Ankara’da zamlar protesto edildi

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve ASMMMO üyeleri, ‘’Halkın cebinden elinizi çekin’’ ve ‘’Zamlar geri alınsın’’ talebiyle Ankara Ulus’ta bir araya gelerek zamları protesto etti .

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve ASMMMO üyeleri, son dönemde birbiri ardına yapılan zamları protesto etmek için Ankara’da bir araya geldi. Meslek örgütleri adına açıklamayı okuyan Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, ekonomik krizinin failinin hükümetin israf politikaları olduğunu söyleyerek, “Ulaşımdan elektriğe, doğal gazdan çaya, şekere üst üste zamların yapılmıştır ve AKP-MHP iktidarının ülkeyi ciddi biçimde mali kriz içine sürüklemiştir’’ dedi. Bulut, emekçiden ve işçiden çalan hükümetin, “Zenginlerin milyarlarca TL’lik vergi ve sigorta prim borçlarını bir kalemde sildiğini” ifade etti.

Meslek örgütlerinden yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Krizi yaratan yüzde 1’lik imtiyazlı sınıf krizin bedelini emekçilere, işçilere ödetmek istemektedir. Krizden çıkmanın yolu zamlar ve vergiler değildir. Krizi doğuran neoliberal rantçı politikalardan vazgeçilip emeğe saygı, alın terinin karşılılığının ödenmesi, demokrasi ve barış ikliminin tesis edilmesi gerekiyor. Demokrasi ve adalet gerçekleşmeden bu yurda refah ve huzurun gelmesi olanaklı değildir.’’

HALKA YOKSULLUK DAYATILIYOR

Açıklamada, 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi’nde milyonlarca emekçinin hakkının sarı sendikalar ve hükümet iş birliğiyle iç edildiğini belirtildi. Kamu emekçilerinin ücretlerine 2019 yılında sadece yüzde 12, 2020 yılında ise yüzde 8 zam yapılmasının çare olmadığının altını çizen açıklamada, “ Kendi gelirlerine, ödeneklerine, örtülü ödeneklerine yüzde 50 zam yapanlar halka açlığı ve yoksulluğu dayatmaktadır’’ denildi.

EĞİTİM VE SAĞLIK ÜCRETSİZ OLSUN

ATO Başkanı Vedat Bulut, ‘’Son 15 yılın zamları karşısında eriyen ücretlerin acilen telafi edilmesi öncelikli talebimizdir’’ dedi. ’Tüm emekli aylık ve gelirlerinin derhal asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiği vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

“Eğitim, sağlık ve benzeri kamusal hizmetlerinden alınan bedellerin artırılmaması, bu bedellerin kaldırılarak eğitim ve sağlığın tümüyle ücretsiz hale getirilmesi gerekiyor. Vergideki adaletsiz sisteme son verilerek, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Türkiye’nin en büyük şirketlerinin, en zengin ailelerinin, partili/yandaş patronların vergi borçlarını büyük oranda sıfırlayan kararlar iptal edilmeli.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir