açıklamada “Küçükyalı’da işçi arkadaşlarımıza yaklaşık 100 kişilik bir grup tarafından planlı bir saldırı yapıldı. Gerekli araştırmaları yapıyoruz ilerleyen saatlerde bunu organize eden işçilere saldırtan kişileri yapacağımız basın açıklaması ile tek tek açıklayacağız” ifadeleri kulanıldı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir