Hamidiye Su Tartışması ‘’Eyüpsultan Meclisinin Eylül Ayı Toplantısına Damgasını Vurdu’’

Example HTML page

Hamidiye Su Tartışması ‘’Eyüpsultan Meclisinin Eylül Ayı Toplantısına Damgasını Vurdu’’

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci Seçim 3’üncü toplantı dönemi Eylül ayı 1’inci oturumu Eyüpsultan Belediye Meclisi Başkan Vekili Mehmet Er Başkanlığında yapıldı.

Gündem dışı gruplar ve şahıslar adına konuşmalar bölümünde İYİ Parti Gurubu Adına İbrahim Yıldırım, CHP Grubu adına Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar, CHP Meclis Üyesi Emine Çelik, AK Parti Grup Sözcüsü Mürsel Tekneci, AK Parti Meclis Üyesi Ceren Çolak ve Hüseyin Birdal, Bağımsız Meclis Üyesi Nail Balkan gündeme ilişkin görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

‘’HAMİDİYE SU AŞ TOPLANTIYA DAMGASINI VURDU VURDU’’

AK Parti Gurup Sözcüsü Mürsel tekneci gündeme getirdi. CHP Eyüpsultan Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar İşkar ve CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Zülfü Çakar cevaben konuştu. Noktayı AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz koydu.

Tartışmaya son noktayı koyan AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz konuşmasında CHP Grubuna ‘’düştünüz suyun içine boğulursunuz arkadaşlar’’.  Zaten ‘’Suyla gittiniz geldiniz, geldiniz yine suyun içine düştünüz’’ ifadelerinde bulundu.

‘’ŞİLE DE SU TESİSİ KAÇAK DOLUM YAPARKEN YAKALANDI’’

AK Partili Mürsel Tekneci Hamidiye AŞ’de yaşananları konu alan konuşmasında; Geçtiğimiz ayda Şilede ormanlık alanda kaçak dolum gerekçesiyle bir su dolum tesisi mühürlendi.

Hamidiye AŞ’nin kendi açıklamasına göre bu yandaş tesis Hamidiye AŞ’ye fason su dolumu yapıyor. Buraya kadar bir sorun yok gibi her şey normal. Bir CHP’li Belediye başka bir CHP’liye iş vermiş her şey tıkırında. Biz bir yandan da bu skandalı görmemiş olalım. Oysa ortada daha büyük bir skandal var. Zira bu CHP’li firma kuyudan çıkardığı suyu üzerinde Hamidiye AŞ etiketi olan bidonlara dolduruyor. Yani ortada iki tane büyük skandal var. Bu firma hem İBB’yi dolandırıyor, hem de İstanbulluların sağlığıyla oynuyor.

Konuyla ilgili maalesef İBB yönetiminden doyurucu bir açıklama gelmedi. Bu mecliste İstanbul’da ve Eyüpsultan ilçemizde yaşayan hemşerilerimizi uyarmak boynumuzun borcudur ifadelerinde bulundu.

‘’İŞKAR: YOLSUZLUK ARIYORSANIZ GÜVEN SUYU KONUŞALIM’’

AK Partili Mürsel Tekneci’nin iddialarına Cevaben CHP Eyüpsultan Beldiye Meclisi Grup Başkan Vekili Ali Haydar işkar ise konuşmasında; Arkadaş birkaç konuya değindi. İBB Meclisinde görüşülmesi gereken konular. Yada konuşulursa Grup Başkan Vekili arkadaşlar ve İBB Meclis üyesi arkadaşlarımız orada yeteri kadar var. Burada tartışarak seviyeyi düşürdü arkadaşlar. İBB Meclisinde değil de burada tartışmaya açtılar.

Ben öncelikle şunu söyleyeyim İlçemizde bir iştirakle ilgili kamuoyunda bir algı yapılmak istendiğini gördük. Bu da nedir özellikle şunu söyleyeyim. Hamidiye suyla ilgili ben şunu söyleyeyim İBB 2020 Yılında bir ihale açıyor, ihalede bu firmaya kalıyor. Geçmişine baktığımızda da bu ihalelerin hepsinin ucun da AK Partinin yöneticileri, baştan sona kadar ilçemizdeki temsiliyet noktasından ta yukarıya Genel Başkana kadar gittiğini belirteyim burada.

Hamidiye’den su alıp kar yapanların hepsini ben burada açıklarsam arkadaşlar altında kalır. Şimdi şunu belirteyim özellikle o suyla ilgili bilgi vereyim İBB de bununla ilgili açıklamasını yaptı. Hamidiye AŞ de yaptı. Nedir konu 30 Haziran 2020 de bir ihale yapılmış bir su tedariki konusunda Anadolu yakasında 30 Haziran da ki ihaleyi bir firma kazanmış. İsim vermek istemiyorum. Bu firma kim; yetkisini Valilikten almış, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlar ruhsatını vermiş, gerekli analizler yapılmış bu analizler yapıldıktan sonra normal bir firma gibi işletme olarak sözleşme yapılmış. Bir yıl boyunca sözleşme gereği ihaleyi alan firmadan su alımı yapılmış.

30 Haziran 2021 de sözleşme bitiyor.

Sözleşmenin bittiği firmaya bildirilmiş. O süre içerisin de damacanaların bir kısmı geri gelmesi gerekiyor sözleşme gereği söylenmiş. Sonuç olarak bu damacanaların bir kısmı halkta toplamak da zaman alıyor. Yavaş yavaş geri gelirken Temmuz ayın da olay Ağustos ayında patlıyor. Oradaki tespit sonuç ta İBB’nin burayla ilişkisi yok sözleşmesi bitmiş su alımı yapmıyor. Analizleri yapan devletin kendi kurumları yani şimdi sen kendi Sağlık Bakanına güvenmeyeceksin. Valiliğine Güvenmeyeceksin. Hamidiye Su aldığı bütün suların analizlerini yapıp halka öyle sunuyor. 30 Hazirandaki durum İBB ile ve Hamidiye Su ile alakalı bir durum değildir. Bu yapılan İBB’nin iştirak’ı  olan Hamidiye AŞ’yi yıpratma çabasıdır.

Ondan öncesini size bir konuyu anlatayım daha önce anlattım, çok anlattım bir daha hatırlatayım. Hani 2016 Hamidiye AŞ’nin yönetimi sizdeyken Güven Suyu nasıl aldınız ondan bahsedelim. Kimden alındı 2016 da 25 milyonluk bir firmayı aldınız 75 milyona satın aldınız. Oradaki rantı kim yedi. AK Parti ile ilişkisi olan kişiler kim onlardan bahsedelim. Teftiş kurulunun ortaya koyduğu rant onlardan konuşalım arkadaşlar. Demir Baş değeri 1 milyon 200 bin olarak kayıtlara geçiyor. 60 Milyona demirbaş satılıyor bsonradan tespitlerle bunlardan bahsedelim. Orada  geçmişe girdiğimiz de çok kişinin altında kalacağı kesin. Ben burada size derinlemesine de bilgi verebilirim. Girersek o döneme TÜRGEV’e de gireriz şurada yanı başımızda TÜRGEV de neler yapıldığını da gösteririz. Yeşil alanları nasıl kamulaştırarak nasıl yandaş vakıfa verdiğinizden de bahsederiz.

‘’ÇAKAR: YOLSUSLUKTAN BAHSEDERKEN BİRAZ YÜZÜNÜZ KIZARSIN’’

CHP Meclis Üyesi Zülfü Çakar AK Parti’li Tekneciye cevaben yapmış olduğu konuşmasında: Şimdi öncelikle Hamidiye meselesini gündeme getirdi arkadaşımız. Hamidiye meselesi bu yeni bir şey değil tabi ki eski bir kuruluş sultan Adülhamit döneminden devam eden bir kuruluş. Şimdi arkadaşlar ‘’Hamidiye Su’’ da sizin döneminiz de yapılan yolsuzluklar raporlarla çeşitli yerlerde açıklanmakta. Güven suyun Hamidiye Su AŞ ye satıldığın da AK Parti döneminde 2017 de 2 Milyon, 2018’de 2.7 Milyon, 2019’da 3.8 Milyon ciro yapan bir kuruluşu 26.8 milyon’a, yani 75 Milyom TL’ye Güven Suyu, Hamidiye Suya sattınız. Bu firmanın sahipleri aynı zaman da Belgrat suyu 5.6 altı milyona almışlar. Ama satıkları rakam buraya 75 Milyon.

Şimdi burada yolsuzluktan bahsederken aynaya bakın biraz yüzünüz kızarsın.

‘’GÜRBÜZ SAÇMA SAPAN SENARYOLAR BİZE SÖKMEZ’’

AK Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürbüz de CHP’li Ali Haydar İşkar’a ve Zülfü Çakar’a cevaben yaptığı konuşmasında; Bazı eleştiriler CHP’li arkadaşlarımızı çok rahatsız ediyor, eleştiri kültürüne açık olmamız lazım arkadaşlar.

Ben Hamidiye su konusunda su o kadar bulandığı için girmeyeceğim ama eğer girersek altında kalırsınız. Değerli arkadaşlar biz AK Parti Grubu olarak Allaha şükür hiçbir şeyin altında kalmayız. Ne varsa açıklayın arkadaşlar. Ne biliyorsanız açıklayın. İstanbul mahkemeleri orada geçmişte ne varsa bunu yargı sürecine taşıyın. Bizim anlımız AK. Elbette yanlış ve hatalar vardır. Varsa arkadaşlar sizin göreviniz de bu yanlışları hataları ortaya koymak. Biz nasıl koyuyorsak siz de öyle koyabilirsiniz.

Bunun ucu Genel Başkana değiyor bunlar çok ciddi şeylerdir.

Ben bu mecliste CHP Genel Başkanına asla bir yakıştırma yapmadım. Yapmam haddimiz değil. Sayın Cumhurbaşkanımız yapar, Partimizdeki diğer insanlar yapar.

Güven suyu kaça sattık filan değerli arkadaşlar şimdi ben size çok önemli bir konu ifade edeyim. Şimdi Güven su sanki bizim kamburumuzmuş gibi altını kurcalarsak öyle böyle olacakmış gibi saçma sapan senaryolar bize sökmez.

Güven su evet satılmıştır 75 Milyona, şu anda İBB iradesinin güvendiği bir firma ismini vermem doğru olmaz. ‘’KOÇ GRUBUNA BAĞLI BİR FİRMA’’. Gitmiş burada bir çalışma yapmış, demiş ki buranın bedeli bu kadar. O bedel ne kadar biliyor musunuz arkadaşlar şu anda İBB bu kurumla çalışıyor arkadaşlar.

Ha biz yanlıştır demiyoruz elbette çalışılsın, doğru olan kurumlar kimse onlarla çalışılsın. 80 Milyon gibi bir değerlendirmede bulunmuş. On Ay sonra burası 75 Milyona satılmış. Ha bu satış için de birtakım farklılıklar varsa onları Allaha havale ederiz. Biz burada kimin nerede ne yaptığını bilemeyiz. Buranın altından bize ayar vermek kaybettikleri bidonlar falan filan ‘’bu suda boğulursunuz arkadaşlar’’. ‘’Zaten suyla gittiniz geldiniz gene suyun içine düştünüz’’.

Onun için ben bu konuyu kapatmak istiyorum ifadesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Daha önce Hamidiye Eski Genel Müdürü Sertaç Nişli ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Özarpacı görevden alınmış yerlerine Genel Müdür Vekili Olarak Orhan Gedik, Genel Müdür Yardımcısı olarak da Yusuf Erciyas göreve getirilmişti. Konuya açıklık getirilmedi.

Uzun süredir Hamidiye Su AŞ hakkında yapılan tartışmalar Sabah Gazetesinin Şilede bir su dolum tesisine yapılan jandarma operasyonunu manşetine taşımasıyla bu tartışmalar iyice alevlendi.

https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/08/23/kuyu-suyunu-vatandasa-hamidiye-su-diye-satmislar

Burda ismi konu edilen Millet İttifakı’nın CHP’li Eyüpsultan belediye Başkanı adayı Emel Bilenolğu, Eşinin ve Kendisinin yıpratılmaya çaılşıldığını anlatan sosyal medya hesaplarından videolu bir açıklama yapmıştı.

Bilen Oğlu Daha sonra ise Eyüpsultan Yerel Basınına kapsamlı bir açıklamada bulundu.

İBB Basın Sözcüsü Murat Ongun’da Twitter hesabından konuyla ilgili açıklamada bulunmuştu.

‘’KAMUOYU AYDINLATILMAYI BEKLİYOR’’

Fakat öyle görünüyor ki yapılan açıklamalar kamuoyunu yeterince tatmin etmemiş.

  • Genel Müdür Sertaç Nişli ve Genel Müdür Yardımcısı Cem Özarpacı görevinden neden alındı?
  • İzlediğimiz kadarıyla Sabah Gazetesi ilgili haberle ilgili tekzip yayınlamadı?
  • Sabah Gazetesine dava açacağını söyleyen Emel Bilenoğlu’ndan dava açtığına dair bir haber gelmedi?
  • İlgili tedarikçi firma Cafer Bilenoğlu ortaklığı iddialarına ne diyor?
  • Cafer Bilenoğlu ilgili tedarikçi fima ile ortaklığı olduğu iddialarına ne diyor?
  • İBB İştiraki Hamidiye AŞ daha önce su tedariki yaptığı firma hakkında eksik damacanaları zamanında teslim etmediği için yaptırım uyguladığına dair bir belirti ve açıklama yok?
  • Hamidiye AŞ İlgili Su tedariki yaptığı firmaya dava açtı mı Jandarma tutanakları ne durumda ve Sağlık Müdürlüğünün bu tesiste dolum yaptığı su hakkındaki raporu nedir?

Komu oyunun ivedilikle aydınlatılması gereken başlıklar ve beklentiler bu yöndedir.

Bu konular aydınlatılmadığı sürece İBB İştiraki Hamidiye AŞ tartışılmaya devam edecek ve uzun süre kamuoyunu meşgul edeceği aşikardır.

Sorumlu yayıncılık anlayışımız gereği Gerek İBB’den, Gerekse HAMİDİYE AŞ’den, ismi gecen kişilerden, su dolumu yapıldığı iddia edilen ilgili firmadan gelen açıklamalara yer verilecektir.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir