AKP EĞİTİMDE SINIFTA KALDI; MİLYONLARCA ÖĞRENCİ UZAKTAN EĞİTİM ALAMADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, salgın döneminde uzaktan eğitimde milyonlarca öğrencinin eğitimden yoksun kaldığını belirterek, “İktidar, eğitimin herkes için eşit ve ücretsiz olduğu esasını hiçe saymaya devam ediyor. AKP eğitimde sınıfta kalmıştır” dedi.


Milli Eğitim Bakanlığı tarafından salgın döneminde yalnızca 664 bin 157 tablet dağıtıldığı ortaya çıktı. 
Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, pandemi döneminde dağıtılan tabletlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığına soru önergesi verdi. 
Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığından Bülbül’ün soru önergesine verilen yanıtta, “Bakanlığımızca ailenin gelir durumu, okula devam eden kardeş sayısı, EBA Destek noktalarına erişim durumu gibi kriterlere göre 664 bin 157 tablet bilgisayarın 4.5G GSM hatlı, 25 GB kotalı internet paketi dağıtımı ile öğrencinin teknolojik imkan ile uzaktan eğitimi sağlanmıştır.” denildi.
Bakanlık ayrıca 2015-2016 öğretim yılı içerisinde Fatih Projesi kapsamında 1 milyon 437 bin 800 tablet bilgisayar dağıttığını belirterek, MEB’in bugüne dek ülke genelinde dağıttığı toplam tablet sayısının 2 milyon 101 bin 957 olduğu belirtildi.


MİLYONLARCA ÖĞRENCİ TABLETSİZ KALDI


CHP’li Bülbül konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “MEB’in kendi raporuyla ortaya konulduğu üzere EBA’yı aktif kullanan öğrenci sayısı 12 milyon. Derslere katılan öğrencilerin çoğunun telefonla katılmasına rağmen 6 milyona yakın öğrenci ise EBA sistemine giremedi. İnternete erişemeyen öğrenciler bir yana, interneti olanlar da tablet, bilgisayar ya da telefon olmadığından eğitimine devam edemedi. Şimdi bu önergeye verilen cevapla anlıyoruz ki milyonlarca öğrenci dağıtılamayan tabletler nedeniyle eğitimlerinden mahrum kalmış. Yapılması gereken eğitimde fırsat eşitliğini sağlamakken, bakanlık tablet dağıtıyoruz diyerek sadece göz boyamış. Aslı yükümlülüğü olan eğitim hakkını herkes için sağlamakken görevini yerine getirmemiş.”

VAKIFLA MİLYARLARCA LİRA DAĞITTILAR 

Bakanlık Türkiye Maarif Vakfı’na 2021 yılı bütçesinden 1.2 milyar TL’ye kadar kaynak aktarabiliyor ama geçtiğimiz eğitim öğretim yılı için planlanan bütçeden 74,9 milyar TL daha az harcadı. Öğrenci başına harcanan miktara baktığımızda hedeflediklerini bile tutturamıyorlar. Ne yazık ki kaynakların öğrencilere gitmediği ortada. Kaynak ayırmak, harcama bir yana bir de bu eksikliği AKP ticarete bile dökmeye kalktı. Trabzon İl Milli Eğitim Müdürlüğünce okullara gönderilen yazıda, öğrencilere ücretsiz dağıtılmak için verilen tabletlerin il milli eğitim müdürlüğünden birim fiyatının yarısına alınabileceği duyurulmuştu. Ortaya çıkmasa bu tabletleri bile satacaktınız. İktidar, eğitimin herkes için eşit ve ücretsiz olduğu esasını hiçe saymaya devam ediyor. AKP eğitimde sınıfta kalmıştır.”

Example HTML page

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir