DİSK 52 yaşında

DİSK, 52’nci kuruluş yıldönümünü, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı 1961 Mitingi’ne ev sahipliği yapmış İstanbul Saraçhane Parkı’nda kutladı. DİSK’in eski başkan ve yöneticileri ile çeşitli siyasi partilerden temsilcilerin de katıldığı eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1961’de düzenlenen mitingle Saraçhane’nin işçi sınıfının ayağa kalktığı yer olduğunu ve bugün işçilere yönelen saldırılar karşısında yeniden ayağa kalkmanın vaktinin geldiğini söyledi.

“İnadına sendika inadına DİSK” sloganlarının atıldığı eylemde ‘İşçilerin manifestosu’nu açıklayan Çerkezoğlu, sendikalı olmanın en temel yasal ve anayasal hak olduğuna vurgu yaparak, “Sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve sendikal nedenle işten çıkarmalara karşı iş güvencesi yaptırımları güçlendirilmeli ve işler hale getirilmelidir. Grev hakkı eksiksiz olarak tanınmalıdır. Grev erteleme adı altında uygulanan grev yasaklarına son verilmelidir” dedi.

ÜCRETLER ARTIRILSIN

Çerkezoğlu, ayrıca şu talepleri dile getirdi: “Gelir dağılımı adaleti sağlanmalı, ücretler enflasyona karşı korunmalı, işçilerin ve tüm çalışanların krize karşı korunması için ücretler en az enflasyon oranında artırılmalıdır. Bir KHK ile yapılan ve başından itibaren eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan, taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaşanan ayrımcılığa son verilmelidir. Kadroya alınmayıp belediyelerdeki şirketlere geçirilen taşeron işçilerin yaşadığı mağduriyet ortadan kaldırılmalı ve tüm taşeron işçilerine ayrımsız, kayıtsız şartsız kadro verilmelidir. Kamuya ve belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilere ikinci sınıf işçi muamelesinden vazgeçilmeli, 4+4 zam uygulamasına son verilmeli, bu işçilere aynı işi yaptıkları işçilerle eşit ücret sağlanmalı ve özgür toplu sözleşme hakkı sağlanmalıdır.”

Etkinlik, DİSK Korosu’nun işçi sınıfı marşlarını seslendirmesiyle son buldu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir