Binlerce servis taşıt esnafı mağdur; Sorunlarının çözülmesini istiyor…

Sayıları 10 binleri bulan bir gurup servis taşıt esnafı mağduriyetlerinin giderilmesi için CHP Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi Filiz gökçe ile birlikte sorunlarını ve taleplerini içeren dilekçelerini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Özel kalemine verdiler.

Servis taşıt esnafının İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel kalemine iletilen sorunlarını içeren metin de ve Gazetemiz Haber Etkin’e yapmış oldukları açıklamaların da şu ifadeler yer alıyor.

Servis Esnafları olarak istanbul’un yükünü taşıyoruz…

Biz İstanbul servis esnafı olarak İstanbul’un insan yükünü taşıyoruz; Bizlerin emeklilik tazminatı yok yıllarca çalışsak dahi hiçbir güvencemiz yok, tahdit verilmesi bizim için emeklilik ikramiyesi olacaktır. Bizler tahdit konusun da hep mücadele ettik halende etmekteyiz, bizim asıl sorunlarımız 25 Mayıs 2015 de başladı.

25/Mayıs/2015 tarihi ve daha sonraki süreçlerde neler oldu; İstanbul Esnaf ve Sanat karlar Odaları Birliği (İSTESOB) öncülüğün de esnaf Devlet ele ele toplantısı Sinan erdem Spor Salonun da düzenlendi, Konuşmacı olarak Ülkenin En üst yönetimine sahip Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN.

Esnaf odaları birliği olarak üyelerine çağrı yaptı büyük bir katılım sağlanarak toplantı yapıldı konuşmacı olan Cumhurbaşkanı İstanbul servis esnafına plaka müjdesini verdi, daha sonra UKOME tarafından AKOM da düzenlenen toplantı da servis araçlarının sınırlandırılması başlıklı bir toplantı yaptı devamın da aynı komisyon servis araçları düzenlemesi adı altın da farklı bir başlık da toplandı yapılan iki toplantının yanlış olduğunu tamamen içerisi boş göstermelik bir işlem oldu söyledik. Bizler sahada çalışan esnaf olarak bu işlemlerin bir oyun olduğunu dile getirdik fakat bunu ne İBB nede Esnaf odalarına anlatamadık, esnaf odalarımız sürece zarar vermeyin diye hep biz esnafa baskı uyguladı.

Cumhurbaşkanın Plaka müjdesinden sonra binlerce esnaf sektöre giriş yapmaya başladı, bu süreç de Esnaf sicil, Vergi Dairesi, İstanbul Servisçiler odası insanların kayıtlarını alıyordu, 25 Mayıs 2015 sonrası sektöre girenlerden Kanuni hiçbir dayanağı olmadan UKOME karar alarak  40.000,00 (Kırk Bin) TL  bağış adı altında kart satmaya başladı, Alınan paralar karşılığın da bağış makbuzu veriliyor Türkiye Cumhuriyetin de  olmayan bir sistem var edilmeye çalışılıyordu. Bu konuda İBB Genel sekreter yardımcısı Muzaffer HACI MUSTAFA OĞLU size öyle bir düzenleme getireceğiz ki eşi benzeri görülmemiştir ve aynı kişi şöyle devam ediyor; Tahdit sizin hakkınız değildir öyle bir hakkınız olamaz diyerek şuan ki içinden çıkılamaz haldeki kart modelini uyguladı.

”Tahdit bizim hakkımız ”

Tahdit isteyen esnafa intikam gibi bir kararı dayattılar 24 Mayıs 2015 araç alıp kayıt yapan esnafa servisçi  26 mayıs 2015 de araç alan oda kaydı vergi kaydını yapan fatura kesen esnafa korsan denilmeye başlandı. 25 Mayıs 2015 öncesi aracını satıp oda vergi ve diğer resmi mercilerdeki kayıtlarını sildirmiş esnafa hak sahipliği verip neden yeniden taşımacılık kartı verildiği sorulduğunda bütün kapılar yüzümüze kapandı dilekçelerimiz ret edildi. 26 Mayıs 2015 sonrası esnafa üvey evlat muamelesi yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecin de aynı kurumlar tarafından yine toplantı düzenlendi salon da bizler esnaf olarak tahdit diye slogan atmaya başladık Sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN şöyle bir Söylem de bulundu “Keşke Tahdit yerine Adalet Adalet diye bağırsaydınız, ben size Tahdit sözü vermedim Plaka sözü verdim” dedi

Bizler servis esnafı olarak salonu terk ettik biz birkaç insanın menfaati için ülkeyi tehlikeye atamayız dediler nerdeyse bizi vatan haini ilan edeceklerdi.

Hak, Hukuk ve Adaletin olduğu bir ülkede Cumhurbaşkanı bile olsa Söylenen bir söz milat olamaz yetkili kurumlarca çıkarılan yasa, yönetmelik, karar v. S. Ancak milat olabilir

Tahdit sözü vermedim geçerli bir tahdit ortada yokken 25/05/2015 tarihi tahdidin miladi olamaz. Tahdit kararı 11/06/2019 tarihin de aktif aracı olan şahısları kapsamalı bu konuda madde 3 de bakanlar kurulu kararı nettir.

Bakanlar kurulu 86/10553 karar şu şekildedir:                                                

Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Karar Amaç

Madde 1 — Bu Kararda amaç, vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere toplu taşımacılığın geliştirilmesi, plaka karaborsacılığının ve korsan taksiciliğin önlenmesi, fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması maksadıyla taksi, dolmuş, minibüslere verilecek ticari plakaların sayısı, verilme usul ve esaslarını tespit etmektir.

Madde 3 — Ticari plaka verilebilmesi için; a) Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş olmak, b) En az iki yıldan beri o ilde ikamet etmek, c) Şoförler derneğine üye olmak, şarttır. Ticari plaka sahipleri bu plakaları, taşıtla birlikte veya ayrı olarak yalnız birinci fıkradaki şartlan haiz kişilere satabilir.

Durum bu kadar açıkken tahdit kararı nasıl verildi hangi kanuna dayanılarak verildi.

”Makul taleplerimizi karşılanarak sorunların ivedilikle çözülmesini istiyoruz”

TALEPLERİMİZ

  1. Rant elde etmek için araçlarına kart almış bu işi fiili olarak yapmayan fatura kesmeyen başka illerden gelen ikametgahı İstanbul olmayan şahıslar, firmalar , galericilerin kartlarını kapsam dışı bırakılması.
  2. İstanbul da ikamet eden alım satım yapan galericilerin rant elde etmek için aldıkları kartların iptali edilmesi.
  3. Kart modeli uygulamasından sonra İBB’ nin para karşılığın da dağıttığı kartların akıbetinin araştırılması.
  4. Ukome, tuhim, Tşof, İsarod, İto üyelerinin bağlı bulunduğu 22. Komite talep ve istekleri aldırdıkları kararların incelenmesi.
  5. UKOME komisyon kararı diye EN AZ 3000 kişiye verilen kartların kimlere ve ne karşılığın da verildiğinin incelenmesi.
  6. Noter devir işlemlerinin yapıldığı bütün noterlerin incelenmesi ve özellikle bir araç üzerine farklı birkaç kişinin adına yapılmak suretiyle hak sahibi yapılması noterlerin bütün evraklarının tarafınızın kurum adına bir talep ile mali polis tarafından incelenmesi haksız kazanç elde edenlerin cezalandırılması.
  7. 11/06/2019 tarihinden önce servis taşımacılık kartı almış araç alamadığı veya rant sağlamak amacı ile satmış kişilerin 11/06/2019 tarihinden sonra eski hak sahipliği adı altında tekrar taşıt kartı alanların tespit edilip aldıkları kartların iptaline
  8. Daha düne kadar bu hususa itiraz eden büyük firmaların neden şu anda itiraz etmediklerinin araştırılmasını
  9. Servis taşımacılık faaliyetinin tamamen sizin yetkiniz dahilin de İBB ye bağlı olması hususun değerlendirilmesini
  10. 11/06/2019 tarihinde Vergi Kaydı, Esnaf oda kaydı, İBB yetki belgesi olan taşımacı arkadaşların taşımacı belgelerinin ve gerekli güzergah izin belgelerinin verilmesine
  11. Bu hususlar giderilene kadar mevcut taşımacılara geçici güzergâh izin belgelerinin verilmesi
Example HTML page

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir