CHP’li Zülfü Çakar: ‘’ Ağaçların yapraklarının alkışını duymak için AKP’lileri ‘SİLAHTARAĞA GENÇLİK PARKI’na’ davet ediyorum

Example HTML page

CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat: Kadınlar sorumluluk makamlarda bulunanlardan çiçek değil, eşitlik istiyor…

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 5’inci toplantı dönemi Mart ayı 2’nci bileşimi Başkanvekili Ahmet Hamdi gürbüz başkanlığında Eyüpsultan Belediyesi yerleşkesinde bulunan Meclis salonunda yapıldı.

Toplantıda Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken Faaliyet raporu sunumunu gerçekleitirdi.

Siyasi partilerin Grup Başkanları, CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Zülfü Çakar, AKP Grup Başkanı Mürsel Tekneci, BBP adına Nail Balkan partilerinin Faaliyet raporu üzerine görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

Ayrıca şahıslar adına  CHP Eyüpsultan ve İBB Meclis Üyesi Gülsüm Polat, CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Filiz Gökçe, CHP Meclis Üyesi Veli Güngör’de Faaliyet raporu üzerine görüş ve düşüncelerini dile getirdiler

Gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlandığı toplantıda CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Zülfü Çakar, Eyüpsultan Belediyesi 2022 yılı Faaliyet Raporu üzerine söz alarak CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Grubunun görüş ve düşüncelerini dile getirdi.

Zülfü Çakar ‘’ Ağaçları yapraklarının alkışını duymak için AKP’lileri ‘SİLAHTARAĞA GENÇLİK PARKI’na’ davet ediyorum” ifadesinde bulundu.

Zülfü Çakar sözlerine şu ifadelerle devam etti;

Sayın Başkan değerli meclis üyeleri, saygıdeğer bürokratlarımız, çok kıymetli misafirlerimiz, basınımızın değerli emekçileri, bizleri sosyal medyadan canlı olarak izleyen sevgili Eyüpsultan halkı hepinizi şahsım ve CHP meclis grubumuz adına sevgi, saygı ve hürmet ile selamlıyorum.

Eyüpsultan belediyemizin 2022 yılı faaliyet raporunu değerlendirmek üzere söz almış bulunuyorum. Faaliyet raporunu hazırlayan çok kıymetli bürokratlarımıza belediye personelimize ve emek verip katkı sunan herkese teşekkür ederiz.

Zaman su gibi akıp geçiyor 31 Mart 2019 seçimleri ile birlikte 4. Yılımızı doldurmuş bulunuyoruz görev süremizde 1 yıldan daha az bir zamanımız kaldı. Bugüne kadar Eyüpsultan halkı için bir çok çalışmaya hep birlikte katkıda bulunmaya çalıştık. Kalan süremizde de Eyüpsultan halkı yararına olan çalışmaları gerçekleştirmek ve hayata geçirmek için çalışacağız. halkımızın gönlünde bir iz bırakabilmeyi diliyorum.

KENT KONSEYİ

Sosyal belediyecilik anlayışının önde gelen unsurlarından olan; muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri ile sürekli geliştirilen ilişkiler kurarak mahalle düzeyinde katılımcılığın arttırılması ve verimli hizmetler geliştirilmesi katılımcı belediyeciliğin vaz geçilmez unsuru olan ortak karar alma , katılımcı vatandaşın talep ve isteklerinin göz önünde bulundurulduğu Kent konseyi her yıl dile getirmemize rağmen maalesef Eyüpsultan belediyesinde hayata geçirilmemiştir. İnşAllah 2024 seçimleri sonrasında Kent konseyinin kuruluşu bize nasip olacaktır.

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE

Bağımlılıkla ilgili toplumda farkındalık oluşturmak, Bağımlı kişilerin sosyal hayata kazandırılmasını sağlamak için önleyici ve yönlendirici çalışmalarda bulunmak kapsamında geçtiğimiz dönem Belediyemiz bünyesinde genişletilmiş bağımlılıkla mücadele komisyonu olarak Eyüpsultan ilçesi içerisinde konuyla ilişkili çeşitli resmi ve özel kuruluşlar ile görüşmeler gerçekleştirdik. Bu çalışmalar neticesinde önemli bilgi ve bulgularla karşılaştık, açıkçası sonuç düşündüğümüzden daha kötü olduğu gibi hepimizi endişelendirecek bir boyuttaydı uğrunda canımızı bile feda edeceğimiz çocuklarımızı uyuşturucu ve Madde bağımlılığına kurban vermekteyiz. Alkol ve madde kullanım yaşının küçülmesi her geçen gün daha da büyük endişe ve korku vermektedir. Bu mücadeleyi tamamen Devlete bırakmamak gerekmektedir toplumun tüm bireyleri bu konuda duyarlılık göstererek daha çok gözlemleme yapmalı tüm şüpheli durumları emniyet güçlerine bildirmeleri gerekmektedir. Aile bireyleri daha dikkatli davranmaları çocuklarının hal ve hareketlerini sürekli kontrol altında tutmalı “ benim çocuğum yapmaz “ diye düşünmemeli yaptığımız görüşmelerin çoğunda dinlediğimiz bağımlı gençlerimizin büyük bölümünde bunu düşünerek ötelemeleri neticesinde başlama süresinin ilerlediği gözlemlenmiştir. Çevre ve arkadaş duyarlılığı artmalıdır. Bu anlamda Belediyemiz bünyesinde oluşturulan bir çok ilçeye örnek olabilecek “Bağımsızlık köyü “ projesini çok önemsiyorum bu proje başarılı bir projedir bu projeyi destekleyici çalışmalarında çoğaltılarak geliştirilmesi gerekmektedir. Çünkü asıl sorun bağımlı kişilerin tedavi sonrası yaşadığı sosyal ve kültürel aktivite boşluğu olduğu görülmüştür. Sosyal hayata adapte olabilmesi için normal bir kişiden daha fazla meşkuliyet gerekmektedir. Gençlerimizin bu illetten kurtulabilmesi için çalışan başta emniyet ve Jandarma teşkilatımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ederiz. Ve tüm ailelerin ve vatandaşlarımızın İç işleri bakanlığı UYUMA proğramını telefonlarına indirerek şüpheli durumlarda kullanmalarını öneriyorum.

SPOR TESİSLERİ VE YEŞİL ALANLAR

Eyüpsultan ilçesinde çarpık kentleşme ve kaçak yapılaşmalarda dolayı bir çok mahallede halkın nefes alıp gezip dolaşabileceği alanların azlığı hepimizin malumudur. Bunda Eyüpsultan’da düz alanların azlığınında payının olduğu da bir gerçektir. Geçmişte planlama hatalarından dolayı kaçak yapılaşma ve yapılaşma yoğunluğu sebebi ile alan yaratma zorluğu yaşanmaktadır.

Eyüpsultan belediyesi olarak geçtiğimiz yıllarda mahalle aralarında irili ufaklı boş parseller değerlendirilerek çocuk oyun alanlarıaçılmaktadır. Bunu da önemsiyor ve bu konuya gösterdiği hassasiyetten dolayı da taktir ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan İGDAŞ Genel müdürlüğümüzün ön kısmında bulunan ve arıtma tesisi yapılması planlanan İBB sinin boşa heba edilecek milyonlarının önüne geçtiği ve ihaleyi iptal ettirdiği için İBB başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun temel atmama töreni sözü ile dalga geçenler umarım açılışı yapılan Silahtarağa parkını gördükten sonra düşüncelerini değiştirmişlerdir, şimdi gerçekten çocuk cıvıltıları ile birlikte yaprakların alkışlarını duyabiliyoruz.

Eyüpsultan’a özellikle Alibeyköy çevresinde yaşayan vatandaşlarımıza özellikle oyun grupları ile birlikte çocuklarımıza içerisinde Beltur cafeleri , sergi salonları ve istihtam ofisi ile birlikte rahat bir nefes alınacak bir alan yaratılmıştır. Bunun için İBB belediye başkanımız Ekrem İmamoğlu’na ve arıtma tesisi projesinin yanlışlığı konusunda projenin incelenmesini öneren ve bu alanın kazanılmasında pay sahibi olan Eyüpsultan belediye başkanımız sayın Deniz Köken’e Ekrem İmamoğlu Başkanımızın selamları ile birlikte çok teşekkür ediyoruz. Ne demişler aklın yolu birdir.

Ayrıca Eyüpsultanımıza kazandırılan Altın boynuz sosyal tesisleri Eyüpsultan sahiline artı bir değer katmıştır. Osmanlı parkta yapımı devam eden sosyal tesis de bittiğinde halkımız güzel bir hizmete daha kavuşacaktır. Halka yapılan hizmet hakka yapılan hizmettir.

Gençlere yapılan hizmetlere spor ve spor tesislerine ve tesislerin yenilenmesine gençlere yapılan yatırımlara CHP meclis grubu olarak olumlu olarak bakıyoruz ve taktir ediyoruz. Spor tesisleri olarak Bir çok ilçeden daha iyi durumda olduğumuzu görüyoruz buna rağmen başkanımızdan bu hizmetlerinin devamını talep ediyor ve teşekkür ediyoruz.

YURT VE KREŞ SORUNU

Eyüpsultan belediyesinin faaliyet raporunda zayıf yönlerimiz kısmında yer alan ve bu konuların hızlandırılması gerektiğini düşündüğüm konulardan bahsetmek istiyorum.

Eyüpsultan belediyesi ve kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen çalışanların 3-6 yaş çocukları ve Eyüpsultan da yaşayan ailelerin çocukları için Ana okulu açılması bunun yanı sıra önem arz eden ve yapılana kadar dile getireceğimiz sorunlardan birisi öğrenci yurtları ve Kreşler; Ülke Ekonomisinin önlenemeyen kötü gidişi herkes tarafından bilinmektedir. Kiraların yüksekliğinden bilmem bahsetmeme gerek var mı, gelir düzeyleri yoksulluk sınırlarının çok altına indiği fiyat etiketlerinin günlük olarak değiştiği bu dönemde

Vatandaşlarımız geçinmekte dahi zorlanırken çocuklarını güç bela okutma mücadelesi veriyorlar.

Ceketimi satar yinede çocuğumu okuturum devri maalesef çok gerilerde kaldı özel yurt kiraları en iyi olasılıkla dönem için 140.000 –150.000 TL den başlamaktadır. Belediyelerimizin yapacağı yurtlar evlatlarını şehir dışında okutan ailelere hem can simidi olacak hem de zorda kalan ailelerin çocuklarının FETÖ ve benzeri gibi şer odaklarından uzak tutmuş olacaktır.

Ülkemizin geldiği nokta maalesef parası olanın çocuğunun okuyacağı olmayanın ise üniversiteyi kazandığı halde hakkını dondurup çalışma hayatına atılacağı bir duruma gelmiştir tabi ki bu artan işsizlikte iş bulabilirse.

Onun için yurt talebimi ısrarla yineliyorum KYK yurtları yetersiz kalmakta olduğundan belediyelerimizin de yurt konusuna el atmaları gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl Belediye başkanımız Sayın Deniz Köken 1 yurt yapma sözü vermişti bu konudaki çalışmaları ne durumda bu konuda da bilgi verirse seviniriz. En kısa zamanda söz verilen yurdun inşası herkesi mutlu edecektir.

Çalışan aileler ve kendilerine zaman ayırma ihtiyacı duyan ev hanımları için kreş zaruri bir ihtiyaçtır. Bu konuya da bir an önce el atılmalı İBB mizinde yaptığı kreşler ile birlikte en azından her mahalleye bir kreş yapılmalıdır.

Kadınlar için ve yaşlılar için yapılması planlanan Lokeller henüz yapılmamıştır. Yaşlılarımızın günlerini sosyalleşerek geçireceği bu alanların bu dönemde yapılması talebimizdir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR VE KAPSAYICI YAŞAM ALANLARI YARATMAK

İstanbul ve Eyüpsultan ilçemizin büyük problemlerinden biriside İmar tapu, mülkiyet sorunları ve kentsel dönüşüm meselesidir.

Yaşadığımız Kahraman Maraş depremi bir kez daha göstermiştir ki bu konu ötelenemeyecek ve bir an önce hayata geçirilmesi gereken bir konudur. Daha önce İBB ve İlçe belediyelerinde iktidar olan Ak parti yönetimleri 25 yıllık süre zarfında bu sorunları çözmeyip veya çözmek istemeyip her dönem vatandaşın tapu mülkiyet sorunlarını seçim zamanlarında koz olarak kullanıp seçim sonrası tapularınızı vereceğiz diyerek öteleye, öteleye bir sorun yumağı haline getirilmiştir.

Son yıllarda İBB ve Eyüpsultan belediyesi bu konuda kararlılık göstererek bir ilerleme sürecine girilmiştir. İnşallah yaklaştığı söylenen büyük İstanbul depremi yaşanmadan vatandaşlarımız yenilenmiş evlerinde burunları dahi kanamadan rahat bir nefes alarak atlatmış olacaklardır.

Yeşil pınar mahallemizde İBB KİPTAŞ tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projesinde hak sahiplerine evlerinin teslimi gerçekleşmeye başlamıştır.

Alibeyköy, Akşemsettin, Karadolap, Çırçır, İslambey, Düğmeciler Nişanca, Silahtarağa ve Sakarya Mahallesinde de kısa zamanda gerçekleşeceğini umut ediyoruz.

Bu konuda Gerek İBB gerekse Eyüpsultan belediyemiz yoğun çalışmalar yaptıkları ve çözüme ulaştırmaya çalıştıkları bilinmektedir. Özellikle Sakarya mahallesinde 25 yılı aşkın süredir devam eden Vakıf, Milli Emlak ve belediyenin Malik sorunu davasında da bazı parsellerde bu sorun çözülme noktasına girmiş fakat büyük bölümün davaları devam etmektedir. Adaletin bu kadar gecikmesi doğru değildir “ gecikmiş adalette adalet değildir.

KIRSAL VE KÜLTÜREL KİMLİĞİ KORUYARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMAYA KATKI SAĞLAMAK KIRSAL KARAKTERLİ MAHALLELERE YÖNELİK BÜTÜNCÜL STRATEJİLERİN GELİŞTİRİLMESİ

Eyüpsultan ilçesi tarım ve hayvancılığa müsait alanlara sahip bir ilçemizdir. Fakat maalesef bu alanlarımızı da imar rantımıza kurban etmek üzereyiz. Kaçak yapılaşma imar ve imar rantı köylerimizi de şehirleşmiş alanlara çevirmek üzere bu konuda belediyemiz katı bir tutum sergilemeli kaçak ve ruhsatsız yapılaşmalara kesinlikle ve kesinlikle müdahale etmeli yeşil alan ve tarım alanlarının katledilmesine göz yummamalıdır. Yoksa her şey için geç olacaktır.

Daha öncede belirttiğimiz gibi Eyüpsultan ilçemiz bir çok ilçeye nazaran tarım, hayvancılık, Sera tarımcılığı ve organik tarım yapmaya uygun köylerin yani kırsal mahallelerin bulunduğu en şanslı ilçelerden birisidir. Bu bölgelerden yeterli bir verim almadığımızı düşünüyorum. Köylerimiz ilçemiz için bir avantaj teşkil etmesine rağmen geçtiğimiz dönemlerde doğru kullanılmamış tarım ve hayvancılık bu bölgelerimizde gözle görülür biçimde gerilemiştir. Ormanlık ve tarıma elverişli alanlarımızın imar rantına kurban edilmiştir.

Köylerimizin yoğun bulunduğu bu alanların imara açılması engellenmeli köylülerimiz teşvik edilerek tarım ve hayvancılık geliştirilmeli organik tarım desteklenmeli seracılık geliştirilmeli süt ve süt ürünleri imalatını arttırıcı çalışmalar yapılmalı ve bu ürünlerin hem üretim hem de pazarlanmasında belediyemiz öncülük yapmalıdır. Belediyemizin kırsal karakterli mahallere yönelik bütüncül stratejilerin geliştirilmesi yönünde çalışmalarını takip ediyoruz destekleyici çalışmalarda yapılmakta fakat bu bölgelere daha fazla önemgösterilmeli teşvik ve kredi yönünde vatandaşlarımıza daha kolaylıklar getirilmeli.

Soğanın kilosunun 30 TL olduğunu düşünürsek yumruğu vurup soğanın cücüğünü yemek yerine soğanı vitrine koyup seyrederek hayaller kurmaya devam ederiz köylülerimiz kooperatifleşmeye özendirilmeli hem köylerimizde tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımızın ekonomik durumu iyileşmiş olur toparlanır.

 Eyüpsultan halkı organik ve doğal gıda tüketmiş olur. Kesinlikle ve kesinlikle bu bölgelerimiz imar rantına kurban edilerek yapılaşmaya açılmamalı İki kemer arası olarak bilinen bölgedeki gibi kaçak ve çarpık yapılaşmalara göz yumulmamalı ve sonrasında tarım vasfı yitirildi buraları imara açalım denmemeli fakat bu konudaki endişelerimiz her geçen gün artmaktadır.

Tarım arazilerinin üzerinde beton binalar yükselmektedir. Her geçen gün yeşil alanlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Bunun önüne bir an önce geçmeliyiz

DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLERİN KORUMA KULLANMA DENGESİNİ GÖZETEREK GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINISAĞLAMAK BELEDİYEMİZİN GÖREVLERİNDENDİR.

Bir kızıldereli atasözü şöyle der ki “ Yeryüzü bize atalarımızdan miras kalmadı çocuklarımızdan ödünç aldık “ yani çocuklarımıza ve torunlarımıza ileteceğimiz bir emanettir. “

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yeşil alanlarını oyun alanlarını ellerinden alarak çocukluklarını gençliklerini bilgisayar ve tabletlere mahkum ettik daha fazla kötülük yapmayalım gelecek nesillerimize çocuklarımıza daha yeşil ve daha yaşanabilir bir dünya bırakalım.

ARSA VE EMLAK SATIŞLARI

Son yıllarda Eyüpsultan belediyesi emlak ve arsa satışları ile gündeme gelmektedir. Sürdürülebilir şehir ve kapsayıcı yaşamları gelişim ekseni 3 de belirtildiği üzere mülkiyeti belediyemize ait olan bir çok taşınmaz satılarak bir kısmıda borçlara karşılık mahsuplaşarak elden çıkarılmıştır. Artık bu satışların son bulması dileğimiz maalesef askıda kalmıştır. Geçtiğimiz gün yine 243 ada 1 parsel 3.130 metrekare arsa 126.000.000 tl ye tek bir katılımcının girmiş olduğu ihale neticesinde satılmıştır.

 İhale onaylandığı taktirde bir yerimiz daha elimizden çıkmış olacaktır.

Eyüpsultan belediyesinin geçmiş dönem Ak parti yöneticilerinin başarısız yönetimleri ile belediyemizi borca sokmalarının bedelini Eyüpsultan halkı çekmektedir. Ülkemizde özelleştirme adı altında yok pahasına satılan devlet kuruluşları yerli ve milli olarak yola çıkılmış ama bugün hepsi yabancılaştırılmıştır. Bu satışlarla birlikte ülkemiz üretimden uzaklaştırılmış. Tam bir tüketim ülkesi haline getirilmiştir. Satılan hiçbir şey yerine konulamayacak durumdadır. Ülkemizin milli gelirleri yabancı ülkelerin kasalarına gitmektedir artık bu zihniyet değişmelidir. Belediye gelir bütçemiz 2.099.374.436.39 TL olarak belirtilmiş 1.2257.658.722.36 TL si arsa atışlarından oluşmuştur.

CHP meclis grubu olarak belediyemizin öz kaynaklarının daha olumlu ve daha verimli olarak kullanılmasını talep etmekteyiz.

DEPREM

Bilindiği üzere 6 şubat 2023 günü Kahraman maraş merkezli bir deprem yaşadık tüm Türkiye bu acı ile sarsıldı 50.000 üzerinde vatandaş kaybımız oldu ardından bu bölgemiz sel felaketi yaşadı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız oldu evler çadırlar yaşam ortaklarımız hayvanlar bu felaketler ile zarar gördüler ben depremde ve sel felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun geride kalanlara sabrı cemil niyaz ediyorum. Başta büyükşehir belediyelerimiz gibi ilçe belediyelerimiz ve yardım kuruluşları bu bölgeye ulaşıp yaralara merhem olmaya çalıştı. Eyüpsultan belediyemizde bu bölgede önemli çalışmalar yaptı hepsinden Allah razı olsun.

 İBB Başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu ve Eyüpsultan Belediye Başkanımız nezdinde diğer tüm belediye başkanlarına ve yardım kuruluşlarına hayırsever vatandaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın. Hasan Söker ve ekibine’de çok teşekkür ediyorum.

Yine Önergesini verdiğim ve belediyemiz tarafından öncülüğü yapılarak hizmete Açılan Esentepe Camii ve kuran kursu semtimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olsun şahsım ve Esentepe halkı adına emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

‘’HASTANELERİMİZ’’

Alibeyköy Merkez Mahallesinde bulunan, eski Alibeyköy Hospital hastanesi olarak da bildiğimiz Eski Eyüpsultan Belediyesi hizmet binası4 yılın sonuna gelinmesine rağmen, geçen yıl programa alındığı halde henüz aktif hale getirilmemiştir.

Eyüpsultan İlçesinin sağlık anlamında büyük yükünü çeken Eyüpsultan Devlet Hastanesinin de boşaltılacağı söylentilerini de hesaba katarsak bölgemizde ciddi anlamda sıkıntı yaşanacağı aşikardır.

İstanbul genelinde hastanelerde büyük yoğunluklar yaşanmaktadır.

Pandemi sonrası tüm yoğun bakım üniteleri tıka basa dolmuş Acil Ambulanslarla ile hastalar hastane bulmakta zorlanmaktadır.

Bu nedenden dolayı bu iki hastanemiz güçlendirilerek hizmete devam etmelidir.

‘’YIKILAN OKULLARIN DURUMU’’

Eyüpsultan genelinde Milli Eğitim Müdürlüğüne birçok okulun yıkımı ve onarımından kaynaklı bir çok öğrencimiz kendi mahallelerinde eğitim görememektedir.

Eğitimini sürdüre bilmek için uzun bir mesafeyi yürümek zorunda kalmaktadır. Ya da ücret karşılığında taşıtlarla okullarına gitmek zorunda kalıyorlar.

Planlaması yapılmış okullarında bir an önce biran önce inşasına başlanması gerekmektedir. Bu konu geçen yıldan bu yana her hangi bir ilerleme kaydetmemiştir.

Onun için tadilatı süren ve yapımı devam eden okulların hızla bitirilmesi gerekmektedir.

CHP Grubu olarak Eyüpsultan halkının yararına olan bütün yatırımlar ve çalışmalar bizim için çok değerlidir. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada halk yararına olan çalışmalara tam destek vereceğimizin kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.

Faaliyet raporu hakkında konuşmamı sabırla dinlediğiniz için ve 2022 yılı faaliyet raporunu hazırlayan bürokratlarımıza belediye personelimize ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür eder saygılar sunarım. Hayırlı olsun dedi.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir