Buğra Kavuncu; “Yüzeyde temizlik olsa da suyun altında büyük bir kirlilik var”

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, Marmara’da dalış yaptı. “Yüzeyde temizlik olsa da suyun altında büyük bir kirlilik var”

Son zamanlarda müsilaj sorunuyla yüzleşen İstanbul’da İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, yalnızca su yüzeyinin değil asıl su altının bu durumdan etkilendiğine dikkat çekmek için Marmara’da dalış yaptı.

Beylikdüzü’nde gerçekleşen dalışta, Kavuncu’ya Batı İstanbul Eğitim Araştırma Dalış Merkezi de eşlik etti. İki adet dalış brövesi olan Kavuncu, dalıştan önce dalgıçlardan ve araştırmacılardan müsilaj ve deniz kirliliği ile ilgili bilgi aldı. Müsilajın yalnızca suyun yüzeyiyle ilgili bir sorun olmadığı, asıl suyun altındaki yaşamı etkilediği ve bu sorunun hâlâ devam ettiğin ifade eden araştırmacılar, konunun kamuoyu gündeminde sürekli kalması gerektiğini ifade etti.

“BU ÜLKENİN DENİZLERİNE SAHİP ÇIKMAMIZ LAZIM”

Dalıştan önce konuşan Kavuncu ise “Batı İstanbul Eğitim Araştırma Dalış Merkezi ile birlikte Marmara Denizi’ndeki kirlenmeyi yerinde görüp tespit edeceğiz. Çok kıymetli dalgıçlar bize bugün eşlik edecek. Amacımız bu konunun yalnızca bugünü ilgilendirmediğini ve geleceğimiz için büyük bir tehdit oluşturduğunu anlatmak. Çünkü bu sorundan yüzeyde bugün kurtulsak bile yarın karşımıza yine çıkacağını bilmeliyiz. Asıl suyun altında ne var, bunu görmeliyiz. Şimdi bir tespit yapacağız durum nedir diye. Geçen haftalara göre yüzeyde daha iyi bir görüntü var. Ama bu yalnızca temizlikle değil, kendi doğal süreciyle de olan bir şey. Hep beraber bu ülkeye, bu ülkenin denizlerine sahip çıkmamız lazım. Buna dikkat çekmek için buraya geldik, başka Türkiye de yok. Bu belayı da defedeceğiz” dedi.

“YÜZEY TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ FAKAT DAHA ÖNEMLİSİ SU ALTINDAKİ YAŞAM”

Dalış yaptıktan sonra su yüzüne çıkan ve suyun altındaki son durumu açıklayan Kavuncu, “Yaklaşık 10 metre mesafeye bir dalış gerçekleştirdik. Gördüklerim beni üzdü. Suyun yüzeyinde her ne kadar temizlik yapılırsa yapılsın akıntıya bağlı bir akış var. Suyun altında müsilajın durduğunu ve su altındaki yaşamı önemli ölçüde etkilediğini gördük. Yüzeyde temizlik olsa da suyun altında büyük bir kirlilik var. Buradan anladığımız kadarıyla suyun altındaki müsilaj akıntının durumuna göre yoğunlaşıp azalabiliyor. Bundan dolayı müsilajın temizliğinde doğal süreç de büyük önem taşıyor. Doğal sürecin kendi koşullarında gelişmesi için de bizim doğaya en az seviyede müdahale etmemiz gerekiyor. Denizlerimiz, su kaynaklarımız bizim geleceğimiz. Bugün bu kaynaklara sahip çıkmazsak yarın çok ciddi sorunlar yaşarız. Bundan dolayı yüzey temizliği önemli fakat daha da önemlisi su altındaki yaşam. Buraya odaklanıp, daha kalıcı tedbirleri ve çözüm önerilerini düşünmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir