Ateşkes çağrısına yeşil ışık

Ermenistan, Dağlık Karabağ’da karşı karşıya geldiği Azerbaycan’la ateşkes süreci başlatılmasını kabul etti. Bölgede, Azerbaycan askerleri ilerleyiş kaydederken çatışmalarda iki gazeteci yaralandı.

Dış Haberler Servisi

Azerbaycan ve Ermenistan arasında statüsü tartışmalı olan Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar devam ederken ABD, Fransa ve Rusya’nın ateşkes çağrısıyla ilgili ilk adım atıldı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na bağlı (OSCE) Minsk Grubu ile Dağlık Karabağ’da ateşkes ilan edilmesi için görüşmelere hazır olduğunu açıkladı. Söz konusu ateşkes hamlesine henüz Azerbaycan’dan yanıt gelmedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Azerbaycan’ın ateşkes ilan edebilmesi için Ermenistan’ın çekilmesi gerekiyor. Azerbaycan isterse destek vermekten çekinmeyiz” açıklaması yaptı.

BÜYÜKELÇİLİK KARARI

Ermenistan’ın bir diğer hamlesi, Azerbaycan’a silah tedarik eden İsrail’den büyükelçisini geri çekmek oldu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Anna Naghdalyan, “İsrail’in çalışma tarzı kabul edilemez. Bakanlık İsrail’deki büyükelçiyi geri çağırmak zorunda” açıklaması yaptı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise “Ermenistan’la ortaklığa değer verdiğini” vurgulayarak söz konusu karardan üzüntü duyduklarını dile getirdi. Açıklamada, “Tel Aviv’de büyükelçiliğini sadece iki hafta önce açan Ermenistan’la diplomatik ilişkilerin olduğu, bu çatışmada taraf tutmadıkları” beyan edildi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü’ne (SIPRI) göre İsrail, 2006 ile 2019 arasında Azerbaycan’a 825 milyon dolarlık silah ihraç etti.

İLERLEYİŞ SÜRÜYOR

Ermenistan’ın ateşkes onayının Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda üstünlüğü sağlamasının ardından gelmesi dikkat çekti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, çatışmaların Ağdere bölgesinde yoğunlaştığını ve Madagiz etrafında stratejik öneme sahip tepelerin ele geçirildiğini duyurdu. Cebrayil-Fuzuli yönünde ise Ermenistan askerlerinin geri çekilmeye başladığı aktarıldı. Çatışmalarda, bir gazetecinin ağır yaralanması tepki çekti.

GAZETECİLER YARALANDI

Martuni kentine açılan topçu ateşi sırasında Fransa merkezli Le Monde gazetesinden biri ağır iki gazeteci yaralandı. Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ yönetimi, “Artsakh (Karabağ) doktorları, Martuni kentinde Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin topçu ateşi sonucu ağır yaralanan Fransız gazetecinin hayatını kurtarmayı başardı” açıklaması yaptı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise gazetecilerin yaralanmasından Ermenistan’ı sorumlu tutarak, “Yabancı gazetecilerin yaşadığı olay, Ermeni hükümetinin gazetecilerin güvenliğini sağlama taahhütlerini göz ardı ettiğini ve onları propaganda amacıyla kullandığını açıkça gösteriyor” dedi. Bakanlık, bölgede görev yapacak gazetecilere ‘Azerbaycan tarafının rızasını alma’ çağrısında bulundu.

MACRON TÜRKİYE’YE YÜKLENDİ: PARALI ASKERLERİN İŞİ NE?

Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda Suriyeli ve Libyalı paralı askerlerin yer aldığı iddialarına ilişkin Fransa’dan sert bir çıkış geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’yi “Gaziantep üzerinden Dağlık Karabağ’a Suriye’den 300 militanı göndermek” ile suçladı. Bu militanların ‘IŞİD’le bağlantılı’ olduğunu da iddia eden Macron, “Konuyu Putin’le konuştum. Rusya’nın da bunu bildiğini teyit etti” dedi.

NATO’YA ÇAĞRI

Brüksel’de açıklamalarda bulunan Macron, “İstihbarat raporları Halep’teki cihatçı gruplardan 300 Suriyeli savaşçının Gaziantep üzerinden Azerbaycan’a gönderildiğini gösteriyor. Bu teyit edilmiş bir bilgi. Bu kişiler tespit edilip izlendi. Kırmızı çizgi geçilmiştir ve bu kabul edilemez. Tüm NATO üyelerini ittifakın bu üyesinin eylemlerini görmeye davet ediyoruz ve Fransa olarak Türkiye’den izahat istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da önceki gün “Ortadoğu ülkelerinde savaşmış olan militanların paralı asker olarak Karabağ’a gönderildiğine dair kendi ellerine geçen bilgiler olduğunu” açıklamıştı. Bakü ve Ankara bu iddiaları yalanlamış, Ermenistan’ın uluslararası destek çekmek için kara propaganda yürüttüğünü savunmuştu.

‘RUSYA’YLA VEKALET SAVAŞI’

Londra merkezli Economist dergisi, “Kazan yeniden fokurduyor” başlığıyla dün yayımladığı bir makalede, Türkiye’nin Dağlık Karabağ çatışmalarında Azerbaycan’a destek vermesinin Rusya ile ‘yeni bir vekalet savaşı cephesi’ açacağı görüşüne yer verdi. Makalede, “Her iki taraf şiddet nedeniyle birbirini suçluyor, Ancak, Azerbaycan Dağlık Karabağ’ın en azından bir kısmını geri almaya bir süredir hazırlanıyormuş gibi görünüyordu” denildi.

Rusya’nın Türkiye’den ateşkese destek vermesini istediği belirtilen yazıda, şu ifadeler dikkat çekti:

“Çatışmalara son verilmesi çağrısı yapan aralarında AB, Rusya ve ABD’nin de bulunduğu güçlerin tersine, Türkiye Azerbaycan’a savaşmaya devam etme çağrısında bulundu. Türkiye müttefikine silahlı insansız hava araçları vererek yardım ediyor. Türkiye ve Rusya, zaten Libya ve Suriye’de iki vekalet savaşına girişmiş halde, şimdi Kafkasya’da bir üçüncüsüne girişme tehlikesini riske ediyorlar.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir