‘Hakikat: Şeyh Bedreddin’ filminin fragmanı yayınlandı

Anadolu tarihinin ilk eşitlikçi isyanını başlatan Şeyh Bedreddin’in hayatından kesitler sunacak ‘Hakikat’ filminin fragmanı yayınlandı.

İmece yapım yapımcılığında vizyona girmeye hazırlanan ve Anadolu tarihinin ilk eşitlikçi isyanını başlatan Şeyh Bedreddin’in hayatından kesitler sunacak olan ‘Hakikat: Şeyh Bedreddin’ filminin fragmanı yayınlandı.

Hakan Alak’ın yönetmenliğini üstlendiği filmde sanatçı Suavi, Bülent Emrah Parlak ve Saygın Soysal başrolleri paylaşıyor.

Çok uzun zaman önce yaşayan ama düşünceleriyle bir toplumun hafızasında yer eden “Hakikat” filminde, güçlü dram ögeleri de yerini alıyor. Anadolu’daki eşitlikçi isyanını başlatan ilk kişi olarak tarihe geçen Şeyh Bedreddin’in hayatını, Ali Şahin ve Hakan Alak birlikte kaleme aldı.

Filmde, Suavi (Şeyh Bedreddin), Bülent Emrah Parlak (Börklüce Mustafa), Saygın Soysal (Torlak Kemal), Elif Nur Kerkük, Ali Barkın, Kerem Fırtına, Orhan Alkaya, Ezgi Esma Kürklü, Bülent Keser, Teoman Gelmez, Sinan Tuzcu, Sabriye Günüç, Serkan Genç, Rıza Akın, Rugeş Kırıcı gibi birbirinden değerli isimler rol alıyor.

“Hakikat” için Edirne’de, 5 bin metrekarelik alana plato kuruldu. 1400’lü yıllarda Börklüce Mustafa’nın yaşadığı köy, döneme uygun olarak yeniden inşa edildi, kostümler dikildi.

Yönetmen Hakan Alak, daha önce yaptığı açıklamada Nazım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’na gönderme yapmış, “ Nazım’ın Şeyh Bedreddin Destanı şiirinin sonunda vasiyet gibi sözleri vardır. Bir bakıma ‘Hakikat’ ile o vasiyeti yerine getiriyoruz diyebilirim” demişti. Adalet ve özgürlük özlemini anlatan bir hikaye kurduklarını söyleyen Hakan Alak; “Adalet ve özgürlük özleminin sinema yoluyla anlatılmasına en fazla ihtiyaç duyulan bir dönemde, elimizden geldiğince bunu hakkıyla yapmaya çalışacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Suavi ise; “Şeyh Bedreddin olağanüstü bir karakter. Doğduğu coğrafyayı biraz değiştirirsek Rönesans’ın düşünürlerine tekabül eden bir donanım. Sıradan bir dini temsilci değil. Hak ve adaleti İslam hukuku üzerinden anlatmaya çalışan, bunun cesaretini ve olgunluğunu gösteren bir karakter. Son derece saygın, filozof diyebileceğimiz, eserler de üreten bir şahsiyet. Yönetmenimiz bunu benim üzerimden anlatmaya çalışacak. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu filmde rol almak benim için büyük bir gururdur. Adeta kendime bir rütbe takılmış gibi hissediyorum; bütün rütbeleri redderek” demişti.

Filmde Şeyh Bedreddin’in kader arkadaşı Börklüce Mustafa’yı canlandıran Bülent Emrah Parlak da, “Kolektif bilinçle, emek merkezli, sömürüye karşı yapılmış pek çok Anadolu isyanından birisi olan Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’in önderliğinde yapılan bu isyanın günümüze uyarlanmış sanatsal etkinliğinde bulunmaktan büyük gurur duyuyorum. Dönemin koşullarına göre en üst seviyede insan hakları parantezinde de yorumları olan bu isyanın yüzyıllar öncesinden tuttuğu bir ışıktır bu” diye konuşmuştu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir