Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi davası başlıyor

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen 46 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek davada kayıp yakınları için ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet’ suçlamasıyla 6 aydan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

Duruşma öncesi Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları açıklama yaptı. Davaya HDP’li ve CHP’li milletvekilleri ile çok sayıda yurttaş destek verdi.

“Adliyeler adalet dağıtmak için vardır, adalet isteyenleri susturmak için değil” denen Cumartesi Anneleri açıklamasında, “Bizler bir insana yönelmiş en vahşi saldırı olan gözaltında kaybetme gerçeğini hatırlatmak, unutturmamak için 699 hafta boyunca Galatasaray Meydanı’nda, Türkiye’nin en uzun barışçıl buluşmalarını gerçekleştirdik. O meydanda inkâra karşı hakikatin tarihini yazdık. Ancak ‘Sorununuz kabinemin sorunudur’ diyen iktidar sahipleri, 25 Ağustos 2018’de 700’üncü hafta buluşmamızı ağır bir polis şiddetiyle engelledi. Üzerimize gaz sıkıldı, yerlerde sürüklendik, yaralandık, gözaltına alındık. O tarihten beri de Galatasaray Meydanı’ndaki buluşmalarımız İçişleri Bakanlığı’nın talimatı Beyoğlu Kaymakamlığı’nın kararıyla polis tarafından engelleniyor.”

ŞİKÂYETLERİMİZ YOK SAYILDI

Kayıp yakınları ve hak savunucularının, baskı ve şiddetle gözaltına alındıkları hatırlatılan açıklamada, “Kamu görevlileri hakkında şikâyetçi olduk. Darp görüntülerini ve darp raporlarımızı sunduk. Ancak tüm başvurularımız, suç duyurularımız hakkında ‘işleme konulmama kararı’, bu karara yaptığımız itiraz da ‘incelenmeksizin reddine’ denilerek yok sayıldı. Yargı makamları 700’üncü haftadaki gözaltıları bahane ederek hukuka ve vicdana aykırı bir şekilde hakkımızda dava açtı” ifadeleri kullanıldı.

Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının, polis şiddetinin ve yargının bu hakkın kullanılmasını engellemesinin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bedeli ne olursa olsun mücadeleden vazgeçilmeyeceğinin altı çizildi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir