CHP’Lİ EMİNE ÇELİK; GAZETECİLERİMİZİN ÖZGÜRCE YAZACAĞI GÜNLER YAKINDIR

Example HTML page

Eyüpsultan Belediye Meclisi 8’inci seçim 4’üncü toplantı dönemi Ocak ayı 1’inci bileşimi Meclis Başkanvekili Mehmet Er Başkanlığında Eyüpsultan Belediye Meclisi salonunda gündem maddelerini görüşmek üzere toplandı.

Ocak ayı 1’inci bileşimin gündem dışı konuşmalar bölümünde CHP Meclis Grubu adına söz alan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis Üyesi Emine Çelik 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yapmış olduğu konuşmasında gazeteciler üzerine yoğunlaşan baskılara dikkat çekerek ‘’Gazetecilerimizin özgürce yazılarını yazacağı ve düşüncelerini açıklayacağı günler yakındır. Geliyor gelmekte olan ifadelerinde bulundu.

Çelik konuşmasının devamında şu ifadelerde bulundu;

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım; Bugün burada Meclisimizi onurlandıran birbirinden değerli misafirlerimiz ve bizleri sosyal medya hesabından takip ederek izleyen kıymetli Eyüpsultan halkımız, basınımızın güzide temsilcileri. Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına gündem dışı konuşmamı yapmak üzere söz almış bulunuyorum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Sayın Başkan, değerli Meclis Üyeleri;

‘’Bugün sahada zor şartlarda toplumu bilinçlendirmek adına büyük özveri ve fedakarlık göstererek kalemini satmayan onurlu bir şekilde görevini yapan 10 Ocak Çalışan Gazetecilerimizin gurur ve onur günüdür.’’

Basın Özgürlüğü” raporuna göre, 108 gazetecinin tutuklu veya hükümlü olduğu Türkiye, dünyada en çok gazetecinin hapiste tutulduğu ikinci ülke oldu. Türkiye’de en az 172 gazeteci mahkemelerde haberlerini, yazılarını, yorumlarını çok çeşitli suçlamalar karşısında savunmak zorunda kaldı.

En az 60 gazeteci haberleri, yazıları, eleştirileri gerekçe gösterilerek sokak ortasında ya da gece yarısı ev baskınları ile gözaltına alındı.

 En az 66 gazeteciye 225 yıldan fazla hapis cezası verildi.

‘’ÜLKEMİZİ AAYDINLATMAK İSTEYENLERİN HAYATI KARARTILDI’’

8 ocak 1996 tarihinde Ümraniye cezaevinde öldürülen tutukluların cenazelerini haberlestirmek için Alibeyköy’e giden Metin Göktepe  sarı basın kartı olmadığı gerekçesiyle  yüzlerce kişi ile birlikte  gözaltına alındı  ve götürüldüğü  Eyüp  kapalı spor salonunda  polisler tarafından dövülerek  işkenceye maruz kalarak öldürüldü.

İlçemizde geçen bu acı hazin olayın dışında ülkenizi aydınlığa taşımak için habercilik yapan gazetecilerimiz Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu gibi Türkiye’ye maal olmuş  basın emekçilerimizi  görev şehitlerimizi  rahmet ve minnetle anıyoruz.

‘’10 OCAK TOPLUMU AYDINLANMA MÜCADELESİNİN ZAFERİDİR’’

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu

(Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah)

 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin

195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.

“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü.

Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı dedi.

Emine Çelik konuşmasını sonlandırırken; Basınımızın özgürce Yazılarını yazabildiği, haktan hukuktan yana tarafsız haber yapma özgürlüğüne kavuşabildiği hak ettiği değeri Cumhuriyet Halk Partisi  iktidarın da kazanacağının sözünü  veriyor demokratik gazetecilik yapabilecekleri günlerin yaklaştığını müjdeleyerek; Öncelikle ilçemizde bulunan yerel basınımızın ve tüm çalışan gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum İfadesinde bulundu.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir