Erkan Baş, Özgürlük Yürüyüşü’nden seslendi: Depremin 8. ayı, biz hala buradayız

Example HTML page

Depremin 8. ayında Özgürlük Yürüyüşü’nden seslenen Erkan Baş, “Biz hala buradayız, hiçbir yere gitmedik” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın partisinin Hatay Milletvekili Can Atalay ve Gezi tutsaklarının hukuksuz şekilde tahliye edilmemesine karşı başlattığı “Özgürlük Yürüyüşü”, Hatay’ın ilçesi Dörtyol’da altıncı gününde devam ediyor.

Yürüyüşün 6 Şubat’ta yaşanılan Maraş merkezli depremlerin 8’inci ayına denk gelmesi nedeniyle yaşamını yitirenleri saygıyla anan ve geride kalanlara mücadele azmi dileyen Baş, “Biz hala buradayız, hiçbir yere gitmedik” diye konuştu.

Kendisine destek veren emekçiler, ev kadınları, baro temsilcileri ile Yaşam Meclisleri ve Halkevleri üyelerine teşekkür eden Baş, ” Yürüyüşümüzde 150 kilometreyi geride bıraktık. Moralimiz yüksek, her gün yeni bir yurttaşımızın yürüyüşün bir parçası olması gücümüze güç katıyor” diyerek sözlerine başladı.

‘ANAYASA MAHKEMESİ HİÇBİR DAYANAĞI OLMAYAN BU KARARLARLA YAN YANA GÖRÜNMEK İSTEMEDİ’

Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın tahliye başvurusunu Genel Kurul’a sevk ettiğini hatırlatan Baş, şu sözlere yer verdi:

“Can’ın durumunu 12 Ekim’de Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda görüşülmesini bekliyoruz. Biz bu kararı şöyle yorumluyoruz; Yargıtay 3. Dairesinin Gezi Davası kapsamında verdiği kararlar Türkiye için kara bir lekedir. Anayasa Mahkemesi hiçbir dayanağı olmayan bu kararlarla yan yana görünmek istemedi. Eğer Yargıtay Dairesi’nin kararlarında en küçük bir hukuki zemin olsaydı Anayasa Mahkemesi hemen kararını veriri ve Can’ın başvurusunu reddederdi. Ama bu olmadı.

‘HİÇBİR GÜÇ HALKIN İRADESİNDEN GÜÇLÜ DEĞİLDİR’

Şimdi tüm Türkiye’ye çağrı yapıyoruz: Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun 12 Ekim’deki kararı öncesinde yalnızca Can için değil, Gezi Davası nedeniyle zindanda olan tüm dostlarımız için, fikirleri nedeniyle hapiste tutulan tüm siyasetçiler, gazeteciler için, Hatay halkı ve depremzedeler için, kadınlar, emekliler, doğamız, tüm canlılar için ve en önemlisi ekmeğimizin her gün biraz daha küçülmesine son vermek için bu Özgürlük Yürüyüşünü dalga dalga, sokak sokak, mahalle mahalle yayalım. Hiçbir güç halkın iradesinden güçlü değildir. Halkın iradesine rağmen karar alamayacaklarını hep birlikte gösterelim.”

6 ŞUBAT DEPREMİNİN 8. AYI

Binlerce insanın ölümüne, yüzbinlerce insanın yurtsuz kalmasına neden olan 6 Şubat depreminin 8’inci ayı olduğunu hatırlatan Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün yürüyüşümüzün Hatay’daki son günü. Depremin 8. Ayında milyonlarca yurttaşı evsiz, yurtsuz, okulsuz, pek çoğunu da yaşamsız bırakanları gündeme taşıyacağımız gün. Aradan geçen 8 ayda ülkemiz emekçileri için tarifsiz bir acıydı. Aynı yurdu paylaşan, aynı fabrikada yaşayan, aynı mahallede yüz yüze bakan binlerce insanı geri getiremeyecek olan binlerce insanın büyük acısını yaşadık. Yaşadığımız tek duygu acı çekmek olmadı. Elbette bu enkazın sorumluları vardır. Önce yaralarımız hep beraber sarmak için muazzam bir dayanışma sergiledik. O günlerde yurttaşın yurttaş için neler yapabileceğini, emekçilerin vicdanını, kilometrelerce öteden gelip halkına karşı vazifesini yerine getiren onlarca genç bedenin taşıdığı kocaman yürekleri gördük. Karşımıza sayısız engel çıksa da bu ülkede iktidar sahibi olanlar kendi halkına karşı aklı ermeyecek ihanetlere girişse de biz yurttaşlığı, dik durmayı birbirimize miras bıraktık.

‘BİZ HALA BURADAYIZ, HİÇBİR YERE GİTMEDİK’

Onlar şehirlerimizin, kültürlerimizin, insanlarımızın yaşamdan kopmasına sebep olmalarına rağmen iktidarlarını birkaç ay belki de birkaç yıllığına daha korudukları için kazandıklarını düşünebilirler. Bizce hiçbir şey bu kadar basit değil, çünkü halk umudunu da azmini de, kardeşliğini de yitirmediğinde depremin hemen ardından bu iktidar tarafından içi boşaltılan tüm devlet kurumlarından daha hızlı biçimde çalışabileceğini gösterdi. Bu vesileyle yitirdiğimiz tüm dostlarımızı, yurttaşlarımızı saygıyla anıyorum. Geri de kalanlara mücadele azmi ve yürekten selamlarımı iletiyorum. Biz hala buradayız, hiçbir yere gitmedik.”

ALTINCI GÜN ROTASI

TİP Genel Başkanı Erkan Baş’a Hatay Tabip Odası ve Eğitim Sen Hatay Şubesi’nin de eşlik ettiği yürüyüşün beşinci gününde rota şöyle:

– Dörtyol

– Erzin

– Mustafabeyli (Osmaniye)

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir