Apple verileri yayınladı: Türkiye’de sokağa çıkma yasağı ardından hareketlilik arttı

Apple’ın yayımladığı hareketlilik verileri, sokağa çıkma yasağı sonrasındaki ilk günde İstanbul ve Türkiye genelinde hareketliliğin, önceki günlerin ortalamasının çok üzerine çıktığını gösterdi

Google’ın ardından Apple da dünyada koronavirüs salgını kaynaklı olarak hareketlilik düşüşü verilerini yayımladı. Apple’ın yayımladığı hareketlilik verileri, sokağa çıkma yasağı sonrasındaki ilk günde İstanbul ve Türkiye genelinde hareketliliğin, önceki günlerin ortalamasının çok üzerine çıktığını gösterdi

iPhone telefonlardaki Apple Map (harita) verileri kullanılarak hazırlanan ülke ve şehir raporlarında, karantina önlemlerinin sonuçları görülebiliyor.

Raporun Türkiye açısından en çarpıcı sonucu, sokağa çıkma yasağı sonrasındaki ilk günde hareketliliğin, önceki günlerin ortalamasının belirgin biçimde üste çıkmış olması.

11 Ocak 2020’de araç kullanım ve yürüyüş açısından hareketlilik verisinin 100 endeks değeri üzerinden hesaplandığı Türkiye raporunda, sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan’da araç kullanım hareketliliği 38,86, yürüyüş hareketliliği 32,49 değerini alırken, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağının uygulandığı 11-12 Nisan’da sırasıyla araç kullanımı sırasıyla 15,04 ve 19,54, yürüyüş 14,58 ve 15,69 değerlerini aldı.

Yasağın sona erdiği ilk gün olan 13 Nisan’da ise hareketlilik araç kullanımında 43,99, yürüyüşte 36,99 ile sokağa çıkma yasağı öncesinin çok üzerine çıktı.

İSTANBUL, TÜRKİYE GENELİNE GÖRE TEDBİRLERE DAHA ÇOK UYUYOR

Benzer bir durum İstanbul’da da gözlendi. İstanbul’da sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 10 Nisan’da araç kullanım hareketliliği 30,77, yürüyüş hareketliliği 23,95 değerini alırken, çıkma yasağının uygulandığı 11-12 Nisan’da sırasıyla araç kullanımı 11,03 ve 14,56, yürüyüş 10,59 ve 11,54 değerlerini aldı.

Yasağın sona erdiği ilk gün olan 13 Nisan’da ise İstanbul’da hareketlilik araç kullanımında 34,02, yürüyüşte 27,42 ile sokağa çıkma yasağı öncesinin çok üzerine çıktı.

İstanbul’daki hareketlilik trendi – Apple Verileri

Apple, kullanıcıların haritalar uygulaması üzerinden edindiği anonim verileri paylaştı. Grafik, 13 Ocak-14 Nisan arası İstanbul’daki yönlendirme isteklerindeki hareketliliği gösterir.

Bu veriler, Türkiye geneli rakamlarla karşılaştırıldığında İstanbul’un sokağa çıkmama konusunda daha dikkatli davrandığını gösteriyor.

Apple’ın yayınladığı verilere buradan ulaşabilirsiniz.

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir